Personal trainerit listalle – hyvä juttu vai keino rahastaa?

Iltalehti (ja muutkin mediat) uutisoi viikolla että Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry avaa auktorisoitujen personal trainereiden hakemiston. Tämän olisi tarkoitus helpottaa kuluttajia löytämään koulutettu ja ammattitaitoinen personal trainer. (Koko uutinen löytyy TÄÄLTÄ)

Näin asia siis uutisoitiin, mutta mikä mahtaa olla totuus asian takana… Hakemistoon pääseminen on ammatinharjoittajalle maksullista, jos siis haluat nimesi listalle, maksat tietyn summan SKY:lle. Lisäksi tietysti pitää olla SKY:n silmissä pätevä personal trainer. Listaa kokoavan SKY:n taustalla on viisi suurta personal-trainer-koulutusta tarjoavaa yritystä ja sattumoisin juuri nämä yritykset standardoivat koulutuksensa vastaamaan SKY:n vaatimuksia. Muiden tahojen koulutus ei siis oikeuta listalle pääsemään. Toki myös aiemmin suoritettu koulutus näillä kyseiseillä tahoilla (tai mahdollisesti jopa muualla) voidaan myös todentaa, luonnollisesti maksua vastaan. Enkä ihmettelisi vaikka listalla olemisesta joutuisi maksamaan säännöllisen vuosittaisen maksun… Omaan korvaan kuulostaa kovasti siltä että joku aikoo kääriä hakemistolla sievoiset summat rahaa…

Ja sitten se tärkein, tekeekö jokin tietyn koulutuksen, olkoon minkä standardien mukainen tahansa, läpäiseminen hyväksi personal traineriksi? Ihan yhtä paljon kuin ajokortin suorittaminen tekee kenestäkään hyvää rallikuskia. Personal trainer tekee työtään tietotaidon lisäksi omalla persoonallaan, laittaen itsensä likoon, kuunnellen asiakastaan, ottaen asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioon ja palvellen asiakastaan juuri jokaiselle asiakkaalle sopivalla tavalla. Ei ole kaavaa jonka mukaan hyvä personal trainer toimii, vaan jokainen asiakas on yksilö, ainutkertainen ja tarvitsee juuri hänelle sopivat ohjelmat ja ohjauksen. Toki teoriatiedot ovat tärkeitä, mutta pelkällä tentin läpäisemisellä ei muutu taikaiskusta hyväksi personal traineriksi, asiakaspalvelijaksi, asiantuntijaksi.
Uskallan väittää että vuosien kokemus salitreenistä, ravitsemuksesta, lisäravinteista, asiakaspalvelusta ja personal trainerin työstä sekä oma mahdollinen kisakokemus, ehkä jopa menestys kansainvälisissäkin kisoissa tuo hieman enemmän ammattitaitoa personal trainerin työhön kuin parin tonnin hintainen standardoitu koulutus ja nimi listassa.

Kuten Iltalehden uutisessa kerrotaan, Suomessa on tällä hetkellä 2000-3000 päätoimista personal traineria, joiden koulutuksen taso ja ammattitaito on hyvin vaihtelevaa. Hyvähän siihen olisi jotain tolkkua saada, mutta itselläni alkaa rahastuskellot soida kun noin selvästi asialla yritetään tehdä bisnestä.

Kommentit (3)
  1. Kiitos kun referoit tuon uutisen tuohon, kun en jaksanut sitä lukea. 😀 Kyllähän tuo rahastuksella vaikuttaa, mikäli homma noin etenee. Toisaalta, ihan puhdasta yritystoimintaahan se on, että pyritään tuomaan yritykselle voittoa hinnalla millä hyvänsä ja se on ihan fine mielestäni.
    Kyllä tuossa joka tapauksessa kuluttajalla voi mennä pää hieman pyörälle, kun käytännössä tuohon SKY:n listalle voi kuka tahansa ”ostaa” itselle nimen kuten jo mainitsit eli listalla oleminen ei välttämättä kerro ammattitaidosta. Mm. meidän salin personal trainerit (jääköön sali ja kouluttaja mainitsematta) koulutetaan suuressa personal trainereita kouluttavassa firmassa ja ei ne nyt ihan ole jyvällä jokaisessa asiassa. Sivusta olen seurannut, kun he opastavat salin ummikkoja tekemään koko kehon liikkeitä kuten maastavetoa ja kyykkyä ja tällä treenaajalla on tekniikka niin pahasti hukassa että hirvittää katsella sitä kun selkä on enemmän kaarella kuin tuoreesta pajusta väännetty jousipyssy. Personal trainerit eivät huomauta tekniikkavirheistä, vaan seuraavat vain vierestä ja sanovat montako vielä tehdään.
    Voipi olla että parhaat PT:t saa jatkossa SKY:n listan ulkopuolelta eli nämä jotka eivät ole käyneet mitään kirjekursseja vaan ovat hakeneet tietonsa vuosien kokemuksen kautta.

  2. Moi ja kiitos Metallisydän, mainio kirjoitus! Mun piti tulla mainitsemaan yksi juttu tähän , mutta olin lukenut kuitenkin artikkelisi hieman epätarkkaan, kun tätä kirjoittaessani satuin vielä vilkaisemaan uudelleen vikaa virkettäsi, jossa mainitsit asian, minkä mun piti tulla vielä sanomaan eli tämän: ”Voipi olla että parhaat PT:t saa jatkossa SKY:n listan ulkopuolelta eli nämä jotka eivät ole käyneet mitään kirjekursseja vaan ovat hakeneet tietonsa vuosien kokemuksen kautta.”
    Mahtavatkohan esimerkiksi Markku Tikka ja Jari ”Bull” Mentula olla kelvollisia SKY:n mukaan? 😀 Sitten taas 0,5 vuotta treenannut kirjekyyhkytreenaja on ostanut itselleen tittelin ollakseen kelvollinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *