Metallisydän
Metallisydän

Paljo penkki? – Voimaliikkeiden merkitys lihaskasvussa

Perinteisistä voimaliikkeistä penkkipunnerrus kuuluu useimpien salitreenaajien ohjelmaan ja sitä harvemmin jätetään väliin, penkkipunnerrusta pidetään ikään kuin kaiken treenaamisen perustana. Ei ole sattumaa, että vannoutuneet salillakävijät naureskelevat maanantaisin penkkipunnerruspenkkien olevan ruuhkautuneita, sillä on hyvin yleistä että treeniviikko aloitetaan sillä mieluisimmalla treenillä, penkkaamalla. Kyykkääminen puolestaan jää sinne loppuviikkoon – tai joissakin tapauksissa kokonaan väliin. Mastaveto taas puuttuu yhä useamman treeniohjelmasta kokonaan. Mikä siihen on syynä ja kuinka suuri merkitys sillä on lihaskasvulle?

20170118_092905

Paljo penkki?

Otsikon kysymys ”Paljo penkki?” kuuluu tukevasti salikulttuuriin, paljon tukevammin kuin ”Paljo kyykky?” tai ”Paljo mave?” vaikka kaikki nämä liikkeet mittaavat voimaa ja sitä kautta asemaa salin hierarkiassa, jossa vahvinsaa aina eniten kunnioitusta muilta treenaajilta, ainakin jos on edes jotakuinkin täysipäinen tyyppi.
Penkkipunnerruksen suosio perustuu osaltaan tuohon voimien mittelyyn, kaikki tekee sitä, joten sillä on helppo mittailla voimatasoja. Lisäksi vahvoja rintalihaksia on paljon luontaisempi esitellä kuin vaikkapa vahvoja reisilihaksia.
Osa penkkaamisen suosiosta tulee myös sen mukavuudesta. Penkkaaminen, vaikka voimaliike onkin, ei ole kovin epämukava toisin kuin kyykky ja mave. Rintalihaksen kipeytyminen kovasta treenistä on oikeastaan mukava tunne, toisin kuin tuskaisen kipeät reidet ja rintaa treenatessa ei oikeastan tarvitse juurikaan poistua mukavuusalueelta vaikka treenaisi kovaakin, kyykkääminen puolestaan on aika epämukavaa touhua, ainakin jos se tehdään kunnolla ja sarjat oikeasti loppuun asti.
Ja se maastaveto, se vasta epämukavaa hommaa onkin. Raskasta kuin helvetti ja lihakset tulee kipeiksi – ainakin jos liikkeen tekee oikein. Jos sen tekee väärin, kipeytyy ihan kaikki paikat selästä lähtien. Kuitenkin maastavedossa on myös oma hohtonsa, tanko nousee jos voimaa riittää, mutta ei liikahdakaan lattiasta jos voimaa on liian vähän.

Screenshot_20161126-115749

Mikä näiden tosimiesten liikkeiden merkitys lihaskasvulle sitten on?

Kun voimat kasvavat, kasvavat myös lihakset, se lienee suhteellisen selvä asia ja aloittelijan onkin hyvä panostaa voimaliikkeisiin kasvattaakseen hyvän ja vankan pohjan treenaamiselleen. Kokeneet kehonrakentajat kuitenkaan harvemmin tekevät esimerkiksi maastavetoa vaikka se tietynlainen voimaliikkeiden kuningas onkin. Syy tälle on selvä, kehonrakentaja pyrkii välttämään kokonaisvaltaisia koko kehoa rasittavia liikkeitä ja panostamaan liikkeisiin joissa saa eristettyä rasituksen parhaalla mahdollisella tavalla juuri sillä kerralla treenivuorossa olevalle lihakselle. On hankala treenata tehokkaasti peräkkäisinä päivinä jos ensimmäisenä vetää maastavedolla kehon suuret lihakset tukkoon.
Kyykkyäkään ei enää pidetä sinä ainoana oikeana tapana kasvattaa isot reidet. On monia esimerkkejä bodareista, joilla on valtavat reidet ilman sen suurempaa kyykkäämistä. Reisilihakset saa aktivoitua erittäin hyvin myös eristävämmillä liikkeillä ja esimerkiksi jalkaprässi on todettu monesti aktivoivan reidet jopa kyykkyä paremmin.
Näistä seikoista huolimatta kyykky ja maastaveto löytyvät omasta treeniohjelmastani, miksikö? Yksinkertaisesti siksi, että olen vähän hullu. Nautin itseni haastamisesta ja siitä epämukavasta olosta jonka kova kyykky- tai mavetreeni saa aikaan. Lisäksi on mukava aina silloin tällöin hiukan koetella voimiaan, vaikka en mikään voimamies olekaan ja se onnistuu parhaiten näillä perinteisillä voimaliikkeillä.
Antakaa siis palaa, tehkää myös voimaliikkeitä jos niistä nautitte, mutta älkää huolestuko jos kyykky ei kulje, se ei ole ainoa tie onneen ja suuriin reisilihaksiin.

Kommentit (2)

  1. Nimetön

    Haluaisin kysyä perustuuko treenisi pelkästään kuntosalitreeniin vai teetkö myös esim. hapenottokykyä parantavia treenejä? Itse olen kokenut kuntosalin olevan se oma juttuni, mutta olen useamman kerran saanut valmentajaltani kommenttia huonosta kunnostani. Puntti kyllä nousee, mutta huomaan todella olevani epämukavuusalueella hapottavissa pitkissä sarjoissa esim. vaikka kehonpainotreeneissä. Pitääkö olla huolissaan?

    • Metallisydän

      Ainahan aerobisesta kunnosta hyötyä on salitreenissä, eli hiukan lenkkiä punttitreenien oheen niin homma korjaantuu 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.