Näin valmistuu maailman parhaat sämpylät

Metallisydämen kokkinurkkaus on ollut hiljaa jo jonkin aikaa. Ei vaan ole oikein ollut mitään sen ihmeellisempiä reseptejä jaettavaksi. Nyt päätin kuitenkin jakaa teille kaikille lukijoilleni maailman parhaiden sämpylöiden ohjeen.

Nyt ei puhuta mistään fitness-sämpylöistä tai ituhippigluteenittomista sämpylöistä. Tällä kertaa on kyse maailman parhaista sämpylöistä, joten missään ei säästellä. Ohje on yksinkertainen kuten kokkinsakin, mutta lopputulos on jotain aivan mieletöntä. Seuratkaa tarkasti mukana!

Ensin lämmitetään litra maitoa kädenlämpöiseksi (mikrossa noin 3 minuuttia). Sen jälkeen sekaan heitetään pari teelusikallista suolaa ja jonkinverran sokeria (taisi mennä ruokalusikallinen tai jotain sinnepäin. Sitten lapataan jauhoja ja kaurahiutaleita sopivassa suhteessa ja sekoitellaan matkan varrella mukaan kolme pussia kuivahiivaa. Veivataa ja lisäillään jauhoja kunnes taikina on mukavan kiinteää, sitten lorautetaan mukaan desin verran oliiviöljyä ja veivataan lisää. Lopuksi jätetään koko höskä liinan alle kohoamaan ja lähdetään ulkoilemaan tunniksi.sämpylät

Kun on keinuttu ja liu’uttu liukumäestä riittävästi ja palataan sisään, on taikina nousut riittävästi ja päästään itse pääasiaan, eli sämpylöiden pyörittelemiseen!

sämpylät sämpylät

Tämä osuus leipomisessa on kaikkein parasta (valmiiden tuotosten maistelemisen ohella), tässä vaiheessa jauho pöllyää ja sitä löytyy niin nenänpäästä kuin korvantakaakin. Kikatus raikuu ja tulosta tulee, uunipellit täyttyvät valmiista sämpylöistä.

sämpylät

Sitten uuniin ja odottelemaan sylikkäin sohvalle kirjoja lukien ja herkullisia tuoksuja nuuhkien, että on aika ottaa sämpylät uunista. Lopulta niitä päästään maistelemaan ja kyllä, nämä on ehdottomasti maailman parhaita sämpylöitä.

sämpylätsämpylät

Mikä sitten tekee näistä sämpylöistä maailman parhaita? Merkityksellistä maailman parhaiden sämpylöiden leipomisessa ei ole jauhojen tai nesteen määrä, ei edes se, onko jauhot gluteenittomia vai ihan tavallisia. Maailman parhaita sämpylöitä näistä tekee leipomiseen käytetyn rakkauden määrä.

sämpylät

Kommentit (4)
 1. sä oot täysin oikeessa tosta ku yhessä leivotaan niin siinä rauhottuu ja se on sitä kviaa tekemsitä skdiin kaa en tosiaan oo leiponu pitkään aikaan ku kerran leivoin ja sit vein duuniin loput ni yks vanhempi rouva tuli ja kopautti sillä päähän et meinasikko murtaa mun hampaat 😀 tai jää vähän keskeltä raaks mikä sun niksi on sille et ne paistu utasasesti. mut tosiaan ruuan alitto ku skidi auttaa ilsota siinä vieressä on olu parasta mut hah joutuu meittii net mitkä ruokalajit pitäisi toisen puuhakkaana khta pitää sitten alkaa opettelees terävän veitsen käyttööö.. ja käsimerkit jo kohillaa :9…
  tosta gluteenittomasta eiks nyt ollu se sama kuin maito parempi pysyy itte noissa ituhippi hommissa tässä asiasssa ku menee vatta sekasin 😀
  toi vika kuva oli tosi hyvä skidista kuva näytti tosi iloselle ..

 2. Itse tehdyt sämpylät on niin hyviä! Kävin äsken salilla ja mietin mielessäni että miksi tosi monet pitää lippistä ja/tai huppua päässä..? Sinä jos joku osaa vastata 😉

  1. Metallisydän
   8.11.2016, 08:23

   Tämä pipo/lippis -asia on itseänikin välillä mietityttänyt. Varmaa vastausta en voi harmikseni antaa, mutta vahvasti epäilisin sen liittyvän ainakin jossakin määrin strutsi-syndroomaan. Isot painot ja vahvat bodarit pelottavat ja tekee mieli painaa pää kuoppaan, salilla se ei kuitenkaan ole mahdollista niin pipo/lippis on korvaava ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *