Metallisydän
Metallisydän

Millaisessa Suomessa lapseni saa kasvaa?

Minun lapsuuteni ja nuoruuteni Suomessa oli turvallista. Lapset uskalsivat leikkiä ulkona ja naiset saivat kulkea rauhassa ilman ahdistelua. Koiraa uskalsi ulkoiluttaa pimeällä ja väkijoukoissa oli turvallista. Terrorismia oli vain elokuvissa ja niissäkin John McClane pelasti tilanteen ja veti terroristeja kuonoon. Ei ollut väkijoukkoon ajavia kuorma-autoja eikä itsemurhapommittajia, ei ollut veitsenheiluttajia tai pyssymiehiä. Toisin on nyt. Suomi ei ole enää se sama Suomi kuin omassa lapsuudessani.

Pelolle ei saa antaa valtaa. Mutta entä jos pelko ottaa vallan?

Omasta mielestäni tässä tämänhetkisessä tilanteessa pelko on luonnollinen tunne. Olisi aivan typerää olla tuntematta pelkoa. Viattomia ihmisiä tapetaan kadulla keskellä päivää. Ei sellaista voi tapahtua minun Suomessani. Vai voiko?
Jossain päin maailmaa on sodittu aina. Sota on aina kamala ja pelottava asia, mutta sodat ovat kuitenkin olleet niin kaukana, että ne on ollut helppo siirtää ajatuksista syrjään, olla pelkäämättä. Kun ensimmäiset viimeaikaisista terrori-iskuista tapahtuivat Euroopassa, nousi mieleen pelko, voisiko niin tapahtua täällä, meillä Suomessa. Pelko oli jälleen helppo haudata, ei meillä sellaista tapahdu, Suomi on turvallinen maa. Ruotsin kuorma-auto väkijoukkoon sai taas pelkäämään, nyt terroriteko tapahtui naapurimaassamme, jonka olemme tottuneet pitämään lähes yhtä turvallisena kuin oman Suomemme. Edelleen pelko haudattiin, vaikkakin suuremmissa ”toritapahtumissa” alettiin nähdä betoniporsaita tai muita esteitä estämässä väkijoukkoon ajamisen autolla. Eilen Turussa mies puukotti ihmisiä kuoliaaksi keskellä päivää. Emme voi enää ummistaa silmiämme. Terrorismi on täällä, meidän Suomessamme.

Oman lapsuuteni Suomi oli turvallinen. Sitä Suomea ei enää ole. Millaisessa Suomessa oma lapseni joutuu kasvamaan?

Lapsena sotaa miettiessäni äiti kertoi, että sodassa pahat miehet tappelevat keskenään ja että sota on jossain kaukana, ei meillä Suomessa. Äiti vakuutti ettei minun tarvitse sotaa pelätä.
Enää sota ei ole kaukana kuten omassa lapsuudessani, sota on täällä terrorismin muodossa. Miten selitän lapselleni miksi joku tappaa viattomia ihmisiä, naisia, lapsia, miehiä? Äkkiarvaamatta, missä tahansa, torilla, konsertissa, kadulla. Täällä, meidän ennen niin turvallisessa Suomessamme. Miten selitän ettei tarvitse pelätä, jos itseänikin pelottaa?

Kommentit (26)

 1. Hold your horses

  Nyt oon kyllä pettynyt. Pitäiskö Jari kuitenkin odottaa, että juttu tutkitaan kunnolla, ennenkuin aletaan puhua terrorismista? Ainakin minun näkemällä videolla ihmiset huutaa ”varo, varokaa!”, ei suinkaan allahin nimeä. En siis todellakaan vähättele tapahtumia enkä niiden traagisuutta, vaan peräänkuulutan sitä että annettaisiinko kuitenkin nyt poliisin tehdä työnsä ja maltettaisiin vielä näitä spekulaatioita? Ei ole kenenkään etu että mahdollisesti täysin väärin tietojen perusteella vedetään johtopäätöksiä siitä, mikä tragedian taustalla on. Vasta pari vuotta sitten kotipaikkakunnallani Oulussa poliisi etsi miestä, joka oli hyökännyt kirveen kanssa ihmisten kimppuun – vain noin kilometrin päässä kotoani. Tällöinkin vedeltiin monenlaisia johtopäätöksiä, joista lopulta monetkaan eivät olleet paikkaansapitäviä. Pelko on luonnollista, ja kyllä minuakin pelottaa – ainahan se herättää vahvoja tunteita, kun jotain tapahtuu lähellä ”omaa tonttia”. Silti kehottaisin kyllä olemaan julkaisematta huhupuheita suhteellisen laajasti luettavassa blogissa. Keskityttäisiinkö nyt vain myötäelämään uhrien ja omaisten tuskaa ja odotettaisiin virallisia tietoja tapahtumasta ennen johtopäätöksiin hyppäämistä.

  • Metallisydän

   On tässä tragediassa taustalla mitä tahansa, toimii se varmasti herätyksenä monille tahoille. Herätyksenä siitä, että emme ole enää pumpulissa täällä lintukodossamme.

  • Metallisydän

   Tällä hetkellä Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina.

  • Nimetön

   Niin tutkitaan. Missään vaiheessa en väittänytkään, etteikö terrosismin mahdollisuutta olisi – pointti oli, että odotetaan ensin faktat ja keskustellaan sitten. Speculation only ever gets you so far.

 2. Hyvästi lintukoto

  Arvostan että kirjoitit tästä aiheesta! Jo pidemmän aikaa kansaa on yritetty suojella asialta ”hyssyttelemällä”, vaikka tapahtumien kulku on ollut ennustettavissa. Nyt täytyy vain toivoa, että yhä useampi avaisi suunsa. Ei kyse välttämättä aina ole pelosta, vaan itsesuojelusta.

  • Metallisydän

   Joskus on vaan tartuttava myös aiheisiin, joiden tietää aiheuttavan mielipiteitä suuntaan ja toiseen.

 3. Jussi

  Nytkö vasta se tuli Suomeen? Eikö järjettömiä väkivallantekoja ole ollut täällä jo kauan. Jokela, Kauhajoki, Imatra, Hyvinkää.
  Ei siinä, itsekin mietin, millaisessa Suomessa elämme. Ja miten siitä lasten kanssa puhutaan. Mutta en tiedä, onko Suomi tänään sen turvattomampi kuin vaikka kouluampumisien aikaan.

  • Iina

   Mulla heräsi ihan sama ajatus, miten kouluampumiset sekä muut aivan yhtä kaameat teot eivät ole herättäneet turvattomuuden tuntoa sekä pelkoa ihan yhtälailla? Millä tapaa terrorismi (joka ei tässä tapauksessa ole edes välttämättä kyseessä) menee ylitse muiden jo aiemmin tapahtuneiden karmeiden asioiden yli, joiden toteuttajina on kuitenkin ollut ihan supisuomalaisia sairaita ihmisiä?

  • Nimetön

   No näin juuri. Muistuttaisin myös, että naiset on olleet myös Suomessa ahdistelun ja epäasiallisen kohtelun kohteina jo ammoisista ajoista, ei se ole mitään tuontitavaraa. Ja juuri joitakin päiviä sitten muistutettiin siitä, että eurooppalaisessa kontekstissa suomalaisilla naisilla on erittäin suuri riski joutua perheväkivallan kohteeksi. Eli se niistä wanhoista hyvwistä ajoista – monessa mielessä koko ajan mennään parempaan suuntaan.

  • Nimetön

   Monessa mielessä mennään parempaan suuntaan, juu. Työtapaturmia tapahtuu vähemmän, juuri kesällä uutisoitiin että vähemmän henkirikoksia kuin itsenäisen Suomen aikana koskaan aiemmin jne. Eilinen oli kuitenkin pahempaan suuntaan.
   Miten aiemmat koulusurmat ym. vähentävät eilisestä koettavaa pelkoa? Kyllä silloin koulusurmien aikaankin kauhistutti, että nyt on tuokin aiemmin vain muualla tapahtunut rantautunut Suomeen. Ja pisti miettimään mitä voi tapahtua. Melko sairasta, jos ne tapahtumat eivät koskettaneet ja kauhistuttaneet. Ja sama pätee eilisenkin tapahtuman kohdalla.

  • Metallisydän

   On kauheuksia tapahtunut Suomessa aiemminkin, sehän on selvä ja aiheuttaneet pelkoa ja turvattomuuden tunnetta omalta osaltaan. Olen täällä blogissa kirjoittanut aiemmin niin kouluampumisen aiheuttamasta turvattomuuden tunteesta kuin naisiin kohdistuvasta ahdistelustakin.
   Mielestäni yksikään aiemmin tapahtunut väkivallanteko ei silti millään tavalla lievennä eilistä Turun puukostusta (jota tällä hetkellä tutkitaan terroristisina murhina) tai sen aiheuttamaa ahdistusta, pelkoa tai turvattomuuden tunnetta. Olisiko meidän siis pitänyt turtua väkivaltaan aiempien tapahtumien vuoksi niin, ettei tämä nyt tapahtunut herättäisi pelon tunteita?

  • Jussi

   Itse kirjoitit, että kun muualla maailmassa on jotain tapahtunut, niin Suomessa ”pelko haudattiin”, koska ei sellaista voisi Suomessa tapahtua. Vaikka oli tapahtunut jo. Monta kertaa.
   Ei kai kukaan sanonut, että Turun isku ei saisi herättää tunteita, koska kouluampumiset jne. Ei kyse ole siitä. Vaan siitä, kuinka eilinen tapaus näyttää nyt olevan se jokin, jonka jälkeen täytyy ruveta pelkäämään ja pelkoa ei enää saa haudata. Sitä tässä kommentoitiin.
   ”Eilen Turussa mies puukotti ihmisiä kuoliaaksi keskellä päivää. Emme voi enää ummistaa silmiämme.”

  • Metallisydän

   Tapausta tutkitaan terroristisina murhina.
   Pysyn kannassani, mielestäni emme voi enää ummistaa silmiämme.

 4. Ninnu

  Suomessa 2000-luvulla tätä aiemmat joukkosurmat on tapahtunut kantasuomalaisen kädestä. (Jokela, Kauhajoki, Myyrmanni, Hyvinkää jne) eikä kyse ole ollut varsinaisesta terrorismista.

  • Nimetön

   Ja sekö, että tekijä on kantasuomalainen tekee väkivallasta turvallisemman??? En ymmärrä.

  • Hold your horses

   Nimetön, ei todellakaan tee. Se tuossa taisi Ninnillä nimenomaan olla pointtinakin. Että miksi ihmisillä herää suurempi turvattomuuden tunne ns terrorististen väkivaltaisuuksien johdosta kuin kantasuomalaisten tekemien? Väkivaltaa ja sairaita tekoja on ollut aina – toki nykyään itselläkin välillä käy mielessä, että mihin tämä maailma on menossa. Mutta vähän hassu on juuri tuo ”kyllä ennen oli kaikki paremmin” ajattelumalli, kun ihan aina on kuitenkin sattunut ja tapahtunut.

  • Metallisydän

   Se, että aikaisemminkin on tapahtunut ei mielestäni millään tavalla vaikuta tämän tapauksen aiheuttamiin tunteisiin. Vai pitäisikö sen? Eikö eilisen tapahtumien pitäisi liikuttaa tai aiheuttaa pelkoa, koska Jokelan koulusurma, koska Myyrmannin pommi?

  • Hold your horses

   Nyt tässä kyllä ymmärretään luettua joko vahingossa tai tahallisesti väärin. Eihän kukaan ole hyvänen aika sanonut, että näiden tapahtumien pitäisi koskettaa vähemmän, koska Jokela. On vain kyseenalaistettu tuota Jarin kirjoituksessaan maalaamaa kuvaa siitä, miten ennenvanhaan kaikki oli hyvin, kun suomalaiset asuivat Suomessa rauhaisasti keskenään, eikä tarvinnut pelätä. Nämä Jokelat ym. olivat ymmärtääkseni vain esimerkkinä siitä, että kyllä sitä jo ennen maahanmuuttajiakin on sattunut ja tapahtunut. Ja melko varma olen, että myös Jarin nuoruusaikana ovat ihmiset listineet toisiaan, niistä tapahtumista ei vain ole ihan samalla tavoin uutisoitu kuin nykypäivänä. Ja onhan niitä ihan esimerkkejäkin vuosikymmenten takaisista isommista veriteoista, kuten nyt vaikka Bodominjärven murhat jo 60-luvulta…
   Muuten olen itse asiassa suhteellisen samoillakin linjoilla ns. vastakkaisten mielipiteiden esittäjien kanssa siitä, että kyllähän asiat tällä hetkellä ovat ympäri maailman ja Suomessakin varsin huolestuttavalla tolalla. Toivon myös, että jatkossa maahanmuuttajien kytkökset tiettyihin järjestöihin syynätään tarkasti. En vain ymmärrä sitä entisaikojen ihannointia, kun mielestäni se asettaa juurikin maahanmuuton valheellisen suureen vastuuseen nykyisistä viharikoksista, kun niitä kuitenkin aina on tehty ja tehdään edelleen ihan kaikkien kansallisuuksien joukossa. Kyllä, terrorismi ja sen kasvu huolestuttaa ja pelottaa – mutta ei täällä ennenkään ihan lintukodossa elelty.

  • Jru

   Hyvä, että koulusurmat nostettiin esiin. Koulusurmien jälkeen johtavat poliitikot eivät sanoneet, että kyseessä on yksittäistapaus. Eivätkä he myöskään toitottaneet, että pelolle ei saa antaa valtaa. Koulusurmien juurisyyt tutkittiin, ja johtopäätöksien myötä useat lait ja viranomaisten toimintatavat tiukkenivat.
   Tehtäisiinpä samoin myös tämän terroriteon kanssa. Valitettavasti näin ei tule käymään, koska suvaitsevaisuus ja monikultturisuus.

 5. N88

  Täysin samaa mieltä kanssasi! En halua itse edes enää tehdä lapsia tähän maailmaan,aivan sairas meno. En enää uskalla huvikseen mennä kauppakeskuksiin,en massatapahtumiin jne… Suomi ei ole enää sama maa mitä se oli omassa nuoruudessa 🙁

 6. A

  Niinpä, koska täällä on omiakin sekopäitä omasta takaa, niin tarvitaanko tänne lisää kymmeniä tuhansia muita häiriintyneen mielenterveyden omaavia nuoria miehiä?

 7. Sussu

  Hyvä kirjoitus.
  Itse näen asian niin, että ei saa ummistaa sille silmiä, että terrorismi on rantautunut Suomeen. Tähän asiaan täytyy nyt puuttua suurella kädellä! Hirvittää kasvattaa tytärtäni tällaiseen menoon..
  Kyllä, suomalaisetkin on tehneet kamalia tekoja. Kouluammuskelut on nostettu täällä esille. Kouluammuskelut olivat eräänlainen hullutus vuosia sitten. Miksi niitä ei ole enää? Uskon, että se ”trendi” meni jo. Ja mikä tärkeämpää, poliisi on oppinut kantapään kautta keinot estää kouluammuskelut. Muistan kuulleeni radiosta, että poliisi on estänyt useita kymmeniä kouluammuskeluja, koska tapahtuneista kouluammuskeluista on opittu niin paljon ja osataan tutkia oikeanlaisia asioita. Kyseisille iskun suunnittelijoille on saatu apua, koska taustalla on lähes aina mielenterveysongelmia, mikä on se juurisyy. Hoidetaan niiden ihmisten mielenterveyttä, eikä pelkästään odoteta seuraavaa iskua.
  No nyt ”trendinä” näyttäisi olleen jo useampia vuosia euroopassa terroristiset iskut. Nyt jopa Suomessa. Olisikohan näistä nyt syytä ottaa samalla lailla opiksi ja lähteä hoitamaan sitä juurisyytä, eikä odotella seuraavaa iskua? Juurisyyllä tarkoitan, ettei Suomeen tulisi päästää ketään ulkomaalaista, jolla on epämääräisiä kytköksiä tiettyihin järjestöihin tai ko. henkilön henki ei ole uhattuna kotimaassa tms. Lisäksi laittomat pakolaiset tulisi poistaa tehokkaammin maasta.
  Olen hyvinkin suvaitsevainen ihminen ja tunnen useita ihania maahanmuuttajia. Heillä on kuitenkin olleet todelliset syyt tulla Suomeen ja heillä ei ole epämääräisiä kytköksiä mihinkään. Olen suvaitsevainen, mutta minulla on nollatoleranssi väkivaltaa ja terrorismin uhkaa kohtaan. En halua, että tyttäreni joutuu tulevaisuudessa elää pelossa, kun asiat täällä on täälä karanneet lapasesta.

 8. N88

  Ihminen tulee tänne hakemaan turvapaikkaa ja aiheuttaa täällä turvattomuuden tunnetta muille. Se saa voimaan pahoin piste

 9. Surua, pelkoa ja vihaa koti-Suomessa – Metallisydän

  […] Millaisessa Suomessa lapseni saa kasvaa? […]

 10. Derp

  Mihin perustelet että naiset ovat saaneet kulkea vapaammin miesten ahdistelulta kuin ennen?

 11. Tulisydän

  Samaa olen surrut.
  Kyllä maamme on oikeasti ollut turvallisemp enneni kuin nykyään. Oli aika jolloin nainen saattoi kulkea yöllä turvallisin mielin. Perheväkivalta on sitten oma kokonaisuutensa, mutta tarkoitan yleisillä paikoilla liikkumisen turvallisuutta.
  Omalle lapselleni on ollut pakko sanoa, että suomalaiset ovat vähän kuin hölmöläisiä.
  On selkeitä asioita joilla tilanne olisi edes mahdollista saada parempaan suuntaan, mutta ei voi.
  Perustetaan uusia byrokratia hirvityksiä kyllä varmasti.
  Tiukempi rajavalvonta, joka oikeasti auttaisi, on näköjään mahdotonta.
  Jos EU estää niin voisivat keksiä edes jotain ovelaa byrokratiakiemuraa jolla kiertää se EU – säädös. Niinhän ne muutkin maat tekevät käsittääkseni, yrittävät ajaa omaa etua.
  Miksei Suomi käyttäisi byrokratialahjakkuuttaan muuhunkin kuin omanmaan kansalaisten kyykyttämiseen?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.