Metallisydän
Metallisydän

Miten hillitä herkkujen himoa?

Ihan jokainen tietää mitä on makeanhimo. Joillekin taas sipsit on se vastustamaton herkku, joka saa kuolan valumaan suupielestä. Kolmas ei vaan pysty pitämään sormiaan irti kahvipöydän pullista. Jokainen myös tietää miten uskomattoman vaikeaa herkkujen himoa on välillä vastustaa, miten se avattu karkkipussi huutaa keittiön kaapissa just sun nimeä, miten sipsien tuoksu saa käden liikkumaan pussille lähes itsestään tai miten ne vastaleivotut pullat hyppää suuhun ihan huomaamatta…

Herkuttelun himoa vastaan voi yrittää räpistellä erilaisilla keinoilla, joista tässä listaan muutaman itselläni ainakin jossakin määrin toimineen kikan.

Karkkipäivä

Yksi mahdollinen keino herkkujen himoa vastaan on karkkipäivä, eli yksi päivä viikosta, jolloin herkuttelu on sallittua. Ne kuusi päivää pystyy kyllä puristamaan pelkällä tahdonvoimalla ilman pullaa ja irtokarkkeja kun tietää että karkkipäivä on tulossa ja silloin saa herkutella.
Huonossa tapauksessa karkkipäivänä tulee ahdettua napa niin täyteen erilaisia herkkuja, että illalla oksettaa. Hyvässä tapauksessa herkkujen himo jotenkin kosmisella tavalla laantuu, eikä sitten karkkipäivänä oikeastaan edes tee mieli herkutella…

Korvikkeet

Yksi tapa yrittää vältellä herkuttelemista on kehitellä herkuille kaikenlaisia korvikkeita. Karkin sijaan voi esimerkiksi jauhaa purkkaa niin että vatsa turpoaa. Mussuttaa proteiinipatukoita suklaapatukoiden sijaan tai leipoa ”terveellisiä proteiinileivonnaisia” ja uskotella itselleen niiden olevan melkein yhtä hyviä kuin aidot. Ja onhan tähän tarkoitukseen kehitelty mitä erilaisempia valmiitakin tuotteita, kuten proteiinisipsejä ja proteiinijäätelöäkin. ”Melkein” yhtä hyviä kuin aidot… On niissä ainakin se hyvä puoli, ettei niitä tee mieli kovin isoa annosta syödä…

Hedelmät

Tässä ehkä ensimmäinen ihan ikeasti omalla kohdallani edes jossakin määrin toimiva tapa, korvata munkit ja irtokarkit hedelmillä (tai marjoilla). Ei millään pikkuporkkanoilla tai kuivatuilla lehtikaaleilla, vaan ihan oikeasti hyvän makuisilla hedelmillä. Joo joo, banaanissa on kaloreita ja nektariinissa hedelmäsokeria. Mitä sitten? Varmasti silti parempi vaihtoehto kuin berliininmunkki tai pussillinen irtokarkkeja.

Totaalikieltäytyminen

Kaikkein tehokkain keino herkuttelun himoa vastaan on minun kohdallani totaalikieltäytyminen kaikista herkuista, erityisesti sokerista. Helppoa se ei ole, erityisesti alkuun on uskomattoman vaikeaa jättää kaikki herkut kokonaan pois, mutta homma helpottuu ajan mittaan. Ihminen on siitä hassu vekotin, että sille on tietyssä määrin helppo uskotella kaikenlaista soopaa. Kun on tarpeeksi pitkään ollut syömättä herkkuja, saattaa jossakin vaiheessa ihan oikeasti harhautua luulemaan raakaa porkkanaa melkein yhtä hyväksi herkuksi kuin Omar-munkkia…

Mikä on SULLE paras keino herkuttelua vastaan?

Kommentit (14)

 1. Sari

  Tuttu tunne kyllä joo…
  Totaalikieltäytyminen täällä kans toimii, kun päättää ettei osta tai syö yhtään makeaa, niin päätös myös pysyy ja himo laantuu ajan myötä. Karkkipäivä taas jättää sokerihimon päälle koko viikoksi ja aiheuttaa vaan ylilyöntejä ja huonoa oloa kun se päivä koittaa..
  🙂

  • Metallisydän

   Noinhan se useimmiten menee…

 2. Ituhippi

  Mulla on toiminu parhaiten se, että kotiin en osta mitään herkkuja, koska silloin lähtee lapasesta ihan poikkeuksetta 😀 esim. työpaikan kahvipöydässä voin kyllä hyvällä omalla tunnolla syödä vähän tuliaiskarkkeja tai synttärikakkua, koska silloin (yleensä) yleinen säädyllisyys ja kanssa-ahmatit estävät sen koko pullalautasen tai karkkipussin päätymisen omaan massuun.

  • Metallisydän

   Se olikin helppoa silloin kun asui yksin… Nyt saattaa kaapeistä löytyä avonaisia karkkipusseja…

 3. Arttu

  Antautuminen ja ”bulkkaus”

  • Metallisydän

   😀 😀 😀 Ainahan voi aloittaa massakauden 😀

 4. Pauliina

  Mulla toimii se, etten melkein ikinä osta kotiin herkkuja, joten ne ei myöskään kummittele kaapeissa. Haastavaa on lähinnä töissä, sillä olen kokki ja meillä on aivan super herkullisia jälkkäreitä, ja välillä on vaikeaa olla nuolaisematta sitä jätskilusikkaa tai syömättä yli jäänyttä kakun reunapalaa… Kasvattaa ainakin hyvän itsekurin 😀

 5. ninna

  en ole syönyt karkkia suklaata jäätelöä sipsejä tms 15vuoteen joten en niitä kaipaa. minulle herkut on pähkinät marjat hedelmät protskuherkut(pannukakut, letut, mukikakut)ja tahini. en tuomitse herkkuja jokainen syökööt miten haluaa. säännöllinen syöminen ja riittävästi on kuitenkin paras ehkäisykeino. myös hampaidenpesu toimii kunhan ei ole heti ruokailun jälkeen(saattaa kuluttaa kiillettä)stressin välttäminen toimii parhaiten. mitä mieltä kromista?

 6. ella

  Mulla auttaa se, että syön herkkuja aina kun haluan. Koska asiasta ei tule ns. tabua, jossakin vaiheessa se karkin yms muun himo alkoi laantua. Yritän suhtautua neutraalisti kaikkeen syötävään, koska mulla on nuorempana mennyt niin pahasti yli tää..
  Mut koska kaikki on sallittua, ei tee enää niin usein mieli herkkuja 🙂 Eli tää ”vapaa” syöminen on vähentänyt mun herkutteluhimoja todella paljon. Aiemmin korvasin ruokaa herkuilla, mikä ei sekään ollut kovin hyvä.

 7. Erika

  Totaalikieltäytyminen on kyllä valitettavasti itsellekin ollut tähän asti se paras vaihtoehto. Muilla elämän osa-alueilla yritän näin entisenä ylisuorittajana noudattaa kultaista keskitietä ja joustavaa mallia, mutta herkkujen kohdalla ei vaan toimi! Olin kerran vuoden kokonaan ilman lisättyä sokeria ja kaikki, minä mukaan lukien, olimme ihan varmoja siitä, että vuoden jälkeen ei edes tee mieli karkkia ja että jos sitä erehtyykin syömään, niin se maistuu niin makealta, että se alkaa oksettamaan. Niinpä niin, vuoden jälkeen Makuuniin, ja 350 gramman irtokarkkipussi naamaan yhdeltä istumalta, ja vaikka tottakai oksetti sen jälkeen, niin kyllähän se hyvää oli 😄

 8. VOIMAMASSA

  Lapsiasi ajatellen kannattaa ehkä olla opettamatta heitä karkin syöntiin. Sokeri on kuin viinanpiru: kun sille pahuudelle antaa pikkusormen vie se koko käden.
  Sama juttu limsoissa, ne ei kuulu mihinkään. Pilaavat vain hammaskiilteen.

 9. K

  Hedelmät toimii mulla, totaalikieltäytyminen lisää vaan sitä kielletyn hedelmän ajattelua ja johtaa jossain vaiheessa ylilyönteihin herkkuken syömisessä.
  Plus se, että harvoin sitä tulee vedettyä övereitä millään banaanilla, koska se kuitenkin täyttää vatsankin ihan eri tavalla kuin vaikka sipsit tai irttarit.

 10. Emma

  Hei mut heti! Ootko maistanutt Lohilo-jäätelöitä? Oi taivas, niin hyvääääääääää! Wheyhey oli huonoa (nätisti sanottuna), mutta jopa mun mies joka on hyvin skeptinen näitä ja mun erilaisia kokkauksia kohtaan, tykkäsi tästä. Testaa jos et oo maistanut! 🙂

 11. Emma

  Oho, piti siis sanoa ”hei mut hei”. Pannaan väsymyksen piikkiin. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.