Onko totaalikieltäytyminen yhden ruoka-aineen suhteen oikotie onneen?

Tipaton tammikuu, sokeriton syyskuu, gluteeniton gesäguu, maidoton mikäliekuu… mitä näitä nyt on…
Monenlaista on villitystä, joista sitten pidetään isoa meteliä niin lähipiirissä kuin internetin ihmeellisessä maailmassa. Jokainen näistä tuo mukanaan ikuisen onnen, vie mennessään vatsamakkarat ja täyttää siinä sivussa vielä veroilmoituksenkin. Milloin kukakin ylistää löytämäänsä uutta mahtavaa ruokavaliota joka muuttaa koko elämän! Jätetään yksi raaka-aine kokonaan pois ruokavaliosta ja maailma mullistuu, tai ainakin se oma elämä!

Villityksiä on monia ja niitä tulee aina olemaan. Milloin mikäkin ruokavalio on se ainoa oikea, jolla saa aikaan pysyvän muutoksen, joka parantaa elämänlaatua ja tuo esiin kauan kadoksissa olleet vatsalihakset. Ainakin hetkeksi, kunnes hommaan kyllästytään ja palataan takaisin siihen vanhaan pullanmussutukseen. Olkoon sitten paleota, vhh:ta tai pätkäpaastoa, jokaisella on puolestapuhujansa ja hurahtaneensa. Mutta ovatko ne tosiaan oikotie onneen? Kuka kohta keksii hittidieetin, jolla paino tippuu varmasti, ravinnoton huhtikuu? Anybody?

En sano etteikö sokerin tai viljatuotteiden käyttöä kannattaisi rajoittaa, ruokavalion puhdistaminen on lähes jokaiselle järkevää ja sillä voidaan saadaa ihmeitä aikaan, ainakin painonpudotuksellisessa mielessä. Mutta kannattaako minkään ruokalajin suhteen alkaa totaalikieltäytyjäksi onkin sitten toinen juttu. Toki selkeissä yliherkkyystiloissa, allergioissa, kannattaa ehkä välttää joitakin ruokalajeja jotta pysyy hengissä, mutta esimerkiksi viljatuotteista kokonaan kieltäytyminen tuskin tuo kenellekään ikuista onnea. Liian rajut yhtäkkiset muutokset tuskin kantavat juurikaan tuota kuukautta pidemmälle. Vai miten useimmille käy tuon tipattoman tammikuun jälkeen? Muuttuuko alkoholinkäyttö pidemmällä aikavälillä vai kipataanko helmikuussa taas kaljaa vanhaan malliin?

Vaikka joillakin ehkä tuo totaalikieltäytyminen toimii, väitän useimmilla olevan tuloksekkaampaa tehokkaampaa vähentää tuota kaiken pahan alkua ja juurta, mikä se sitten milloinkin on päätetty olevan, vähän kerrallaan yhtäkkisen totaalikieltäytymisen sijaan. Hiljalleen vähentämällä esimerkiksi sitä sokerin käyttöä saadaan varmasti elämänmuutos kantamaan pidemmälle. Sama koskee esimerkiksi hiilareita. Niiden määrää voi hyvinkin pudottaa ja saada hyviä tuloksia aikaan, jopa parempia, kuin jättämällä hiilarit kokonaan pois ruokavaliosta.

Tosin mikäpä minä olen mitään sanomaan, on tässä tullut kokeiltua niin vhh:t kuin ketoosidieetitkin ja jatkossakin tulen varmasti kokeilemaan erilaisia villityksiä. Olisikohan seuraava sitten se maidoton kuukausi, mistä sitä tietää vaikka se todella olisikin se avain onneen… Kaikesta muusta olen valmis luopumaan, mutta Pepsi Maxeihini ei kosketa!

20150324_232757

P.S. Metallisydämen syväluotaus erilaisiin dieetteihin tulossa lähiaikoina…

Kommentit (26)
 1. Gluteenin suhteen totaalikieltäytyminen on ainut keino välttää gluteenin haitat koska se varastoituu elimistöön, siinä pelkkä vähentäminen ei riitä. Sokerin ja maitotuotteiden osalta minimoiminen riittänee. Lääkäri Antti Heikkilä sanoi hyvin gluteenista, se on verrattavissa raskauteen, et voi olla vain vähän raskaana, joko olet tai et, sama pätee gluteeniin.

  1. tottakai jos on allerginen/keliaakikko niin ei ole muuta vaihtoehtoa. nykyään vaan aika moni on ”gluteenittomalla” koska se on niin in.

   1. Siis myös terveellä ihmisellä gluteeni aiheuttaa ongelmia. Mulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista terveysongelmaa eikä allergioita mutta syön silti ”luontaisesti gluteenittomasti”. Eli kaurapuuro käytössä mutta esim. leipää en syö, paitsi omatekemää mantelijauhoista.
    Gluteeni aiheuttaa perus terveellekin haittaa suolistossa ja suolisto on suurimmassa roolissa ihmisen immuunijärjestelmässä joten itse varjelen suolistoani ainakin kuin kalleinta aarretta. 4 vuotta sitten jätin gluteeniviljat sekä ruokajuoman vaihdoin maidosta veteen niin sen jälkeen en ole ollut ollenkaan kipeä, ei flunssia eikä vatsatauteja ym. Lapset samalla ruokavaliolla eikä hekään ole sairastaneet enää muutamaan vuoteen….
    Kandee ettiä tietoa netistä gluteenin haitoista, vaikuttaa myös mielenterveyteen.
    esim. http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=8032118

    1. Ja millaisiin tutkimuksiin nämä kaikki hänen väitteet perustuvat? kuten sinunkin kommentti, ”vaikuttaa myös mielenterveyteen”. kuitenkin tohroti.fi sivuilla käytetään sanoja ”voi” ja ”saattaa”.
     Blogin kirjoittaja itse myös toteaa:
     ”En pidä gluteenia myrkkynä, kuten en mitään muutakaan yksittäistä syömiskelpoisen ravinnon sisältämää ainesosaa. Kuitenkin kehityshistoriamme valossa gluteeni on helppo nähdä osalle suomalaisista ongelmallisena ravinnon komponenttina, johon elimistömme eivät ole sopeutuneet evoluution myötä. Lisäksi silloin, kun suoliston seinämä on syystä tai toisesta vaurioitunut, aiheuttaa gluteeni ensimmäisten joukossa ongelmia.”

  2. Jukka Turunen
   26.3.2015, 09:31

   Nyt taisi mennä näiden teemakuukausien varsinainen pointti ohi. Ei kai kukaan kuvittele esim. tipattoman tammikuun tarkoituksena olevan kenestäkään loppuiäksi raivoraitista tehdä. Kuukauden kokeiluissa on tarkoituksena testata miten joku yksittäinen muutos itselleen vaikuttaa. Onnistuuko olla ilman vai onko riippuvainen? Kuukausi on myös riittävän pitkä aika havaita mahdolliset muutokset. Jos eroa ei huomaa tai olo huononee, niin voi moiset hömpötykset unohtaa (ja aloittaa uuden kuukausikokeen). Jos taas tulokset on positiiviset, niin sitten voi harkita kannattaisiko tästä poimia jotain mukaan ihan koko loppuelämää ajatellen.

   1. Metallisydän
    26.3.2015, 12:35

    Oikeassa taidat olla… 🙂

  3. Metallisydän
   26.3.2015, 12:30

   Kyllä. Antti Heikkilä on lähes jumala ja hänen sanaansa ei pidä kenenkään kyseenalaistaman.

   1. Jooo millon mikäkin guru on jumala. En tiedä mikä suurimman osan varsinki näiden blogien kommenteissa liikkuvien suolistoa vaivaa, mun vatsa ainakin kestää gluteenin. Tietysti liika valkonen vehnä laittaa mahan kipeeks, mut perusjärkevä leivän yms. tuotteiden käyttö on ainakin mulle vaan hyväks, koska poisjättämällä gluteenituotteita saan vaan ummetuksen. Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin. Eri asia on jos on keliaakikko tai allerginen jollekin.

 2. Nimenomaan! on ihan mikä tahansa superdieetti päällä, mutta mikä on sen ihanampaa kuin huuhdella se järkyttävän kuiva ja mauton kanafilee alas kylmällä ja hapokkaalla pepsi maxilla.

  1. Metallisydän
   26.3.2015, 12:31

   Olkoon epäterveellistä tai ei, Pepsi Max on jumalten juomaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *