Metallisydän
Metallisydän

Millainen on hyvä esikuva?

Julkisuuden henkilöt toimivat usein esikuvina meille tavallisille ihmisille. Monen nuoren tytön tai pojan esikuva onkin joku rokkitähti, näyttelijä tai urheilija. Välillä kun lukee juttuja joidenkin julkisuuden henkilöiden toilailuista ja ryvettymisestä, tulee mieleen että tuokin raukka oli varmasti jonkun idoli, vaan eipä taida olla enää. Yksi hyvä esimerkki tästä on viimeaikoina runsaasti negatiivista julkisuutta salakuvailuillaan saanut entinen suosikkijuontaja, nykyinen julkinen pilan kohde Axl Smith. Smith oli varmasti monenkin nuoren esikuva, karismaattinen ja sanavalmis esiintyjä, joka sai tehdä töitä jopa maailmanlaajuisten supertähtien kanssa. No enää Smith tuskin on kenenkään idoli tai esikuva…
Esikuva
Vakavasti voidaan pohtia myös rokkitähtien sopimista esikuviksi. Aika harvassa on ne rokkitähdet, joilla on terveelliset elämäntavat, vaikka sellaisiakin kyllä löytyy. Useimmiten rocktähteyteen liitetään kuitenkin railakas alkoholin ja huumeiden täyteinen elämä, mikä on sinänsä tuskin kovin ihailtavaa ainakaan rock-tähtiä fanittavien pikkutyttöjen isien mielestä… Onhan rock-elämässä toki hohtonsakin, rahaa riittää, ajellaan limusiineilla, juhlitaan muiden julkkisten kanssa ja ollaan tuhansien ihmisten ihailun kohteena. Ehkä toisaalta juuri tuo täysin normaalien normien vastainen kapinahenkinen elämäntyyli saattaa olla meistä kiehtovaa, jopa siitä fanitytön isästä vaikka tämä ei sitä myönnäkään.

singer-690117__480

Mutta mikä sitten olisi sellainen hyvä esikuva, jonka voisi nuoren tytön isäkin rehellisesti hyväksyä? Voisiko se olla esimerkiksi urheilulliset elämäntavat omaava fitness-kilpailija? Fitness-kilpailijan elämään kuuluu paljon urheilua, pitkäjänteistä asetettujen tavoitteiden tavoittelua, kurinalaisuutta, terveellistä ruokaa, eikä alkoholia tai muita paheita. Kuulostaa mahtavalta, jokainen isä voi olla iloinen jos nuori tyttö ihailee fitness-kilpailijoita. Mutta onko sitten kuitenkaan hyvä jos nuori tyttö ottaa idolistaan liikaa mallia ja alkaa punnita jokaisen suupalansa, treenaamaan kahdesti päivässä ja mittaamaan peilin edessä vyötärön ympärystä? Saati jakamaan belfieitä sosiaalisessa mediassa…

esikuva

Sama juttu koskee jalkapalloilijoita, yleisurheilijoita ja vaikka kuviokellujia. Kilpatasolla homma ei ehkä sittenkään ole ihan niin terveellistä kuin voisi kuvitella. Löytyykö mistään sopivaa, täydellistä esikuvaa tai idolia?
Voisiko se hyvä roolimalli, esikuva ja idoli löytyä hieman lähempää? Ei idolin tarvitse olla olympiavoittaja, näyttelijä, rock-tähti tai edes tositv-julkkis. Voisiko se esikuva löytyä kotoa? Voisiko se olla oma isä tai äiti? Voisi kyllä, ja hyvin usein onkin. Vanhempien on hyvä muistaa, että vaikka siellä nuorten huoneiden seinillä onkin eminemejä ja cheekkejä, on useimmille lapsille se todellinen esikuva se oma isä tai äiti. Lapsi ottaa paljon enemmän mallia omista vanhemmistaan kuin elokuvatähdistä tai rockareista. Se malli omaan elämään tulee kotoa, ei telkkarista. Rock-tähdet ja näyttelijät ovat enemmänkin haaveiden kohteita, ne todelliset roolimallit ja esikuvat, joista otetaan aidosti mallia, löytyvät paljon lähempää. Muistetaan siis olla hyviä esikuvia lapsillemme.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.