Metallisydän
Metallisydän

Lukijat kysyi, Metallisydän vastaa (osa 2 – pidemmät ja laajemmat)

Jokin aika sitten usutin lukijoita kysymään minulta mitä tahansa, ja niinhän he tekivätkin. Vastaukset lyhyisiin ja ytimekkäisiin kysymyksiin löytyvät TÄÄLTÄ, tällä kertaa on hieman laajempien vastausten vuoro…

Metallisydan

Hei haluaisin tietää, mikä on sopiva määrä salitreeniä viikossa, itse vasta noin 6 kuukautta salilla käyneenä treenaan 4-5 päivää viikossa salia ja yhden päivän muuta liikuntaa sekä joka arkipäivä kävelyä. Viikkoliikuntamäärät ovat noin 14-16 tuntia viikossa.
Tarkoituksena on pudottaa painoa ja saada selkälihakset kuntoon mitä kannattaa tehdä ja mitä välttää näin aloittelijana, treenaan kyykkyjä, ylä ja alataljaa jalkaprässiä pystysoutua sekä käsipunttitreeniä ja penkistä nostoa..
Näin yhtäkkiä sanoisin että treenaat liikaakin. Jos palautuminen ei ole kunnossa, vedät itsesi tuolla liikuntamäärällä piippuun ja kehon tukkoon. Myös painoa pudottaessa kannattaa muistaa antaa keholle myös lepoa, ylirasitustila ei ole leikin asia… Suosittelen ihan oikean, sinulle henkilökohtaisesti suunnitellun treeniohjelman hankkimista, jotta ei tule turhaan kiivettyä peppu edellä puuhun : )
 
Moi, Eilen mietin salille lähtiessä sellaista että kannattaako tehdä selän paksuntavia ja leventäviä liikkeitä samassa treenissä vai olisiko niille hyvä olla omat treeninsä? Itse en ainakaan ehdi tehdä kahta selkätreeniä viikossa. Sama jaloissa, pakko ottaa etu- sekä takareiskat samalla kertaa kun en ehdi pitää kahta jalkapäivää. Jos tekee samassa treenissä selälle sekä paksuntavat että leventävät liikkeet niin onko väliä kummalla aloittaa ensin vai tekeekö niitä vähän vähän sekaisin? Itse päädyin eilen tekemään alkuun leuanvetoja leveällä myötäotteella, sitten ylätaljaa lapiokahvalla eteen, kolmantena liikkeenä piti mennä tekemään kulmasoutua tangolla mutta paikka oli varattu joten tein alataljaa tangolla vastaotteella, sitten vipuvarsisoutua yksi käsi kerrallaan ja lopuksi pullovereita narulla.
Voit ihan hyvin tehdä koko selän treenin kerralla. Voit ihan hyvin sotkea liikkeitä eri järjestykseen vaikka joka treenissä, vaihtelu tekee hyvää. Kannattaa kuitenkin miettiä kuinka montaa liikettä pystyt oikeasti tehokkaasti tekemään, tuo liikemäärä vaikuttaa aika hurjalta…
 
Alaselän treenaaminen kahden välilevytyrän kanssa (toinen leikattu, toinen kuivunut). Mikä massaliike turvallisin?
Tuollaisten vaivojen kanssa treenaaminen on aina hieman varovaista. Jos haluat tehdä varsinaisia massaliikkeitä, kuten maastavetoa, kannattaa olla liikkeissä erityisen varovainen ja jättää ne raskaimmat sarjat tekemättä. Kyllä sitä massaa kertyy ilman erityisiä massaliikkeitäkin.
 
Minkäslaista kalorimäärää Metallisydän syö massakaudella? Itse palasin salille 20 vuotta kestäneen laiskottelun jälkeen ja nyt kuukaudenkin päästä homma on vielä hakusessa. Oon melkoinen rimpula, joten otin tossa projektiksi painon nousun 70kg–>85kg. Duuni on melkolailla istumista, salilla teen vielä isoja perusliikkeitä, että kroppa heräisi 20v unesta. Sellasta 3000 kcal olen yrittänyt pistää poskeen, kotiruokaa kanasta ja lihasta, alkoholi ja rööki jäi pois kokonaan ja sokereita yritän vältellä. Hiilaria oon vetäny ihan surutta, riisi, pasta ja ruisleipä kuuluu joka päivään. Kasviksia yritän tunkea ruoan sekaan:) Miltä tämmönen dieetti kuulostaa, olisko jotain vinkkejä. Salilla käyn 3-5 krt viikossa, kolmijakoisella oon nyt mennyt aluksi (Ojennusliikkeet, koukistusliikkeet ja jalat). Palkkarissa löytyy desi heraa, desi maltoa ja kreatiinia.
Varsinaista massakautta en ole harrastanut muutamaan vuoteen, vaikka tälläkin hetkellä paino huitelee siellä sadan paremmalla puolella… En ole nyt kovin tarkkaan laskenut kaloreita, vaan syönyt melko vapaasti.
Ihan hyvältä kuulostaa sun ruokavalio, syö huoletta vaan. Kun pidät ruokavalion puhtaana, voit melkeinpä syödä niin paljon kuin vaan jaksat. Kasvikset kannattaa sitkeästi tunkea sinne mukaan vaikka ne hiukan tökkisikin : )
Kanaa ja vihanneksia
Löytyykö sulta kokemusta isoja kilomääriä pudottaneista ohjattavista? Omasta kropasta tiputeltu ~60kg ja nyt tapetilla lihasten metsästys/kiinteytyminen. Ihon palautuminen ja kiinteytyminen mahtaa olla tapauskohtaista, mutta kiinnostaisi tietää millasia kokemuksia sulla on ko. aiheesta? Omalla kohdallani arvoitus, että onko ainoana vaihtohtona hakeutua veitsen alle, jotta tavoite ulkomuoto olis saavutettu.
Kyllähän se ikävä tosiasia on että melko mahdotonta, tai ainakin tuskallisen hidasta on ihon palautuminen huomattavan suuren painonpudotuksen jälkeen. Toki asiaa auttaa lihasmassan kasvattaminen pudotetun rasvamassan tilalle, mutta helposti silti jää sitä löysää nahkaa…
 
Missä vika, kun mavessa tuntuu että räpylät saa jalkoja enemmän treeniä? Tuntuu että tanko painoineen hitaasti mutta varmasti yrittää irrotella sormia paikoiltaan. Painojahan siinä tangossa ei oo vielä nimeksikään, niin onko mahdollisesti otteessa jotain vikaa, vai oonko ”saavuttanut” nyt sen pisteen, että pitäisi alkaa vilkuilemaan vetoremmejä?
Ootko kokeillut ristiotetta, eli toisella kädellä kiinni tangosta myötäotteella, toisella vastaotteella? Se saattaa hieman helpottaa asiaa. Eipä niitä vetoremmejäkään pelätä tarvitse, ihan erilaisen tuntuman saa maveen kun ei tarvitse miettiä otteen pitävyyttä, vaan voi oikeasti keskittyä vaan nostamiseen…
 
Aattelin kysyä että miten saisin aerobisen harjoittelun sovitettua kiireiseen aikatauluun. Joka toinen viikko ei ole aikaa aerobiselle melkein ollenkaan aikaisten kouluaamujen takia, ja salilla pitää käydä myöhään illalla koska se on muuten ihan täynnä. Koulun jälkeen aika menee läksyihin ja ruoan valmistamiseen, eikä juoksumatolla kipittäminen ole mieleen. Ajattelin jos voisit vinkata jotain HIIT- tyyppisiä lyhyitä treenejä joilla saisi vikat 4 kiloa karistettua : )
Kannattaa kokeilla lyhyitä intervalleja treenin loppuun. 15 minuuttia vaikka kuntopyörällä siten että ensin poljet minuutin täsyillä, sitten minuutin rauhallisesti, sitten taas minuutin täysillä jne. Jo 15 minuutin intervallitreenillä polkaiset rasvanpolton kunnolla vauhtiin treenin lopuksi.

intervalli

Selän hermotus on päin p****ttä, eli kannattaisi varmaan tehdä ”tuntumatreeniä” pienemmillä painoilla, niinkuin teenkin. Sarjat vaan tuntuvat silloin kevyiltä ja jäävät ”kesken”. Voiko lihas edes kasvaa tällaisella treenillä? Help?
Ei niitä sarjoja tarvitse tuntumatreenissäkään kesken jättää. Hampaat irvessä vaan sarjat loppuun asti niin kyllä sieltä sitä kehitystä tulee, usko pois!
 
Miten yhdistäisit ryhmäliikunnan salitreeneihin? Olen itse sekä jumppa- että salipirkko, mutta sopiva treenijako mietityttää. Tarkoitus olisi saada taottua lihasta, mutta myös combat on vaan niin kivaa, ettei siitä millään raaskisi luopua… 😀 Mikä on siis järkevä määrä sykkimistä jumpissa, jos on siis lihastenkasvatus tavoitteena ja miten nämä jumpat ja salit kannattaa jakaa viikkoon?
No… se nyt vaan on sellainen juttu että nuo ryhmäliikunnat ja lihaksenkasvatus sopivat aika heikosti yhteen… Ei se mahdotonta ole kunhan syöt riittävästi ja treenaat järkevästi, mutta haastavaa se saattaa olla : ) Yksi tai kaksi jumppaa viikossa on varmasti maksimi määrä kun pitäisi ehtiä salillakin treenata ja LEVÄTÄKIN. Tuolloin ehkä kolmejakoinen treeniohjelma voisi olla sapiva, jolloin kaksi päivää jäisi ihan vaan levolle ja palautumiselle…
 
Hei Metallisydän! Valaisisitko kannattaako treenit jakaa silleen, että jokaisella treenillä keskittyy vain tiettyihin lihasryhmiin, tyyliin oma jalkapäivä tai pelkkää selkää ja haukkaa yhdellä kertaa, vai kannattaisiko/voiko liikkeitä sekoitella, että tekisi tavallaan joka kerta vaikka esim. muutaman liikkeen jaloille, muutaman selälle ja pari rintalihaksille? Pohdin tätä siksi ettei salilla ole aina aikaa käydä ja haluaisin saada lihaskasvua aikaan, jostain luin, että lihas tarvitsisi jopa kolmen päivän välein ärsykkeitä kehittyäkseen? Miten tulisi toimia että treeni olisi optimaalista?
Tässä on kyse ihan salitreenin perusasiasta, eli treenijaoista. Kyseessä on sen verran laaja asia että kirjoitan siitä ihan oman blogitekstin lähiaikoina.
 
Ilman hiilaria ei jaksa, mutta hiilarin kanssa tuntuu, kuin olisi kauhea nestepöhö päällä koko ajan. Mikä avuksi? Vatsapalikat kuoriutuisi muuten esiin, mutta niitä ei pääse esittelemään, kun ei jaksa nousta sängystä.
Mistä lähteistä otat ruokavaliosi hiilarit? Kokeile riisiä, bataattia, kauraa ja kasviksia ja jätä perunat, muut viljat ja erityisesti sokerit vähemmälle, jos vaikka nestepöhö helpottaisi. Myös hiilarien ajoitus ruokavaliossa on merkityksellistä, koita ajoittaa ne aamuun ja treenin ympärille.

Kanttarellikastike

Olen noin 2-vuotta aktiivisesti salilla käynyt 23 vuotias nainen 158/51.
Olen kiinnostunut fitneksestä (kuten me kaikki 😉 ) ja mietin miten alkuun pääsee ilman pt:tä / valmentajaa joihin ei opiskelijana ole varaa. Ruokavalio tällä hetkellä terveellinen ja salilla käydään 5x viikossa, mutta ruokapuolella varsinkin on ongelmana se miten paljon pitää syödä ja mitäkin. Miten näitä voi itse suunnitella ja mitä suosittelisit? 🙂
Nämä on niin yksilöllisiä juttuja ettei mitään yleispätevää ohjetta oikein voi antaa. Jokainen on yksilö ja jokaisella on omat yksilölliset lähtökohdat ja ominaisuudet jotka on hyvä ottaa huomioon ruokavaliota suunniteltaessa. Suuntaa saa varmasti lukemalla netistä erilaisia kirjoituksia ruokavalioista. Sekin tosin saattaa olal sellainen viidakko johon asiaan perehtymätön voi helposti eksyä… Tärkeää on syödä säännöllisesti ja puhtaita ruoka-aineita, jätä einekset kaupan hyllyyn. Huolehdi riittävästä proteiinin saannista ja jätä sokerit ja kovat rasvat vähemmälle. Noilla vinkeillä pääset jo pitkälle : )
 
Olen kohta 36-vuotias, herrassukupuolinen kreikkalaisveistosta muistuttava yli-ihminen ja omistan vartalossani ainoan asian, joka näkyy kuuhun Kiinan muurin lisäksi. Pituutta jumalaisessa varressani (ei siinä kuuhun näkyvässä) on päätähuimaavat 170cm ja puhdasta sekä kovaa lihaa (ei vieläkään se kuujuttu…) 80kg. Karvoitus minulla on aina ollut vartalossani huomattavan runsasta. Minut tunnetaankin paikallisessa metalliskenessä nimellä ”The Bush”. Mitkä ovat mahdollisuuteni pärjätä bikinifitness-kisoissa juniorien alle ja tasan 160cm-sarjassa?
Erinomainen ja monitasoinen kysymys, joka ansaitsisi pitkän ja analyyttisen vastauksen. Päädyn kuitenkin vastaamaan lyhyesti: Kyllä, Perussuomalaiset tulevat saamaan yllättävän paljon ääniä tämän vuoden eduskuntavaaleissa.
 
Kerroppas vähän dieteistä. Eli hiilari ja rasva diettien erot? Kumpaa itse suosisit?
Riippuu tilanteesta. Jos dieetin päätarkoitus on pudottaa reilusti painoa, on perusteltua pudottaa hiilarit hyvinkin alas ainakin dieetin alussa. Jos taas on tarkoitus kiristellä ja säilyttää, jopa lisätä lihasmassaa, on hyvä pitää dieetissä hiilarit mukana mahdollisimman pitkälle.
 
Mikä on mielestäsi hyvä väli pitää ”kevyitä viikkoja”? Treenataan puoliskon kanssa n. 5x viikossa ja aika voimapainotteisesti, isoilla painoilla ja tietty lihasmassaa kasvattaen. Onko esim hyvä 4 viikkoa normi treeniä ja sen jälkeen viikko kevyesti, lihashuoltoa, lenkkeilyä ja hierontaa jne. Onko mielestäsi liian tiheästi? (pelkään tietty että lihakset lähtee jos liian usein keveilee)
Tämä, kuten niin moni muukin asia tässä salitreenitouhussa on niin kovin yksilöllistä. Toinen voi treenata kovaa monta kuukautta yhteen menoon kun toisen keho taas tarvitsee kevennystä useammin. Ajan mittaan oppii kuuntelemaan oma kehoa ja pitämään kevennyksen silloin kun keho sitä tarvitsee, siihen asti sanoisin että kevennys olisi hyvä pitää noin kuuden viikon välein. Ja ei, lihasten katoamista ei tarvitse pelätä, levännyt keho ottaa tauon jälkeen taas treeniä ihan uudella innolla vastaan : )

pystypunnerrus

Mikä on mielestäsi paras jako 4xvko treeneihin, kun haluan treenata jalat 2xvko?
Itse jakaisin siinä tapauksessa treenit esimerkiksi seuraavasti: 1. etureidet, pohkeet, vatsa 2. rinta, olkapäät 3. takareidet, pakarat, selkä 4. hauis, ojentaja
 
Mitä suosittelisit kun yläkroppaa kuormittavat liikkeet käy usein kyynärvarsiin?
Tarkistamaan liikeradat ja oikeat suoritustekniikat sekä pudottamaan käytettäviä painoja
 
Itselleni lihaskipu treenin jälkeen kertoo, että treeni on mennyt perille oikeaan paikkaan ja ollut tehokas. Mutta jos lihasarkuutta ei seuraavina päivinä erityisemmin tule, onko treeni ollut yhtä tyhjän kanssa?
Ei. Usein luullaan että lihasarkuus on tehokkaan treenin mittari. Vaikka se usein kertookin meille treenin menneen perille, ei lihasarkuuden puute tarkoita hukkaan mennyttä treeniä. Treenion voinut olla hyvinkin tehokas vaikka seuraavana päivänä ei joutuisikaan irvistämään sängystä noustessa.
 
Miksei nainen saa treenata lujaa jos ei tähtäimessä ole BIKINI___FITNESS? Ainakin kaikilla niillä saleilla, joissa oon treenaillu, on aina joutunut MIEHILLE selittämään, etten aio kisata. Koska ei kiinnosta. Ja sen jälkeen miehet (jotka aiemmin on saattanu jopa vähän ihaillen tiirailla peilin kautta heheh) menettää mielenkiintonsa. Ei sillä, että nää salibandysankarit tai oman elämänsä Bruce Leet pahemmin mun omaan treenaamiseen saatika elämään vaikuttais mutta…
Kysy niiltä oman elämänsä Van Dammeilta koska ne aikoo kisata. Mä olen treenannut vuosikausia kovaa eikä mulla ole aikomustakaan kisata, ainakaan vielä. Mä vaan nautin treenaamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Sitä saattaa toki joidenkin olla vaikea ymmärtää tänä fitnessin kulta-aikana kun jokainen bodypumppaajakin on tähtäämässä kilpailuihin…

bodybuilding fail

Kun tavoitteena on kasvattaa lihasta mitä ruokavalioon ensisijaisesti kannattaisi lisätä proteiini, rasva, hiilari? Itse en ehkä syö tarpeeksi hiilaria, koska karppausbuumimielessä. Olisiko sinulla tietonystyröissäsi suuntaa antavaa sopivaa hiilihydraattimäärää nuorelle lihasta haluavaille naiselle? (enkä muuten tarkoita niitä iänikuisia prosentteja vaan ihan puuro, leipä, riisiä puoli lautasta juntti kieltä)
Kyllä ne kaikki tärkeitä on, mitän ei kannata väheksyä. Hyvin vaikea on lähteä mitään määriä antamaan tältä pohjalta, pitäisitietää paljon enemmän… Sen voin kuitenkin sanoa että hiilareita ei kannata pois jättää, vaan ne kannattaa ottaa hyvistä lähteistä, kuten riisi, kaura, bataatti, kasvikset…
 
Mitä mieltä olet siitä kouluruoan terveellisyydestä ja siitä, että kannattaisiko lukioikäisen vain suosiolla napata omat lounaat (ja päivän ollessa pitkä) ja välipalat mukaan, koska ainakin itse koen ettei aterioilla täydenny hyvä, monipuolinen ja kehoa _oikeasti ravitseva_ lautasmalli? Rehupuoli on koulussamme ihan fine, mutta omasta mielestäni ruokalistalta löytyy liian usein (joka ikinen viikko) sellaista ruokaa, joka sisältää mm. kermaa, sika-nauta-jauhelihaa (haluan itse ehdottomasti käyttää puhdasta naudan jauhelihaa) ja juustokuorrutteisia ruokia.
En mä ehkä lähtisi kokonaan omia eväitä mukana kantamaan, ainakin täällä meilläpäin kouluruoka on ihan ok ruokaa. Toki sen ravintoainejakauma saattaa välillä olla fitness-mielessä hiukan poskellaan, mutta sitä korjaamaan voi sitten ottaa jotain täydikettä mukaan. Esimerkiksi sheikkeri jossa on protskujauhot valmiina on helppo kuljettaa repussa huomaamatta mukana ja hörpätä vaikka ruuan päälle jos siltä tuntuu. Toki jos on kisadieetti menossa, mennään omilla eväillä oltiin sitten missä tahansa.
 
Miten koulukavereille voisi selittää miksi syön niin kuin syön, koska harva nuori vielä ymmärtää sitä että syön puhdasta ruokaa oikeasti siksi että haluan kehoni voivan hyvin? Ja kyllä, toisinaan minunkaan ruokailuni ei ole täydellistä vaan osaan myös ottaa rennosti ja esim. syntymäpäivillä voin ottaa palan kakkua osoittaakseni kiitokseni tekijälle vaivannäöstä ja suodakseni itselleni joskus nautintojakin myös ruoan parissa?
Sanot niille koulukavereille että kyllä tekin sitten ymmärrätte kun kasvatte isoiksi : D

like a boss

Miksi ihmeessä mulla käy usein niin, että kun olen treenannut jalat finaaliin ja teen treenin lopuksi vatsoillekin (hyväntahtoista) kidutusta, niin sitten se jälkikipu jaloista katoaa vaikka vatsoja aloitellessani ne ovat aivan maitohapoilla? Ja siis treenaan ne jalat ihan oikeasti kunnolla enkä hinkuta pienillä painoilla (toki joskus teen tätäkin, jota lihas saa erilaista ärsykettä ja hermotus kehittyisi)…?
Yksinkertaisesti siitä syystä että vatsoja treenatessa lähtee maitohapot jaloista liikkeelle. Saman asian ajaa vaikka muutaman minuutin pyöräily kuntopyörällä.
 
Löytyykö ruokavaliostasi leipää tai syötkö nyt ylipäätään tiukasti ruokavalion mukaan, vai onko ruokailuissa toisinaan sattumuksia (vaikkapa viikonloppuna)? Kuinka usein on OK herkutella kohtuuden rajoissa?
Pyrin välttämään leipää tällä hetkellä mahdollisimman paljon vaikka en kovin tiukalla ruokavaliolla olekaan. Tällä hetkellä pyrin syömään puhtaasti, määriä sen kummemmin laskematta. Joskus (liian usein) tulee silti herkuteltuakin : )
 
Sanotaan, että treenin jälkeen päivän suurin ateria.. No mitä mieltä olet kokeneena minun bulkkauksen makrojen sijoittelusta ? Treenit iltapäivällä. Aamupala 100 g + lounas 90 g + pari h ennen treeniä 70 g välipala + palkkarissa 80 g + treenin jälkeen 30 MIN päästä 145 g + vielä ennen nukkumaan menoa joku 30 g. Onko turhan paljon treenin jälkeen ? Syön suht nopeasti ja palautusjuomassakin reippaasti hiilaria. Paino 76 kg , n. 500 g hiilaria tulee vrk.
Siis noi on hiilarimääriä? Hankala sanoa sen paremmin kun en tiedä minkä kokoinen ja ikäinen olet, paljonko treenaat, mistä lähteistä nuo hiilarit on ja mitä muuta syöt, mutta on siinä aika helvetisti hiilaria ton painoselle kundille…

hitosti hiilareita

Mitä mieltä oot 17-18 treenaavista nuorista (tytöistä) salilla? Siis sellasista jotka treenaa kunnolla, eikä vaan käy tekstaamassa/lukemassa lehtiä reiden loitonnuskoneessa?
Onko sulla ikinä sellasta, et ku treenaat aamulla esim. olkapäät ni et periaatteessa huomaa loppupäivänä sitä et oot edes treenannu niitä (toki teeenissä siis tuntunut ja ihan treenin jälkeen olleet ”kaikkensa antaneet olkapäät”) mutta sit seuraavana on kunnon tunne lihaksessa että treenattu on, eli treeni menny perille? Itellä on yleensä tollain et loppupäivä ei viä välttämät aina huomaa mut seuraavana päivänä kyl ilmottelee et treenattu on.
Hienoa se on että treenataan kunnolla, oli ikä sitten mikä tahansa! Kyllä, useinkin se kunnon puutuneisuus tulee olkapäihin vasta seuraavana päivänä.
 
Jos pitäisi heittää jokin % luku, että kuinka paljon enemmän hiilihydraattia kannattaisi syödä treenin jälkeisellä aterialla verrattuna muihin ”suuriin” ateroihin kuten aamupala, päivällinen, lounas , niin mikä luvun heittäisit? Mitä mieltä olet hiilareiden tärkeydestä palautusjuomassa, kun syödään 30 minuutin kuluessa palautusjuomasta ?
Mitään prosenttilukua en lähde heittämään, mutta itse painotan suurimman osan päivän hiilareista aamuun ja treenin ympärille. Omasta mielestäni hiilarit ovat erittäin tärkeässä osassa palkkarissa vaikka ruokaa syötäisiinkin 30 min kuluessa palautumisjuomasta. Ruuasta saatavien hiilareiden imeytymisnopeus on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin palkkarista juotavien hiilareiden ja keho tarvitsee energiaa heti treenin loputtua jotta voi kääntää katabolisen, lihasta purkavan tilan anaboliseksi eli lihasta rakentavaksi tilaksi. Itsehän lähden hörppimään palkkaria jo 30 minuuttia ennen treenin loppua jotta energiavarastot alkavat täyttyä, lihakset saada rakennusaineita ja palautuminen pääsee käyntiin heti treenin loppuessa.

Kommentit (2)

 1. Elina

  Lukioruokailun pohdiskeluasi: ”Toki jos on kisadieetti menossa, mennään omilla eväillä oltiin sitten missä tahansa.” Lukiossa ollaan vielä alaikäisiä (paitsi abit 18v). Kisadieetille alaikäisenä, oikeasti?? :’D

  • Metallisydän

   Kuten itsekin mainitsit, kaikki lukiolaiset ei ole alle 18. Ja täysi-ikäisiä löytyy kyllä myös Abien ulkopuolelta, nykyisin kun lukiokaan ei ole tiukasti kolmevuotinen…
   Sitäpaitsi Suomessa esimerkiksi bikinifitnessistä, CBB:stä ja vaikka Mens Physiquesta löytyy juniorisarjat, joissa pitää olla 17 täyttänyt kilpailupäivään mennessä.
   Eikä siitä ole kuin hiukan reilu vuosi kun Body Fitness juniorit 16-18 vuotiaat -sarja lopetettiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.