Mistä johtuu jos treeni ei kulje?

Kaikilla meillä on välillä päiviä jolloin treeni ei kulje, ei vaan jaksa tai ei saa treenistä irti sitä mitä haluaisi. Vaikka se tietysti silloin vituttaa, on se ihan normaalia jos kyse on yksittäisistä päivistä. Jos kuitenkin tuo huono treenivire jatkuu pidempään, kannattaa hiukan miettiä mistä se voisi johtua, mitä voisi muuttaa jotta saisi taas hyvän treenivireen päälle.

20140109_182517

Ihan ensimmäienä lähtisin miettimään treenin määrää. Yritätkö vaatia itseltäsi liikaa? Annatko kehosi levätä kunnolla? Omaa kehoa on opittava kuuntelemaan ja sille on annettava aikaa palautua kovista treeneistä. Palautuminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa myös se mitä syöt ja millaisia lisäravinteita käytät. Kukaan ei voi sanoa sinulle kuinka monta lepopäivää viikossa tarvitset, sinun on opittava kuuntelemaan kehoasi ja antamaan sille tarvitsemansa lepo.

Myös yöunilla on merkittävä vaikutus siihen miten treeni kulkee. Jokainen tietää että väsyneenä ei saa treenistä kaikkea tehoa irti. Siksi on tärkeää panostaa kunnon yöuniin. Päiväunetkin olisi hyvä ottaa ainakin silloin tällöin, keho rentoutuu jo 10-15 minuutin unen aikana kokonaan. Harvalla meistä vaan on mahdollisuus sellaiseen ylellisyyteen kuin päiväunet… : )

20131122_103557

Seuraavaksi kiinnittöisin huomiota ruokavalioon. Syötkö riittävästi? Syötkö terveellisesti? Onko ruokavaliosi riittävän monipuolinen? Olen kuullut sanottavan että kalori on kalori, eikä sillä niinkään ole väliä mistä sen ottaa. Tuohan nyt ei todellakaan pidä paikkaansa. Ainakin omaan jaksamiseeni ja yleiseen vireystilaani on hyvinkin suuri vaikutus sillä mitä laitan suuhuni. MYyös ruokailujen ajoituksella on melkoisesti merkitystä. Treenaamaan ei kannata lähteä nälkäisenä, mutta ei myöskään syödä vatsaa täyteen juuri ennen treeniä. Eikä se kerrosateria ehkä kuitenkaan ole se paras mahdollinen ruoka…

20140109_140643

Seuraavaksi suuntaisin katseeni sinne lisäravinnekaappiin, enkä välttämättä ensimmäiseksi siihen treenilaturihyllylle vaikka niin voisi luulla. Kyllä treenin pitää kulkea ilman treenilaturiakin. Ennemminkin kiinnittäisin huomion aminohappoihin, palkkariin ja lisäproteiiniin. Ensinnäkin kunnon aminohappovalmiste nautittuna ennen treeniä tai kuten itselläni on tapana, treenin aikana tuo energiaa treeniin ja poistaa lihasväsymystä. Laadukas palautusjuoma puolestaan nopeuttaa huomattavasti kehon palautumista raskaasta treenistä ja näin omalta osaltaan auttaa jaksamaan taas seuraavaan kovaan treeniin. Lisäproteiinin laadulla on myös suuri vaikutus. Kaikkihan eivät sellaista tarvitse, muta jos ruuasta saatava proteiinin määrä ei riitä, on sitä helppo täydentää yhdellä-kahdella proteiinidrinkillä päivässä. Lisäproteiinin laadulla on ainakin itselleni sinänsä merkitystä, että Mannisen Hydrolisoitu isolaatti on tähän mennessä ainoa joka ei aiheuta herkälle vatsalleni ongelmia. Kun vatsa voi hyvin, myös ravintoaineet imeytyvät paremmin.

20140109_140447

Viimeisenä, muta ei vähäisimpänä on oma elämäntilanne, mieliala, stressitasot. Jos henkilökohtaisen elämän asiat ovat päin helvettiä, koko ajan alakuloinen olo ja stressi, ei ole mikään ihme jos treeni ei kulje. On helppo sanoa että sulje stressitekijät elämästäsi, mutta huomattavasti hankalampi toteuttaa. Ennemminkin olisi tärkeää oppia ottamaan treeni voimavarana, stressin lievittäjänä, sinä hetkenä päivästä kun saa sulkea kaiken muun ulkopuolelle ja keskittyä vain siihen raudan liikutteluun, polttavaan tunteeseen treenattavassa lihaksessa. Väittäisin vahvasti, että kun tuon oppii, laskevat stressitasot koko päiväksi melkoisesti.

20140109_175130

20140109_175128

Tiivistettynä: Lepää riittävästi, syö oikein, valitse lisäravinteet oikein ja treenaa hymy huulilla! Tsemppiä treeniin ihan jokaiselle!

Kommentit (6)
 1. Ajattelin vaan kommentoida, että tosi hyvä blogi tämä. Tällästä mä haluan lukee kun haen motivaatiota ja vinkkejä treeniin (eli siis sillon kun luen näitä blogeja), ei niin kiinnosta nuo raakasuklaakakut ja muu lätinä

  1. oon NIIN samaa mieltä! 😀

   1. Metallisydän
    13.1.2014, 17:09

    Kiits! 🙂

  2. Metallisydän
   13.1.2014, 17:09

   Kiitosta vaan 🙂

 2. Juu ei se aina kulje ja tuo uni on kyllä todella tärkeää jaksamisen ja palautumisen kannalta, huomattu on. Tosin se hymy voi auttaa jos vähän alkaa vitsittää niin olokin muuttuu jos se johtuu vaan pienestä mielialan laskusta.

  1. Metallisydän
   14.1.2014, 10:57

   Hymy on tärkeetä niin treenissä kuin treenin ulkopuolellakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *