Kyllä taas ne pipot kiristää…

Kautta aikojen on keskuudessamme ollut ihmisiä, jotka pahoittavat mielensä milloin mistäkin, ihmisiä joiden mielestä oma mielipide on ainoa oikea ja jotka suhtautuvat kaikkiin asioihin liiankin vakavissaan, ihmisiä joilla pipo yksinkertaisesti kiristää liikaa. Usein tällaiset tiukkapipot tyytyvät paheksumaan muita ihmisiä ja esittämään omia tiukkaakin tiukempia (ja monesti aivan päättömiä) mielipiteitään pienissä kahvipöytäkeskusteluissaan, tai nykypäivänä tiettyjen internetsivujen keskustelupalstoilla. Nyt kuitenkin tuntuu että viimeaikoina tällaiset tiukkapipot ovat olleet äänessä hiukan normaalia enemmän, ihan valtamediassakin…
Tapaus päiväkotiruoka
Jokin aika sitten eräs äiti oli pahoittanut mielensä kun hänen pieni pilttinsä ei ollutkaan saanut päiväkodissa vegaaniruokaa, jota äiti olisi lapselleen halunnut, eettisistä syistä. Onhan se nyt väärin että naapurin Pilvi-Wilhelmiina saa laktoositonta ruokaa, mutta oma Kyösti-Päiviö ei saa sellaista ruokaa kuin äiti haluaisi lapsensa saavan. Julmat kunnan pukumies-päättäjät eivät siis suostu järjestämään yhdelle lapselle erikseen täysin muiden ruuista poikkeavaa ruokaa ihan vaan koska tämän yhden lapsen äiti niin haluaisi? Törkeää.

Mutta olisihan se hienoa. Kyllä minäkin kehittelisin omalle lapselleni mitä hienompia ruokavalio-vaatimuksia jos kunta niihin mukisematta suostuisi. Ei söisi meidän tyttö enää hernekeittoja, valmisjogurtteja tai Rainbow-banaania, ehei, luomu-Chiquitaa sen olla pitää! Marjakiisselikin pitää tehdä itse poimituista, aina tuoreista ja varmasti ekologisista marjoista eikä suinkaan pakastemarjoista, saati mistään teollisista mehukeitoista!
Lihan pitäisi aina olla parasta sisäfilettä, varmasti vapaasti laiduntaneesta lehmästä. Kananmuniksi kelpaisi ainoastaan päiväkodin omalla pihalla kasvatettujen vapaiden kanojen munat. Ja meidän pienokainen ei sitten saa syödä muuta kuin mato-ongella pyydettyä lohta, kaikki muu kalastus on riistokalastusta ja sitä en halua kannattaa, eettisistä syistä.

Ruoka-aineallergiat ymmärrän kyllä, tottakai lapselle pitää pystyä tarjoamaan ruokaa jota lapsi voi syödä ilman vatsavaivoja tai muita terveydellisiä ongelmia. Metsään mennään kuitenkin siinä jos jokainen äiti ja isi alkaa esittää omaa vaatimuslistansa lapsensa ruokavaliosta, eettisiin syihin vedoten. Eli valoja päälle nyt siellä kireiden pipojen alla!
Tapaus sukupuolineutraalius
Tässä toinen mielensäpahoittajien suosikkiaihe. On se niin väärin että miehille ja naisille on eduskunnassa erilliset vessat, sehän on törkeää sukupuolisyrjintää ettei naisten vessoissa ole pisuaareja, mikä erillisoikeus miehillä on pissata seisaallaan?!
Väärin on myös kutsua sinistä poikien väriksi ja punaista tyttöjen väriksi ja siitä pitää nykypäivänä lähinnä huolestua jos tyttö haluaa leikkiä nukeilla ja poika autoilla, kyllä siinä on vanhemmat menneet metsään kasvatuksessaan jo sylivauvaiässä hankkiessaan tytölle pinkin tutin ja pojalle vaaleansinisen. Kyllä vauvan pitäisi saada itse päättää tuttinsa väri!

Ihan käsittämätöntä on että joissakin kivikautisissa kouluissa vielä kutsutaan tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi, lapsia ne on kaikki ja tuollaiset vanhanaikaiset ja stereotypioita luovat nimitykset pitää jättää kokonaan pois!
Väitän kyllä että jotenkin ne lapset alkavat huomata jotain eroa toisissaan viimeistään yläasteella yhteisissä suihkuissa liikuntatunnin jälkeen…

Hei ihan oikeesti, voisiko sitä pipoa olla mahdollista hiukan höllätä tässäkin aiheessa?

Joo tiedän, kirjoitin provosoivasti ja kärjistäen, mikä varmasti pahoittaa joidenkin mielen. Mutta hei, sellaista elämä on.

Kommentit (7)
 1. Hei sinä valkoinen heteromies(oletettu), sieltä norsunluutornista on taas hyvä huudella, mutta mikäs on tilanne jos oma pikku tyttö(oletettu) pahoittaa mielensä kun koululiikunnassa ei pääsekään pelaamaan jääkiekkoa vaan pakotetaan kaunoluisteluun koska olet tyttö. Mahtaakohan metallisydämen pisteliään kärjistetty ääni muuttua siinä kohtaa.
  Sitten siihen vegaaniruokaan. Mitäs jos valtio tekeekin sen eettisen päätöksen ja kaikissa kunnan laitoksissa aletaan tarjota täyspainoisesti koostettua vegaaniruokaa kaikille oppilaille? Tämähän olisi varsin perusteltua, mutta jostain syystä epäilen, että siitä voisi tulla enemmänkin sanomista.
  ps. hyvä treeniblogi, mutta täytyyhän epäkohdat yhteiskunnassa esiin tuoda. Esimerkiksi hyvällä tuurilla olet itsekin saanut jonkun älykääpiön laittamaan painot takaisin telineisiin.

 2. "Parempia ihmisiä"
  11.10.2017, 08:24

  Erittäin samaa mieltä, tosin kirjoittajan kanssa. Allergiaa ei voi valita, ideologian sen sijaan kyllä. Ja mitä vegaaniruuan eettisyyteen ja ekologisuuteen tulee, harvinaisen moni haksahtaa pakkauksen ulkonäköön. Esimerkiksi Alpron pakkaukset huokuvat freesiyttä ja vihreyttä. Erityisesti soijavispi sisältää kaikkien rakastamaan palmurasvaa, mikä luonnollisesti on äärimmäisen ekologinen vaihtoehto. Jostain syystä myös soijaviljelmien sivuvaikutuksista vaietaan tehokkaasti. Ja sitten maapallon toiselta puolelta lennätetty ruoka.. erittäin ekologinen vaihtoehto! Toki vaihtoehtoja on tullut, esim. härkis ja nyhtokaura ovat askel positiivisempaan suuntaan. Vaikka positiivisiakin puolia on, yhä enemmän alan uskoa siihen, että ruokavalio on pikakeino olla ”parempi ihminen”. Kotoa tarttuu kuitenkin asenteita ja lauseita, jotka kulkevat kevyesti lasten mukana kodin ulkopuolelle. En tiedä osaisinko arvostaa mainitsemaasi ”Kyösti-Päiviötä”, joka ruoka-ajalla toteaa muiden lasten olevan murhaajia. Juu, ihan totta! Sellainen ”olen parempi ihminen” asenne onkin todella hyvä vaihtoehto opettaa muksuille keskinäisen kunnioittamisen sijaan 😀

  1. Soijan tuotannosta menee reilusti yli puolet eläinten rehuksi, sitä samaa soijaa myös ostetaan kotimaiselle karjallekkin. Useinmiten ruoka tulee rahtilaivoilla jonka hiilijalanjälki on silti pienempi kuin esim. kotimaisen naudan.

  2. Kai ymmärrät, että jos vegaani/kasvisruokavalio on ideologia, niin myös sekaruokavalio on sitä? Lihan syöminen nyt vain sattuu olemaan tällä hetkellä vallitseva ideologia -ehkä onkin jo aika tuoda tälle jokin vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *