Metallisydän
Metallisydän

Löysä muna ei ole leikin asia

Jokainen kuvittelee, ettei itselle käy niin, mutta totuus on, että se päivä osuu ihan jokaisen kohdalle ennemmin tai myöhemmin. Jonakin päivänä muna ei ole enää sopivan kova, vaan suuhun purskahtaa löysä muna. Siinä tilanteessa on miltei mahdotonta pidättää oksennusta… ja koko päivä on pilalla.

Minun kohdalleni tuo tilanne tuli aivan yllättäen tällä viikolla. Keitin kananmunia ihan kuin niin monta kertaa aiemminkin, viattomana ja pahaa aavistamattomana. Puuhailin siinä samalla jotain muutakin, muka kovinkin tärkeää. Taisin siivota tai jotain. Sillä nyt ei ole niin hirvesäti merkitystä mitä se oli, jokatapauksessa huomioni herpaantui pääasiasta, eli huolellisesta munankeittämisestä. Kellosta olin katsonut ajan ja kymmenen minuutin (tai niin siinä vaiheessa luulin) jälkeen otin munat kiehumasta ja valutin kylmää vettä päälle, kuten niin monta kertaa aiemminkin. Pahaa aavistamattomana, osin jopa innostuneena. Kohta saisin herkullisia vastakeitettyjä kananmunia aamiaiselleni, tuskin maltoin odottaa…
En aavistanut pahaa edes munia kuoriessani, usein vastakeitetty muna ei ole ihan niin kiinteä kuin seuraavana päivänä jääkaapista otettuna. Karmaiseva totuus selvisi vasta ensimmäisen haukkauksen myötä, yhtäkkiä suuni oli täynnä lämmintä, kuvottavaa löysää munaa. Olin katsonut kelloa väärin siivoillessani ja munat olivat jääneet aivan liian raaoiksi.

löysä

Kyse ei siis ollut pelkästä hieman löysähköstä keltuaisesta, joillaista olen joskus erehtynyt hotellin aamupalalla maistamaan. Siitä olisi vielä jotenkin selviytynyt, mutta ei. Näiden munien valkuainenkin oli jäänyt löysäksi, osin jopa nestemäiseksi. Oksennus oli tulla siihen paikkaan. Sain kuitenkin pidettyä munan suussani ja nieleskeltyä oksettavat litkut alas. Toista haukkausta en kuitenkaan enää ottanut, yksi kerta löysää lämmintä munaa sai riittää.
Siinä meni saman tien kaikki kolmekymmentä kananmunaa roskiin. Tästä lähtien jätän siivoamiset ja muut turhat touhut tekemättä ja keskityn täysin siihen tärkeimpään, eli munan saamiseen sopivan kovaksi.

Kommentit (6)

 1. MariA

  Hyyiii karmeeta! Aamu olis kyllä pilalla tuossa..
  Suosittelen munankeitintä koko sydämestäni, vaikka jotkut sitä tuntuvat kovin parjaavankin. Omasta mielestäni se on ollut järkevin kodinkoneinvestointi sitten aikoihin! Kyse ei ole siitä etteikö jokainen osaisi keittää munia kattilassa, vaan siitä jaksaako seurata onko munat rikki ja pitkin kattilaa jo kiehumisvaiheessa jonka lisäksi pitää tietää mitä kello tarkalleen on ja mistä lähtien, eikä siinä saa puuhailla mitään ylimääräistä tai saattaa käydä juuri noin 🙂 Itse aamulenkitän koiran sen jälkeen kun napsautan keittimen päälle, koska tiedän että siinä on juuri se tarvittava vartti aikaa ennenkuin keitin alkaa huutamaan 🙂 Ja valmista tulee ilman turhaa miettimistä.

 2. Taru

  Toi on vähän liian löysä, mutta mun mielestä paras on kuitenkin hitusen pehmeä!!

 3. Henkka

  Aina pitää ottaa koemuna eli halkaista yksi muna keskeltä ja tarkistaa ovatko sopivia. Sen jälkeen vasta kuuma esim pois ja kylmään veteen.

 4. Sipsi

  Just täydellinen löysä muna hehe! Ja hei et olis heittänyt pois, olisit vaikka kokeillut jatkaa keittämistä 😀 Ekologisuus!!

 5. Tiina87

  Minkä kokoinen sammio tarvitaan keittämään 30 munaa kerralla?!

 6. MaRi

  Been there, done that 🤣 Pihinä plikkana paiskasin padan takaisin hellalle, keitin pari minuuttia lisää ja taas pystyi hyvin syömään. En vaan voi sietää ruoan heittämistä roskiin.
  Jaxuhalit ja tsemit tuleviin koitoksiin kovempien munien muodossa 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.