Metallisydän
Metallisydän

Onko sulla rahaa ruokaan?

Taas on se aika kuusta kun tilipäivään on viikko ja pankkitilin saldo alkaa lähennellä nollaa. Täytyy ihan oikeasti hiukan miettiä mitä voi ostaa ja mitä ei…

rahaa

Meillä on asiat hyvin, laskut on maksettu ja mitään erikoista ei tarvita, rahat riittää kyllä ruokaan. Ja olisihan sitten vielä säästötili ja luottokortti ja muita keinoja selviytyä jos oikeasti tiukille menisi, S-bonustilillekin taitaa muutama satanen olla kertynyt. Eli kyllä tässä selvittäisiin vaikka jotain odottamattomia kulujakin sattuisi tulemaan. Kaikilla asiat ei ole ihan yhtä hyvin.
Luin jokin aika sitten tekstin köyhyydestä, lähdettä en valitettavasti muista, mutta yritän hiukan kirjoittaa sen sisältöä ulkomuistista. Tekstissä perheen äiti kertoi miten perjantaina töistä kotiin ajaessaan oli huokaissut helpotuksesta. Tili oli totaalisen tyhjä, aamulla kotoa kerätyillä viimeisillä kolikoilla ja tyhjillä pulloilla äiti oli saanut ostettua hiukan ruokatarpeita perheelle viikonlopuksi. Kaikki oli mennyt viimeistä penniä myöten, mutta niillä selvittäisiin. Maanantaina olisi tilipäivä. Bensakin riittäisi juuri ja juuri maanantaina ajaa huoltoasemalle tankkaamaan. Tiukalle oli mennyt, mutta tästäkin kuukaudesta oli selvitty, juuri ja juuri. Silloin mies kotoa soitti ja kertoi lapsen tuoneen koulusta syntymäpäiväkutsun, lapsen kaverilla olisi synttärijuhlat sunnuntaina. Äiti oli purskahtanut itkuun, lahjaan ei yksinkertaisesti ole rahaa, ei yhtään. Nyt täytyy äkkiä miettiä mistä vaatteesta voisi luopua, minkä voisi myydä netissä pikaisesti saadakseen lapselle rahaa kaverin lahjaan.
Samassa tekstissä tuo äiti pohti työpaikoilla kerättäviä kimppalahjoja. ”Jos kaikki laittaa vitosen niin saadaan ostettua Sirpalle jotain kivaa” – Entä jos ei ole sitä vitosta? Häpeä siitä, että ei voi keräykseen osallistua, sepitelmä tekosyystä miksei, muiden katseet, ”eikö se halua osallistua?” Häpeä.

rahaa

Oma tyhjenevä tili ei enää tuon tekstin lukemisen jälkeen tuntunutkaan ollenkaan niin kamalalta. Jotenkin sitä vaan sokeutuu asialle, tuijottaa sitä oman tilin saldoa ja miettii vain niitä farkkuja jotka oli jätettävä tässä hetkessä ostamatta.
Taidankin uusien farkkujen ostamisen sijaan käydä vaatekaappini läpi ja miettiä mitä kaikkea lahjoitettavaa sieltä löytyisi, tarvitsijoita kyllä löytyy.

Kommentit (3)

 1. Kinttumake

  Todella hyvä teksti! Lapsuuteni 7 sisaren kanssa alkoholisti perheessä. Viettäneenä tuttua oli ettei lähes koko lapsuuden aikana mitään uutta koskaan saanu ja kaikki tuli käytettynä jostain tutun tutulta, kummasti sitä osaa arvostaa rahaa ja tärkeämpiä asioita nyt vanhempana ja perheellisenä.
  Kovin helposti siinä joutuu syrjityksi jos ei pysy kovana mutta urheilu menestyksellä onneksi pääsee eroon arvostelusta jokseenkin kun joukkuelajeissa ketään ei liiaksi syrjitä.
  Mukavaa kesää sinne !

 2. ilari

  täähän on tätä jälkiviisastelua mutta eikös noissa tilanteissa vaan kannataisi joku oman lapsen lelu antaa sille skidille. tai sitten joku lahja lelu pankki neuvoloihi ntai johkin muuhun minen voi lahjoittaa ja tälläsissä tilanteissa sitten joku köyhä juuri voisi käydä hakemassa sieltä ”uuden lelun” tai sitten ne olisi kääritty jo valmiiksi papereihin siellä paikan päällä ja sitten ne olis irandom lahjoi 🙂

 3. Sanna

  Onneksi sentään löytyy joillekin edes ”herättäviä tekstejä” tosi elämästä niin tosiaan se oma tilin tilanne ei olekaan niin paha.
  Itse köyhän lapsuuden viettäneenä tiedän mitä se sentin venytys on ja tänä päivänä pidän huolen siitä että laskut on maksettu ja ruokaa on kaapissa.
  Joskus laskuja joutuu siirtämään ja jouduin jo ns. pihistämään terveydestäni huonon rahatilanteen takia.
  Mutta elämä on tällaista. Mietin tarkkaan mitä ostan ja mitä en, elän ”kädestä suuhun”.
  Miun heräteostokset on tyyliin lohilon jäätelöä pari kertaa kuussa tai joku aarre kirpparilta.
  Sillon kun ei ole niitä s-tilejä tai luottokorttia mihin turvautua niin tilanne pn astetta huonompi kun tili on tyhjä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.