Lihava, läski, pontso… hoh hoijaa!

Joka paikassa jauhetaan lihavuudesta ja läskeistä, eikä vähiten FitFashionin blogeissa. Ajattelin jättää tän aiheen väliin, mutta en malttanut.

lihavuusSSP_tr

Näyttäkää mulle ihminen, joka oikeesti haluaa olla lihava. Siis oikeesti lihava, ei muodokas tai pullea, vaan lihava. No ei kukaan, ei varmasti. Vaikka oma ulkomuoto ei hävettäisi ja olisi ns. sinut itsensä kanssa, ei olo varmasti ole erityisen hyvä. Uskallan väittää ihan suoraan ja ilman pelkoa paskamyrkystä, että lihavalla ihmisellä on tukalampi olo kuin laihemmalla ihmisellä, liikkuminen on hankalampaa, hengästyy helpommin ja vaikka mitä. Elämä on lihavana varmasti hankalampaa ja tukalampaa. Se ei ole syrjintää tai ilkeämielistä puhetta, vaan fakta.

Fat man on the beach

Miksi sitten kaikki lihavat ihmiset ei laihduta? Mikseivät kaikki ole timmejä fitnessmimmejä tai -kundeja? No sen takia että se ei ole ihan niin helppoa kuin kuvittelisi. Vaikka jätettäisiin asian ulkopuolelle esimerkiksi sairaudesta tai lääkityksestä johtuva lihominen, on monen elämässä paljon tärkeämpiä asioita kuin liikkuminen ja terveellinen ruokavalio. Voin ihan omasta kokemuksesta kertoa, että lapsiperheen arjessa saattaa joskus olla hankala ehtiä treenaamaan tai syömään säännöllisesti ja terveellisesti. Joskus saattaa suuhun livahtaa se suklaapala tai pussillinen karkkia kun ruokailujen välit venyvät ja nälkä yllättää. Hei hei rantakunto ja sikspäkki, tervetuloa jenkkakahvat ja vatsamakkarat!
Fat man holding a measurement tape against white background
Kaikkien kohdalla ei kyse ole kuitenkaan kyse mistään muusta kuin laiskuudesta ja mukavuudenhalusta. Ei viitsitä liikkua ja syödään mieluummin roskaruokaa ja herkkuja kuin terveellistä ruokaa, haetaan nautintoja herkuista ja sitten itketään kun ei laihduta. Se on jokaisen oma valinta, kunhan se on vain oma valinta eikä sitä laajenneta koskemaan esimerkiksi omia lapsia. Siinä vaiheessa kun näen Prisman kassalla ylilihavan perheenäidin ostoskärryissä pelkkiä eineksiä, hamppareita, pizzoja ja sipsipusseja ja kaksi läheisesti Michelin-ukkoa muistuttavaa lasta roikkumassa kärrynreunassa, tekee mieli mennä kertomaan tuolle äidille hiukan faktoja. Lapsi ei osaa tehdä itse valintaa terveellisen ja epäterveellisen elämäntavan välillä, vanhempien on tehtävä se lapsen puolesta.
Jos äiti laittaa lapsen lautaselle sen valmispizzan ja jälkkäriksi litran jäätelöä, lapsi syö ne. Jos vanhempi ei esittele erilaisia harrastusvaihtoehtoja, vaan kantaa lapsen eteen uusia pleikkaripelejä, lapsi pelaa niitä. Vanhemmilla on valtava vastuu lapsistaan ja se koskee myös elämäntapoja.

Kommentit (30)
  1. Tämä on todella hyvä kirjoitus ! Ja hienoa,että otat asian puheeksi. Minulla ei meinaa ymmärrys riittää siihen, miten laiskaksi se mukavuudenhalu ihmisen tekee. Sitten se paino nousee ja ollaan kiukkuisia kun paino ei putoa.
    Sinusta huomaa kuinka paljon isäksi tuleminen on vaikuttanut mielipiteisiisi ja tapaasi kirjoittaa, se on hienoa että mies huomioi tuollaiset asiat kuten perheen ruokakaupassa yms.
    Blogisi on huippu, pidemmän aikaan olen jo seuraillut treenailuasi :)! Hyvää kesää koko perheelle!

  2. Hyvä kirjoitus. Olen samaa mieltä ettei painon pudotus ole helppoa, silloin kun se vaatii kymmenien kilojen pudotuksen. Olen laihduttanut useampaan kertaan yli 10kg painostani ja voin kertoa ettei se helppoa ollut. Kun vauhtiin pääsee, niin sitten se sujuu, kunhan vaan päätöksessä pysyy. Mutta. Ensimmäiset kilot on vaikeimpia, kun näkee painon pudotuksen, on helpompi jatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *