Onko eettisesti oikein olla ylipainoinen?

Olen monesti kirjoittanut terveellisestä ruokavaliosta – ja törmännyt eriäviin mielipiteisiin. Minun terveellinen ruokavalioni ei olekaan ollut kaikkien mielestä oikeasti terveellinen. Se riippuu luonnollisesti katsantakannasta. Jollekin terveellinen ruokavalio tarkoittaa Mäkkäriruuan ja karkin syömisen rajoittamista viikonloppuihin. Toiselle se tarkoittaa tavallista kotiruokaa ja kolmannelle salaattia ja vähärasvaista broileria. Jonkun mielestä terveellinen ruokavalio ei sisällä ollenkaan lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita. Tätä viimeistä ajatusta perustellaan usein myös eettisellä näkökannalla, onko eettisesti oikein syödä lihaa? Tuohon kysymykseen aion tällä kertaa tarttua hiukan enemmän.

Onko eettisesti oikein syödä lihaa?
Tiedän olevani vaarallisilla vesillä tämän pohdintani kanssa. Nykyisin kun mielensä saa pahoitettua niin helposti mistä tahansa, niin eiköhän tällainen toisten ihmisten arvojen kyseenalaistaminen tule saamaan aikaan ihan oikean paskamyrskyn – tai sitten ei.
Lihansyönnin eettisyydestä ollaan varmasti väitelty ihan siitä asti kun Pertti Luolamiehen leiriin raahaama mammutinkoipi ei kelvannutkaan Pirkko Luolanaiselle, vaan tämä mieluummin popsi puolukoita ja nakersi mustikanvarpua. Mammutti raukka kun oli niin söpö ja karvainen ja sen tappaminen ruuaksi oli silkkaa julmuutta.

Tuohon aikaan taisi tosin nuo mammutin nahat ja lihat olla ihan oikeasti elossa säilymisen edellytys, eikä mammutteja tietojeni mukaan jalostettu pienissä tarhakopeissa ja tainnutettu sähköiskulla ennen nylkemistä. Ehkä silloin eettisyyden sijaan oli oikeasti ajateltava omaa eloonjäämistä ja mammutti tapettiinkin yhteisymmärryksessä lempeästi ahdistamalla kielekkeen alle heittelemällä kymmenillä keihäillä ja lopulta pudottamalla kallionlohkare päähän. Se eettisyyskeskustelu avattiin varmasti vasta myöhemmin, todennäköisesti vasta sitten kun oli opittu puhumaan pelkkien örähdysten sijaan.
Niin siis se lihansyömisen eettisyys nykypäivänä
Palataanpa aiheeseen, taisin hiukan harhautua sivuraiteille mammutteineni, ne tuskin nykypäivän vegaaneja enää isommin kiinnostavat. Nykyisin eettisen ruuan syöminen on varmasti paljon helpompaa kuin kivikaudella, nykyisin markkinoilla on jos jonkin näköistä luomua ja joutsenmerkkiä ja paljon eettisillä arvoilla kasvatettua lihaakin. On lähilihaa, joka kasvatetaan hyvissä oloissa ja jota ruokitaan vain hyvällä rehulla. On onnellisia kanoja, joita ihan oikeasti hoidetaan ja jotka munivat sen munan tai pari päivässä, toisin kuin tehotuotannon sarjatuliasemaisesti munaa puskevat lajitoverinsa.
Onko kuitenkaan eettisesti oikein syödä eläimiä jotka kasvatetaan ihmisten ravinnoksi, vaikka niillä olisikin hyvät elinolot? Selviäähän ihminen hengissä ilman tuotettua lihaakin…

Entä riistaliha?
Riistaliha on ihan oma osaalueensa ja ansaitsee oman pohdintansa. Vaikka nykypäivänä ihmisen ei tarvitsekaan elossa pysyäkseen jahdata hirviä metsässä, on vapaana eläneen eläimen metsästämällä hankittu liha ehkä kuitenkin sieltä eettisimmästä päästä. Tai niin ainakin näin maallikkona kuvittelisin. Ja onhan siinä riistalihassa tietynlainen riistanhoidollinenkin näkökanta olemassa, ainakin meillä Suomessa. Ei pääse eläimet liikaa hyppimään ihmisten nenille (tai konepelleille) kun niiden kannat pidetään metsästämällä kurissa – ja samalla saadaan herkullista ja eettistä lihaa pöytään.
Toisaalta taas kerran, onko sekään eettisesti oikein jos kerran hengissä pysyy ilmankin?

Nyt kun tämä valkoihoinen länsimaalainen marketista lihansa ostava heteromies on pohdinnoillaan saanut suututettua sen viimeisimmänkin eettisistä syistä lihansyönnistä kieltäytyvän viherpiipertäjän, on aika lyödä se viimeinen naula arkkuun ja esittää otsikon kysymys.
Onko eettisesti oikein olla ylipainoinen?

Kommentit (17)
 1. Itse olen reilusti ylipainoinen. Ja se ei ole oikein. Se ei ole oikein niveliäni kohtaan. Se ei ole oikein sydäntäni kohtaan. Se ei ole oikein sisäelimiäni kohtaan. Eikä se ole oikein mieltäni kohtaan. Eli se ei ole oikein kehoani kohtaan.
  Mutta yhteiskunnallisessa mielessä, kuuluuko se kenellekään muulle kuin minulle? Mielestäni ei. En ole kuormittanut terveydenhoitoa sen enempää kuin laihemmatkaan kanssaeläjät, en aiheuta kustannuksia työpaikallani, ja jos jollekin olomuotoni aiheuttaa pahoinvointia tai mielipahaa, niin se on voi voi.
  Ainoa syy, miksi haluaisin laihtua, on oma kehoni ja mieleni, eikä ketään muu. Eettisesti se ei ole oikein, että itselleni kiusaa painollani aiheutan.

 2. Miten otsikko ja loppukysymys liittyy itse postaukseen? Ei kaikki lihansyöjät todellakaan ole ylipainoisia ja toisaalta myös kasvissyöjät ovat usein ylipainoisia.

  1. Oisko sulla tästä jotain muuta faktaa kuin mutu?
   Jos tuohon tekstiin kommentoi, niin nyt ei oikeen sisältö ja otsikointi kohdanneet tai vaihtoehtoisesti taustalta paistaa melko ikävä kasvissyöjien mollaus. Jälkimmäistä en tahtoisi uskoa.
   Metallisydämen ”terveelliseen” ruokavalioon on puututtu lukijoiden puolesta jo useampaan otteeseen juurikin tuon hurjan eläintuotteiden kulutuksen takia. Suuri eläinkunnan tuotteiden kulutus ei ole eettisesti arveluttavaa pelkästään siksi, että lehmät ja possut on söpöjä tai elävät pienissä häkeissä vaan pääasiassa siksi, että nykyisillä määrillä lihan tuotanto on maapallon kannalta täysin kestämätöntä. Eläinten rehuksi käytetyllä ruualla ruokittaisiin monta bodaria (myös muita ihmisiä).
   Tuo riistahan on ihan hyvä vaihtoehto, mutta eihän sekään kaikkien lautaselle joka päiväksi riitä. Tästä päästään hyvällä aasinsillalla siihen, että ehkä lihan ja muiden eläintuotteiden tulisi ennemmin olla luxus-tuote, jota nautitaan satunnaisesti, eikö suinkaan päivittäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *