Mikä ihmeen ihannepaino?

Meitä ihmisiä halutaan laittaa milloin millaisiinkin lokeroihin. On pitkiä ja pätkiä, lihavia ja laihoja, tavallisia ja epätavallisia. Jo neuvolassa aletaan lapsen pituuden ja painon mukaan piirtää käyrää ja huolestutaan kovasti jos lapsen viiva menee viitearvojen ohi joltakin osaltaan. Jokin menee silloin väärin, vaan kuka on määrittänyt sen mikä on oikein ja mikä väärin?

Painoindeksi – yksi iso vitsi
Aikuisille ei enää piirretä käyrää, aikuisille lasketaan painoindeksiä. Periaate on kuitenkin sama. Painon ja pituuden suhdetta verrataan ennalta laaditun taulukon lukuihin ja kerrotaan ihmisille millainen pitäisi olla, mikä on jo ihan pelkän ajatuksen tasolla raivostuttavan ja naurettavan välimaastossa – eikä se edes toimi. Pelkkää painoindeksiä tuijottamalla jokaisen kisakireydessä olevan bodarin pitäisi laihduttaa vielä useita kiloja, ihan vaan esimerkkinä…

Inbodyt ja muut kehonkoostumusmittaukset
Kehonkoostumusmittaus on kivikautiseen painoindeksiin verrattuna rakettitiedettä. Siinä pystytään sähköimpulssien avulla mittaamaan niin rasvakudoksen kuin lihaskudoksenkin määrää, vertaamaan raajojen lihasmassaa toisiinsa ja yläkehon suhdetta alakehoon. Kehonkoostumusmittaus on jo askel parempaan suuntaan, mutta lopuksi siinäkin mennään metsään, lopuksi laite nimittäin kertoo mihin suuntaan kehon koostumusta tulisi muuttaa. Taas ollaan työntämässä ihmisiä johonkin tiettyyn muottiin.

Vanha kunnon vaaka
No nyt mennään sinne old scoolin puolelle, varsinkin jos noustaan hienon digitaalisen vaa’an sijaan vanhalle kunnon mekaaniselle vaa’alle. Jokainen meistä on punninnut itseään, osa enemmän kuin toiset – useimmiten tavoitteena saada muutettua vaa’an lukemaa johonkin suuntaan. Minun mielestäni vaa’at saisi heittää seinään. Mitä ihmeen merkitystä sillä on mitä lukua jokin laite näyttää? (Kilpaurheilu painoluokissa on toki ihan oma asiansa)

Peilikuva?
Mitenkäs tuo oma peilikuva? Siltä ei juurikaan voi välttyä, vaikka varmasti jokaisella niitäkin aamuja on, ettei haluaisi omaa naamaansa peilistä nähdä. Voisiko peilikuva toimia painoindeksin, kehonkoostumusmittausten ja jopa vaa’an sijaan parhaana ihannepainon mittarina? Eikö se ole ihan riittävä mittari, että oma peilikuva miellyttää? Ja jos omaa peilikuvaa haluaa muuttaa johonkin suuntaan, niin antaa palaa vaan!
Mikä se ihannepaino sitten on?
Jokaisen ihmisen ihannepaino on se, missä on paras olla, mihin on itse tyytyväinen. Ei mikään muiden valmiiksi miettimä lokero.

Kommentit (1)
  1. Paras mittari on mielestäni valokuvat, siis muiden yllättäen ottamat. Johan paljastuu omat läskit.
    Vakaa voi vältellä,käyttää joustavia vaatteita ja peilin eteen mennessä kiemurrella valmiiksi asentoon jossa näyttää hyvältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *