Leikkauksia, mielenosoituksia ja lakkoja – Alan olla huolissani suomalaisista

Tänään se tapahtuu, koko Suomi pysähtyy. Suuri määrä hallituksen leikkaussuunnitelmiin tyytymättömiä ihmisiä jättää tänään menemästä töihin ja mielenilmauksia järjestetään monessa eri kaupungissa. Viime viikkoina tunteet ovat käyneet kuumina myös pakolaiskeskustelun ympärillä, vastaanottokeskuksia on vastustettu ja puolustettu rajuin sanankääntein. Kaikilla on paha olla, pinnan alla kytee kiukku. Kiukku päättäjiä kohtaan, kiukku pakolaisia kohtaan ja kiukku toisia, eri mieltä olevia suomalaisia kohtaan.

Alan olla huolissani. En niinkään Suomen taloudellisesta tilanteesta tai pakolaisista, vaan suomalaisten henkisestä tilasta. Pelkään että Suomessa tikittää tällä hetkellä aikapommi, ihmisissä on aivan liikaa padottua kiukkua, joka vaan odottaa oikeaa hetkeä leimahtaakseen vihaksi, purkautuakseen.

Suomen pääministeri Juha Sipilä piti keskiviikkona puheen. Hienon puheen, jolla kutsui suomalaisia mukaan yhteisiin talkoisiin, Suomi on saatava nousuun. Samalla Sipilä vetosi suomalaisiin myös pakolaisongelman suhteen, ihmisiä on autettava. Sipilä kertoi miten on tehnyt valtavasti töitä yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi ja miten hallitus on nyt pakotettu koviin otteisiin. Sipilä korosti että kovia vuosia on edessä, leikkaukset eivät lopu tähän ja muisti lopuksi valaa toivoa suomalaisiin, tästä kyllä selvitään!

Sipilän puhe vetosi minuun. Uskon, että Hallitus tekee Sipilän johdolla parhaansa ja yrittää oikeasti toimia koko Suomen parhaaksi. Tästä tilanteesta ei selvitä ilman uhrauksia ihan jokaiselta. Tottakai leikkaukset kirvelevät ja aina voidaan olla eri mieltä siitä, miten leikkaukset tulisi toteuttaa. Suurin osa esitetyistä leikkauksista kohdistuu myös minuun, mutta olen silti valmis kantamaan oman korteni kekoon Suomen talouden kohentamiseksi. Aloitan olemalla tänään töissä normaaliin tapaan. Uskon monen muun hoito- ja sosiaalialalla työskentelevän tekevän saman ratkaisun, vaikka leikkaukset heihin kipeästi koskevatkin. Sillä ihan yhtä lailla kuin loppiaisena ja helatorstaina, myös tänään on sairaita ja hoitoa tarvitsevia. Tiettyjen palvelujen on pyörittävä, oli kyseessä sitten arkipyhä tai mielenilmaus.

Mikä on sinun valintasi, oletko tänään töissä vai barrikadeilla?

Kommentit (9)
  1. Kiitos tekstistäsi. Jotain asiaakin täällä fitfashionin puolella.
    Ja en lakkoile. Pakko niiden päättäjien on jotain päättää, eivät he turhaa tee ratkaisujaan.

  2. Minä poistun työpaikalta klo 11-13 väliseksi ajaksi. Kaikki leikkaukset eivät kohdistu minuun, mutta haluan silti osoittaa tukeni vuoro- ja ylitöitä tekeville. Olen toki onnellinen ja kiitollinen siitä, että minulla vielä työpaikka on. Ymmärrän kyllä tilanteen, ja olen itsekin sitä mieltä, että velkaantumiseen on saatava stoppi ja leikkaukset ovat välttämättömiä. Mutta en hyväksy tätä sanelupolitiikkaa, jossa syyllistetään tavalliset työntekijät Suomen tilasta ja leikataan vain tietyiltä ryhmiltä. Voisin paasata tästä koko päivän, mutta tiivistän muutamaan lauseeseen. Mielestäni nyt ollaan menossa Jenkki-meininkiin, vakava sairastuminen voi kaataa talouden (Kelan päivärahoille 10pv jälkeen), ja harmaa talous, veronkierto ym. jätetään kokonaan rauhaan. Missä on suurten yritysten yhteiskuntavastuu? Ovat jo saaneet kaikenlaisia helpotuksia, lisää on tulossa, mutta heiltä ei vaadita sitoutumista siihen, että työpaikkoja ei siirretä ulkomaille, halvemman työvoiman maihin. Vaikka duunarit nyt laskevat palkkojaan, voivat he silti jäädä pian työttömiksi, kun se ei ollutkaan tarpeeksi ja Bangladeshissa työ tehdään halvemmalla. Miksei voi leikata myös esim. kansanedustajien palkkioista, lopettaa heidän sopeutumiseläkkeen, tehdä kaikille eläkekatto jne. Ja ennen kaikkea laittaa tuo harmaa talous ja veronkierto kuriin. Mutta eihän ne kuulu edes hallitusohjelmaan, ja veroparatiisi-Bernerkin saa Sipilältä täyden tuen….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *