Metallisydän
Metallisydän

Mietin vuosia, miten se voi olla niin v*tun vaikeaa…

Olen treenannut salilla nyt parikymmentä vuotta ja siitä ajasta suurimman osan olen treenatessa pohtinut yhtä suurta kuntosalimysteeriä…

Voiko se olla niin saatanan vaikeaa laittaa ne painot takaisin paikoilleen?

Suurimman osan treenivuosistani olen treenannut yhdellä samalla salilla, itseasiassa tuolla nyttemmin jo suljetulla salilla tuli treenattua yli kymmenen vuotta. Siitä salista muodostui melkein kuin toinen koti, joskin yksi asia jaksoi vituttaa kerrasta toiseen. Se että painot jätettiin lojumaan ihan minne sattuu.
Käsipaino-alue oli aina kuin pommin jäljiltä. Siinä ei lojunut pelkästään käsipainoja, vaan kaikenmaailman roinaa levypainoista kahvakuuliin ja steppilautoihin. Käsipainolle saattoi joutua etsimään paria salin toisesta päästä. Joskus aikaa painojen etsimiseen tuhrautuikin enemmän kuin itse treeniin.

vaikeaa

Ensialkuun jaksoin tuolla salilla joka kerta järjestää käsipainot telineisiin treenin aluksi, mutta turhautuneena luovuin lopulta siitä puuhasta kun seuraavana päivänä vastassa oli aina sama kaaos.

Toinen vastaava sotatoimialue oli maasteveto/kyykkypaikka. Siellä lojui lähes poikkeuksetta edellisen treenaajan käyttämät painokiekot kasoissa siinä, mihin ne tangosta oli saatu kiskottua, tai sitten tangossa purkamattomina. Oli se helvetin hienoa aloittaa oma treeni raivaamalla levypainojen keskelle tilaa että mahtuu tekemään omaa maastavetotreeniä.

Ja ei, kyse ei ollut painotelineiden puutteesta. Ei suinkaan, niitä kyllä salilta löytyi. Jostain syystä useimmille treenaajille tuntui kuitenkin olevan jotenkin mahdottoman vaikeaa laittaa niitä kiekkoja telineisiin…

Ei, se ei oikeasti ole mahdotonta!

Noin puolitoista vuotta sitten muutimme uuteen kotiin ja samalla tuli aika vaihtaa kuntosalia. Uudeksi saliksemme valikoitui Porin hyvin todennäköisesti paras kuntosali, WellGo Training Center.

Sovin salin omistajien kanssa etukäteen aukioloaikojen ulkopuolelta ajan, jolloin tulimme tutustumaan saliin. Siinä kierrellessämme naureskelin itsekseni, että ei meitä varten nyt olisi sentään tarvinnut koko salia siivota. Kaikki painot oli paikoillaan, käsipainot kokojärjestyksessä ja painokiekot telineissään. koko sali oli järjestyksessä ja siisti.

Kyykkyhäkkien ympärillä tai maastavetopaikoilla ei lojunut painokiekkoja, vaan ne olivat siististi telineissä, kokojärjestyksessä. Kaltaiseni liki neuroottisen ihmisen silmä lepäsi, joskin olin varma, ettei sali olisi seuraavalla käyntikerralla enää vastaavassa kunnossa, vaan palautunut normaaliin olotilaansa.

Nyt on puolitoista vuotta treenejä takana WellGo:lla ja alan pikkuhiljaa uskoa, että WellGo:lla käsipainot laitetaan käytön jälkeen takaisin omille paikoilleen, kiekkoja ei jätetä laitteisiin tai lattioille lojumaan, vaan niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, palautetaan niille kuuluviin telineisiin.

On oikeasti aika hienoa treenata, kun tietää aina mistä löytää minkäkin kiekon tai käsipainon eikä sitä tarvitse etsiä ympäri salia. Kahvakuulat ja steppilautakin löytyvät niille kuuluvilta paikoiltaan eikä jostain salin nurkasta tai keskeltä lattiaa.

Tästä suuri kiitos kuuluu salin omistajille ja henkilökunnalle, mutta myös asiakaskunnalle. Pidetään jatkossakin paikat siisteinä niin meillä on kaikilla mukavampi treenata!

P.S. Kaikki kuvat on ihan aitoja, treenin ohessa otettuja kuvia.

Kommentit (5)

 1. E

  Ja onhan noissa lattioilla lojuvissa painoissa myös turvallisuusriski. Niihin voi vahingossa kompastua yms. Tolla ekalla salilla, jolla kävit, on varmaan jo pitkään ollut tollanen systeemi, ja asiakkaat ovat tottuneet siihen – ”kun ei muutkaan noudata järjestystä niin en minäkään.” Itse käyn F24S salilla, ja siellä on onneksi tavallisesti siistiä. Välillä tosin nään sitäkin, kun smithiin jätetään painot ja lähetään seuraavaan laitteeseen, tai kun nurkissa lojuu levypainoja. Salin seinillä on itse asiassa jopa huomautuksia tähän tyyliin että ”jos et jaksa laittaa painoja takaisin telineeseen, ota ensi kerralla kevyemmät painot.”

 2. Nimetön

  Ehkä vieläkin ärsyttävämpää on se, että pikkukiekot ovat telineissä isompien kiekkojen takana. Kaiva sieltä sitten vitosen kiekkoja viiskymppisten takaa. :/

 3. Leevi

  Nahkatehtaan salissa oli kyllä hyviä ja huonoja puolia, ensin ne rappuset… välillä oli tuskaa kiivetä niitä kun muutenkin raahautuminen salille oli jo pieni niskavoitto. No näköalat tosin oli mukavat isoista ikkunoista.
  Laitteissa oli sellaista ”kotitekoisuuden” tuntua, ei mitään hifistelyä.. ja ne ruskeat nahkapäälliset =)
  Sekaista siellä välillä kyllä pakkasi olemaan =) Näin pienenä miehenä sai teitä isoja salimörköjä aina väistellä, kun jalkapuolelle meni niin siellä jo maastavedettiin tai kyykättiin tangot mutkalla. Ja kun asetuit vaikka taljaa nyppimään niin eikö siellä jo mörkö pian murahtele selän takana että ”vieläks sul o täs kauan keske?”
  Harmi että lopettivat, mukava sali ja mukavia muistoja.
  Vellkoussa en ole koskaan käynyt mutta ihan ”kauniilta” tuo kuvissa näyttää.
  Itse käyn Kuntoklubilla, tuntuu se patti sielläkin kasvavan, vai kuvittelenko vaan?
  Leevi

 4. Mirja

  Kyllä! Ja veetuttaa välillä jonkin verran juuriki se että aloitat oman treenis siivoamisella. Meidän kylän salilla on kokoa n.35 neliötä joten riittää että jättää ne muutamat painot lojumaan pitkiinsä. Ei saa treenata liian suurilla painoilla jos se vie niin paljon mehuja ettei kykene painoja enää paikoillee laittaa 😁

 5. Nollasta aloittanut

  Todellakin! Joka kerta yhtä vmäistä.
  Myös sekin, että kun aloitti aidosti nollasta (10 vuotta hyvä jos kävi kävelyllä) niin alkuun meni aikaa puolen treeniaajan verran siihen että kaivoi ne vitosen kiekot sieltä parikymppisten alta satuttamatta itseään itseään. Nykyisin onneksi lihasta enemmän, vitutuksen taso sama 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.