Metallisydän
Metallisydän

Millainen on onnistunut dieetti ja miten se rakennetaan?

Dieetin tarkoitus on lähes poikkeuksetta laihtua. Onnistunut dieetti tarkoittaakin usein sitä, että saadaan pudotettua tietty määrä kiloja pois tietyssä ajassa. Siihen on valtava määrä erilaisia keinoja, erilaisia dieettejä, on Atkinsin dieettiä, Cambridge-dieettiä, GI-dieettiä, kolmen tunnin dieettiä, paleo-dieettiä, VHH-dieettiä, zone-dieettiä ja vaikka mitä muuta… Mikä niistä on toimiva? Mikä on tehokkain? Tarkastellaanpa dieettaamista muutaman kuvitteellisen henkilön kautta…

onnistunut

Tapaus Pentti

Kuvitellaanpa yhdessä dieetille lähdössä olevaa Penttiä. Pentti on 42-vuotias pienkonemekaanikko Ranualta. Pentti oli nuorena kova poika hiihtämään, mutta armeijassa ollessaan Pentti sai marssimurtuman vasempaan jalkapöytäänsä ja siitä lähtien on Pentin oikeaa polvea jomottanut aina kun Pentti on suunnitellut lenkille lähtemistä, erityisesti jos ulkona on satanut. Urheilu on siis jäänyt ja vatsa on päässyt kasvamaan. Pentillä on pälvikalju, joka ei liity asiaan mitenkään ja jonka hän pyrkii peittämään parhaansa mukaan. Pentti painaa nyt 108 kiloa ja haluisi pudottaa painoa 10 kiloa.
Pentti kuulee kirjastossa Tekniikan Maailmaa selatessaan naapurin Sirkan juttelevan jonkun toisen, Pentille tuntemattoman, punatukkaisen pyylevähkön naisen kanssa kaalikeittodieetistä, jolla punatukkaisen naisen tuttava, nimeltään ilmeisesti Pirkko tai Pirjo, on pudottanut painoa jo toistakymmentä kiloa. Pentti päättää kokeilla kaalikeittodieettiä.
Pentti saa pyykkipoika nenässä keitettyä kymmenen litran kattilallisen kaalikeittoa ja jopa syötyä sitä kolmen päivän ajan. Kun Pentin kissa karkaa hajua ikkunasta, saa Pentille riittää, maku on aivan yhtä kamala kuin hajukin, eikä mikään painon putoaminen ole tämän arvoista.

onnistunut

Tapaus Pirjo

Pirjo on nainen parhaassa iässään, joskaan Pirjo ei suostu paljastamaan mikä tuo ikä on. Eräänä keskiviikkona nelisen vuotta sitten Pirjon aviomies voitti kenossa 200 000. Voittorahat hassattiin uuteen autoon ja Karibian risteilyyn, mutta Pirjo ei ole ollut päivääkään työelämässä voiton jälkeen, eihän rikkaiden ihmisten tarvitse töitä tehdä. Täytettä Pirjon päiviin tuo paitsi itsensä ehostaminen ja naapureiden kyttääminen kiikareilla parvekkeen ikkunasta, myös elämällään kehuskelu tuttaville.
Pirjo on kokeillut jos jonkinlaista naistenlehdistä lukemaansa dieettiä aina zone-dieetistä veganismiin ja kaalikeittodieettiin asti, joka ei onnistunut pätkääkään, vaikka Pirjo kaikille väittääkin laihtuneensa sen avulla kymmenen kiloa, ihan vaan jotta joku muukin jakaisi sen tuomat kärsimykset.
Nyt Pirjo on päättänyt vihdoin saada häntä itseään häiritsevät vatsamakkarat pois ja laihtua sen kymmenen kiloa. Pirjo on liittynyt mukaan nettivalmennukseen, joka lupaa varmoja tuloksia. Lukiessaan kirjastossa printtaamaansa ruokavaliota Pirjo pyörittelee päätään, ei herrajumala mitä ruoka-aineita, parsakaalia ja maitorahkaa. Pirjo lyttää paperin lähimpään roskikseen ja päättä kertoa ystävälleen Sirkalle laihtuneensa tällä kertaa viisi kiloa.

onnistunut

Tapaus Christa

Christa, tutuille Chrizze, on 33-vuotias suuren kiinteistöhuoltoyrityksen sihteeri Liedosta. Chrizze on salaa ihastunut lakaisinkoneen kuljettaja Lasseen, joka myös selvästi katselee Chrizzeä hiukan ”sillä silmällä”. Chrizze on päättänyt pudottaa ylimääräiset viisi kiloa kevään virkistyspäivään mennessä ja siellä napata Lassen itselleen.
Chrizze on ostanut tarkan dieettiohjelman oman kuntosalinsa personal trainerilta, joka haastatteli Chrizzeä tarkasti ja laati dieettiohjelman juuri Chrizzelle sopivaksi, parsakaalikin vaihdettiin ruokavaliosta pois, sillä jostain syystä Chrizzelle on muodostunut kammo kaikkia kaaliruokia kohtaan tätinsä vahvasti kaalilta löyhkäävän löytökissan vuoksi. Onneksi dieettiohjelma ei ole kiinni yhdestä ruoka-aineesta ja siitä saatiin koottua erittäin toimiva ilman parsakaaliakin. Chrisse treenaa tiukasti ja noudattaa ruokavaliota prikulleen. Jokaisessa tapaamisessa personal trainerin kanssa Chrizze saa kehuja edistymisestään ja tavoitepaino onkin saavutettu jo paria viikkoa ennen virkistyspäivää.
Virkistyspäivässä käy kuitenkin niin, että Chrizze jännitystään laukaistakseen juo yhden lasin valkkaria liikaa, oksentaa kesäteatterin roskakoriin kesken esityksen ja se siivouspuolen lutka-Anne, jolla on aina niin avonainen paitapusero, että rintaliivit näkyvät, nappaa Lassen Chrizzen nenän edestä.
Puolen vuoden kuluttua Lasse on dumpannut Annen, koska ei voinut sietää tämän vastenmielistä tapaa kaivaa varpaitaan televisiota katsellessa. Chrizzen paino on pompannut takaisin entiseen ja hiukan ylikin, mutta se ei haittaa, sillä kaikki miehet on sikoja.

onnistunut

Tapaus Keijo-Kyllikki

Keijo-Kyllikki on tavallinen suomalainen henkilö, joka syö tavallista suomalaista ruokaa sen kummemmin siitä stressaamatta. Keijo-Kyllikki ei stressaa painostaan, sillä Keijo-Kyllikki tietää, että kun syö vähemmän kuin kuluttaa, paino putoaa ja vastaavasti jos syö enemmän, paino nousee. Keijo-Kyllikki osaa siis säädellä painoaan joko vähentämällä syömistään tai lisäämällä liikuntaa kun vatsa alkaa kasvaa. Keijo-Kyllikki on sankari. Keijo-Kyllikki on idoli. Keijo-Kyllikki on sinä tai minä, kunhan mekin oivallamme saman asian ja lakkaamme stressaamasta. Siten rakennetaan onnistunut dieetti.
.
P.S. Arvatkaas mikä ruoka-annoskuvista on Sarin 😉

Kommentit (3)

 1. Eve

  Toi kana-riisi annos värikkäillä kasviksilla ja kananmunalla on Sarin? 😀

  • Mrs T

   Tää oli helppo, mitä mä voitin? Vastaus: se missä on parsakaalia (nam!)

 2. Hanne

  Sama vastaua kun edellisellä:)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.