Metallisydän
Metallisydän

Missä vika kun riisi ei maistu?

Tietynlaisena jatkumona muutaman paivän takaiseen Fitness pilasi elämäni -tekstiin sukelletaan tällä kertaa fitness-ruokavalioon. Terveellinen ruokavalio on oleellinen osa Fitness-elämää. Aivan liian usein terveellisen ruokavalion luullaan kuitenkin tarkoittavan sitä, että joka päivä syödään samanlaiset annokset riisiä, kanaa ja parsakaalia ja iltapalaksi maitorahka. Välipalana mahdollisesti jotain oksennukselta maistuvaa vihersmoothieta ja juhlapäivinä rakaasukaata. Tätä askeettista ruokavaliota noudatetaan alkuinnostuksessa muutama kuukausi ja sen jälkeen kummastellaan kun riisi ei oikein enää maistukaan hyvältä tai jo pelkkä parsakaalin haju saa kyökkimään…

riisi

On hyvin yleinen käsitys, että fitness-ruuan pitää olla mautonta. Kuvitellaan, että ruoka ei ole tarpeeksi fit, jos se maistuu hyvälle tai että on jotenkin fitness-uskottavampaa jos syödessä joutuu välillä kyökkimään. Arvostustakin fitness-piireissä kuvitellaan saatavan sitä enemmän mitä enemmän pystyy haudutettua parsakaalia syömään… Hei haloo! Kyllä se ruoka saa hyvältä maistua ja syömisestä saa nauttia. Ei kaiken tarvitse välttämättä olla niin hooceetä.
Mietippä itse kumpi kuulostaa järkevämmältä, syödä puoli vuotta kiukulla yltiöterveellistä, mutta mautonta ruokaa, jonka jälkeen seuraa vastareaktio ja koko fitness-touhu alkaa maistua puulta, vai opetella syömään maistuvia, mutta suhteellisen terveellisiä ruokia, joita syö mielellään vielä vuosienkin jälkeen? Kärjistettyä? Kyllä, mutta myös totta.

riisi

Jos paistettujen kanafileiden sekaan lorauttaa hieman maustettua ruokakermaa, ei ruokavalio räjähdä silmille. Maailma ei myöskään tuhoudu, vaikka riisikakun sijaan syökin joskus ruisleivän. Elämä jatkuu jopa silloin, jos joskus uskaltautu anopin kahvipöydässä ottamaan pullan kahvin kanssa. Elämä ei ole kuolemanvakavaa, ei edes fitness-elämä. Poikkeus on tietysti kisadieetti, silloin syödään juuri sen mukaan mitä valmentajan kirjoittamassa paperissa lukee, mutta silloin tähdätäänkin kisakireyteen ja jokaisella kalorilla on merkityksensä. Kisadieetti on kuitenkin hyvä osata erottaa muusta fitness-elämästä.

ruokavalio

Tottakai jokainen saa elää fitness-elämäänsä juuri haluamallaan tavalla. Itsellenikin on paljon helpompaa dieetillä ollessa kieltäytyä tyystin kaikista herkuista, mutta paikkaan sen kyllä sitten aivan varmasti korkojen kanssa muulloin. Olen elänyt oman osuuteni fitness-kuplaa maustamattomine kanoineen ja kuivine riiseineen. Silloin se tuntui oikealta ratkaisulta, mutta näin jälkikäteen ajateltuna ei se pipon löysääminen välillä olisi ehkä ollut ollenkaan huono ajatus…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.