Metallisydän
Metallisydän

Lapsiperheen siisti koti – utopiaako?

Aikana ennen perhettä oli kotini aina siisti. Ei välttämättä puhdas, pölypallo saattoi hyvin löytyä sohvan alta ja toinen nurkasta, mutta kaikki oli aina järjestyksessä. Tavaroita ei lojunut pöydillä, saati sitten lattioilla, vaatteet oli aina siististi viikattuina ja kaikki oli järjestyksessä. En ollut sillon, enkä ole vieläkään mikään siivousintoilija, mutta kaiken piti olla järjestyksessä. Jälkeenpäin ajatellen mukana saattoi olla hieman neuroosintynkääkin…Siksipä tässä onkin ollut hiukan sopeutumista lapsiperheen arkeen, missä kaikki ei todellakaan ole aina järjestyksessä…

lapsiperheen

Nykyisin meillä on välillä lattialla lelu jos toinenkin, sohvatyynyt pitkin lattioita, nukkeja löytyy mitä erikoisemmista paikoista ja joskus pyykkiteline on tuotava olohuoneeseen takan läheisyyteen jotta pyykit ehtivät kuivua seuraavaksi aamuksi. Täytyy myöntää, että minulla otti aikansa ennen kuin neuroosini antoi periksi ja pystyn ottamaan rennosti ajoittaisen sekamelskan keskellä. Saattaa toki olla että tilannetta on joskus tullut päiviteltyä, nimittäin tässä eräänä päivänä Emilia astui omaan huoneeseensa, nosti kädet kasvoilleen ja totesi ”Mikäs hyrskynmyrsky täällä on käynyt?”
Yksin asuvana en osannut kuvitella, miten täyttä ja kiireistä lapsiperheen arki on. Siinä kaikessa hulinassa ei vaan yksinkertaisesti aina ehdi leluja siivoamaan tai viikkaamaan pyykkejä kaappiin. Ja jos ehtisikin, niin usein valitsen pyykkien viikkaamisen sijaan leikkimisen yhdessä Emilian kanssa, leluja levitellen. Useimmiten pyykkien viikkaamiset ja järjestelemiset tehdäänkin iltaisin Emilian mennessä nukkumaan. Silloin kerätään (osin yhdessä, osin isi tai äiti itsekseen) legot laatikoihin, asetellaan nukkekodin kalusteet paikoilleen ja laitetaan nuket nukkumaan ja isin mieli saa rauhan. Sitäpaitsi seuraavan päivän leikit on paljon mukavampi aloittaa herättämällä nuket ja levittämällä legot lattialle 😀

lapsiperheen

Vaikka ehkä epäjärjestystä aiempaa useammin onkin, pölypallojen osalta meillä on nykyisin paljon siistimpää kuin ”entisessä elämässäni”, siitä pitää Sari huolen. Pölypalloja ei nurkista voi löytyä, eikä housunpolvet tulla likaisiksi kun Emilia leikkii lattialla legoilla tai laittaa vauvoja nukkumaan.
 
Nyt antaa palaa, onko muissa lapsiperheissä aina siistiä ja tavarat paikallaan? Kuivaako joku muukin pyykkejä välillä olohuoneessa? Riittääkö energia enää illalla järjestelemiseen vai rojahdatko lapsen nukahdettua legojen ja muiden lelujen keskelle lattialle rättiväsyneenä? Vertaistuki on paras tuki, kerro omista kokemuksistasi kommenttiboksiin, jaa parhaat vinkkisi arjesta selviytymiseen tai lataa kuva omasta olohuoneestasi Metallisydämen Facebookiin ja anna muille toivoa lapsiperheen arjen keskelle!
 

Kommentit (4)

 1. Herttaw

  Olen työskennellyt lastenvahtina kohta 4 vuotta ja toistaiseksi en ole törmännyt kotiin jossa kaikki olisi viimeisen päälle järjestyksessä tai nurkissa ei pyörisi pölypalleroita. 😆 Ei siis hätää! 😄

 2. Syksylintu

  Hah, täällä toinen jonka koti oli ennen lapsiperheen arkea aina järjestyksessä! En ollut mikään himosiivoaja imurin ja mopin kanssa silloinkaan, mutta rakastin järjestystä ja vähän ehkä jopa neuroottisen tarkasti pidin minäkin tavarat paikoillaan :D.
  Mutta nykyään se tosiaan on niin, että ehkä imuriin tarttuu herkemmin (jos on aikaa!), että siellä lattialla on mukavampi konttailla ja kaivella niitä leluja sohvan alta, kun ei mukaan tartu lauma pölykoiria.
  Kummallisesti sitä tottuu siihen epäjärjestykseen ja sitä oppii näköjään sietämäänkin jotenkin alkuvaikeuksien jälkeen, kun on vaan tarpeeksi väsynyt siihen, että mieluummin makaa hetken paikoillaan kuin järjestelee kaikkea paikoilleen :). Mutta kyllä mä edelleen nautin aina, kun kaaosta saadaan vähän pienemmäksi.
  Ja ihana tuo Herttw:n kommentti! Kiva, kun joku ulkopuolinen paljastaa, että tosiaan harvalla koti on aina tiptop :)!

 3. -didi-

  Itseä ei päiväsaikaan sotkut haittaa, mutta pojan mentyä nukkumaan on pojan lelut laitettava paikoilleen, sitä ennen en saa rauhaa. Tietyllä tavalla meillä on nykyään siistimpää kuin ennen lasta, sillä sisustus on muuttunut pelkistetymmäksi, helpommin siivottavammaksi. Meillä on onneksi tuo kodinhoitohuone lattialämmityksineen, ettei pyykkejä tarvitse roudata huoneesta toiseen, ja pyykkien laittaminen on itseasiassa yhteinen leikki pojan kanssa, että sitä ei tarvitse venyttää iltaan.
  Imuroida ei ehdi /viitsi joka päivä, joten kyllä niitä pölykoiria löytyy. Kerran viikossa on meidän perheen imurointirytmi.

 4. Riikka

  Ei todellakaan ole tiptop paikat, mutta meillä pojat 5v ja 2v laittavat lelut paikoilleen ennen nukkumaan menoa. Joskus autan hommassa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.