Metallisydän
Metallisydän

Kuntosali jonne ei pullukat pääse?

Leikitään pientä ajatusleikkiä: Miettikää jos olisi olemassa kuntosali, jonne pääsisivät vain laihat ihmiset, kuntosali, joka olisi tarkoitettu ainoastaan timmeille fitness-mimmeille. Miettikää jos tällaiselle kuntosalille jäsenyyden ehdoksi olisi asetettu esimerkiksi että painoindeksi pitää olla alle 25 ja vyötärön ympärys alle 80 senttiä…

kuntosali

Tällaisella kuntosalilla saisi jokainen timmi fitnessmimmi treenata rauhassa, ilman ahdistavalta tuntuvia katseita. Kukaan ei vilkuilisi kiinnostuneena tai kateellisena peilin kautta kyykkäämistä tai kulmasoutua. Saisi treenata ihan rauhassa ilman arvostelevia katseita. Saisi rauhassa seurata omia treenitekniikoita peilien kautta tai jope poseerata peppuposea peilille katsoakseen onko kehitystä saatu aikaan ilman että joku kuvittelee omahyväiseksi ja pinnalliseksi. Jopa selfien ottaminen salilla olisi hyväksyttyä eikä saisi aikaan tuhahtelua kanssatreenaajissa.
Ajatusleikki voidaan lopettaa, tällainen painoindeksiin ja vyötärönympärykseen sidottu vain timmeille mimmeille tarkoitettu sali on luonnollisesti utopiaa. Osaan hyvin kuvitella millainen meteli syntyisi jos olisi kuntosali, jonka jäseneksi ei  pääsisi ylipainon takia. Maailma todennäköisesti räjähtäisi.
Mutta onko tämä kaikki mahdollista toisin päin? Voiko olla olemassa kuntosali, jonne eivät laihat tai timmit fitnessmimmit ole tervetulleita? Kyllä on, sellainen löytyy Kuopiosta, ainakin MeNaiset -lehden mukaan.

kuntosali

Kuopiossa tosiaan on Alfido -niminen kuntosali, joka on tarkoitettu ainoastaan ylipainoisille, tai kuten salin johtaja Janne Sallinen sanoo ”suurenmoisille”, ihmisille joiden painoindeksi on yli 25 ja vyötärön ympärys yli 80 senttiä. Alfido-salilla kuntoillaan ilman ulkonäköpaineita. Peilejä tai vaakoja ei salilta löydy, eikä niitä timmejä tai laihoja ihmisiä.
Tuo artikkeli kannattaa lukea se löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ. Ajatus artikkelin ja Alfido-kuntosalin taustalla on hieno, laskea kynnystä aloittaa kuntoilu ja löytää liikunnan riemu. Mielestäni asiaa kuitenkin lähestytään väärältä kantilta.

”Ei peilejä, ei vaakoja, ei timmejä fitnessmimmejä”

Itse en missään nimessä näe tarvetta salille, joka olisi tarkoitettu vain timmeille ihmisille, koen itseasiassa ajatuksen todella outona. Samalla tavalla koen outona ajatuksen salista, jonne pääsevät vain ylipainoiset ihmiset, vain vasenkätiset ihmiset tai esimerkiksi vain tietyn väriset ihmiset. MeNaisten artikkelissa kumotaan myytti ylipainoisten ihmisten laiskuudesta tai huonokuntoisuudesta, mutta samalla tungetaan kaikki laihat ja timmit ihmiset fitnessmimmi-lokeroon, yleistetään ja luodaan kuilua laihojen ja ylipainoisten ihmisten välille – tuoden samalla esiin missä tuo raja menee, painoindeksissä 25:ssä ja vyötärönympäryksessä 80 sentissä.
Miksi ihmisiä pitää lokeroida? Miksi eri kuntoiset, kokoiset ja tasoiset ihmiset eivät voi treenata ja kuntoilla yhdessä, samalla salilla?
Kerron teille salaisuuden: Tavallisilla saleilla treenaavat timmit fitnessmimmit eivät ole yhtään sen suvaitsemattomampia kuin muutkaan ihmiset. Päinvastoin, ainakin niillä kuntosaleilla joilla olen itse parinkymmenen vuoden mittaisella treeniurallani treenannut, ilmapiiri on olut hyvinkin kannustava. Kaveria autetaan ja tsempataan, neuvotaan ja kannustetaan kokoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ei kuiluja, ei halveksuntaa puolin eikä toisin. Sitäpaisti kuntosalilta löytyy AINA myös niitä itseä timmimpiä ja parempikuntoisia, jotka toimivat hyvänä esimerkkinä, joiden treenaamisesta voi saada motivaatiota ja ottaa mallia. Paitsi tietysti Alfidolta, minne laihat ja timmit ihmiset eivät ole tervetulleita, ainakaan MeNaisten artikkelin mukaan.
 
(Oma kirjoitukseni perustuu MeNaiset-lehden artikkeliin ja sen antamiin tietoihin, en ole käynyt Kuopion Alfido-kuntosalilla enkä koskaan tavannut sen omistajia tai asiakkaita)

Kommentit (15)

 1. Milla

  Meillä käy ainakin hienosti timmitkinkut ja vähän ”suurenmoisemmatkin” ihmiset samalla salilla, samalla tunnilla, ilman mitään lokerointiongelmia. Kiva on porukalla treenata eikä ketään katsele toisen ulkonäköä vaan samalla tavalla tsempataan kaikkia!
  Itse en myöskään ymmärrä lokerointia. Ja toisaalta, eikö se motivoi molempia, et vähän enemmän rapakunnossa olevat ja timmimmät käy samalla salilla? Toinen ajattelee, et joskus mä vielä oon tuossa kunnossa, ja toinen miettii, et en päästä itseäni tuohon kuntoon. 😉

 2. Sopivasti lihava

  Luulen, että ongelmaa onkin enemmän naisilla kuin miehillä. Naiset ovat usein toisiaan kohtaan armottomia. Kun ylipainoa on 40 kiloa, on kohtelu väliin aivan toista. Ne ”hiljaa” kaverille supatetut ”kato tota läskiä, yäk” kommentit kun ei jää kuulematta ( ja tuo kommentti oli siisteimmästä päästä). Ymmärrän siis miksi kyseisiä saleja on olemassa. Voi kun maailma olisikin niin suvaitsevainen. Mutta en tahdo mitenkään syytellä ketään. Ymmärrän vain miksi tuollaisia saleja on olemassa.

 3. Sopivasti lihava

  Luulen, että ongelmaa onkin enemmän naisilla kuin miehillä. Naiset ovat usein toisiaan kohtaan armottomia. Kun ylipainoa on 40 kiloa, on kohtelu väliin aivan toista. Ne ”hiljaa” kaverille supatetut ”kato tota läskiä, yäk” kommentit kun ei jää kuulematta ( ja tuo kommentti oli siisteimmästä päästä). Ymmärrän siis miksi kyseisiä saleja on olemassa. Voi kun maailma olisikin niin suvaitsevainen. Mutta en tahdo mitenkään syytellä ketään. Ymmärrän vain miksi tuollaisia saleja on olemassa.

 4. taika

  Mä ymmärrän erittäin hyvin tuon salin hohdon ja toivoisin tuollaisia saleja lisää!
  On nimittäin omakohtaista kokemusta. Mun äiti on rankasti lihava. Olen kerran houkutellut hänet yhelle mukavalle perussalille mukanani, salille joka olisi lähellä hänen kotiaan ja siellä olis helppo käydä. Mutta hänelle tuli kova pakokauhu siellä koska siellä oli peilejä ja hän ei pysty näkemään itseään peileistä. Lisäksi hän keskittyi vaan katselemaan muita ihmisiä siellä, kun siellä näytti olevan ”vaan hyväkuntoisia ja hoikkia ihmisiä”.
  Ei siis puhettakaan et häntä ois saanu sinne uudelleen. Tai hän totesi niin et pitää eka laihtua niin sit kehtaa mennä sinne!
  Olen varma että hän pystyisi käydä oikein mukavasti tuollaisella lihavien salilla! Sitä on vaikea niiden ymmärtää, joilla on hyvä itsetunto ja kroppakin kunnossa. Mutta kun on todella lihava, käpertyy mielummin sinne kotiinsa piiloon, ja välttelee peilejä.
  Saliharjoittelu nyt kumminkin olisi loistava liikuntamuoto myös hyvin lihavalle, sitä voisi harrastaa helposti oman aikataulun mukaan ja omien voimiensa mukaan.

 5. Johanna / The best version of myself

  Joo siis tavallaan ihan hieno ideahan se on, mutta jäin miettimään että mitäs sitten kun ihmisestä tuleekin kuntoilun ja elämäntapamuutoksen kautta ex-lihava. Kun se vyötärönympärys meneekin alle 80cm? No artikkelin lopussa sitä kysyttiin ja sanottiin että tietenkään ei heivata salilta pois vaan sitten tämä ex-lihava toimii hyvänä esimerkkinä – toisinsanoen, pikkuhiljaa lihavien sali saattaakin edetä kohti ”sekasalia” jossa treenaa sekä lihavat että ex-lihavat keskenään. Ehkä se sittenkin vielä ideologialtaan pysyy erilaisena (juurikin peilittömyys etc.) mutta kun päästään siihen pisteeseen niin.. Kuka sen tietää normisaleillakin että kuka nykyinen hoikka fitnessmimmi on aloittanut ylipainoisena ja saanut itsensä kuosiin ja kuka taas ollut ikänsä normaalipainoinen tai hoikka?
  Että sellaista pientä ristiriitaa nyt sitten ehkä kuitenkin tässä ajatuksessa on..
  dabestversionofmyself.blogspot.fi

 6. ninna

  aina on vaihtoehtona treenata kotona(toki ei sinne ihan jalkaprässiä ja ylätaljaa saa mutta vastaavia liikkeitä voi tehdä kyykky/leuanveto esim)ja hankkia kunnon välineet kotiin. Vaatii motivaatiota mutta ainakin saa olla rauhassa(ellei kotona ole häiritseviä tekijöitä eläimiä ihmisiä)ja olla vaikka alushousuineen.

 7. Ellipsi

  Sinänsä tämä menee nyt aiheen sivusta, mutta urheilukaupan myyjänä olen jo pitkään ihmetellyt sitä, että näille plus-kokoisille ihmisille ei tehdä urheiluvaatteita ja jos niitä muutama malli kauppaan eksyy, ovat ne suoraan sanottuna rumia, telttavaatteita. Olen itse urheilullinen, normaali kokoinen nainen, mutta koen suurta häpeää, kun joudun asiakkaalle toteamaan, ehdottamieni tuotteiden jälkeen, että meillä ei ole sinulle sopivaa kokoa. Totuus kuitenkin on, että niissä tavallisissa puuvilla vaatteissa ei ole yhtä mukava liikkua kuin teknisissä urheiluvaatteissa. Olen useasti pyytänyt, että saisimme mallistoomme plus-kokoisia vaatteita, mutta turhaan…Tämä jos, mikä on syrjintää.

 8. Tuuli

  Jos tuo on tapa saada ylipainoinen ihminen liikkumaan, niin ihan ok liikeidea. Jos heillä on asiakkaita, on salille selvästi myös tilausta. Kuten yläpuolella olikin kommentteja, on varmasti iso kynnys lähteä salille jos ylipainoa on runsaasti.
  Saleilla on muitakin tapoja valita asiakkaat, kuten hinnoittelu. Helsingissäkin on kuntosali joka omien sanojensa mukaan haluaa tarjota ”laatua” ja sen ”jäsenmäärä on rajattu”. Hintoja ei edes kerrota nettisivuilla, kun ilmiselvästi sinne ei haluta köyhiä pyörimään rumissa verkkareissa.

 9. ilari

  tulipa tästä mieleen kun olin tuolla ekaa kertaa julkisella salilla kun ennen oli kerosstalossa oma sali ja siellä ei ollut ketään en kattelut timmei ihmsiä muulla silmällä kun et miten ne tekee niitä liikkeitä ja sit tuli sellanen olo et eikait se luule et mä tsiigailen jotain muuta mut oli sellasii ufo laitteita joiden liikkeistä ei mitään hajua ja huomaisn sitten salaa tsiigailevani niit liikkeitä mut tulipa opittua ufo laitteistakin jotain 😀
  noh ton salin mainos on sinällää huono miksi tosiaa erotelal maksavia asiakkaita ja lokeroida paljon potentiaalia jää käyttämättä mut ehkä omistaja on rikas ja siksi pitää tälläisät elitistä klubia vai nharvoilel ja valituille ;D

 10. MariA

  Jos on kysyntää niin siitä vaan saleja pystyyn erikseen jokaista ennakkoluuloista ihmisryhmää varten 🙂 Itse en ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta tämän hetkinen kuntoni on kaukana fitnessmimmistä, samoin salipukeutumiseni, ja väitän silti kuuluvani enemmistöön salillakävijöistä. Tunnistan itsessäni silti ne huonotuuliset salipäivät jolloin sinne ihmisten keskelle menee valmiiksi tatti otsassa, väärissä vaatteissa, hikipyyhe unohtuneena ja ilman mitään suunnitelmaa. Itse en muita ihmisiä järin seuraa, mutta silloin on tunne että olet silmätikkuna, perustuen ainoastaan omaan epävarmuuteen. Ainoa keino tässä vaiheessa on kuunnella sitä järjen ääntä ja miettiä että mikä omassa itsessä on muka sellaista että muita kiinnostaisi juuri MINUN tekemiseni. Tulen aina samaan lopputulokseen, tuskin mikään 🙂
  Tärkein avain salilla käymiseen olisi mielestäni juuri tuo, että kaikki lähtee siitä että tietää mitä tekee. Ymmärrän epävarmuuden jos vain hankkii salijäsenyyden ilman mitään hajua mitä ja miksi siellä tehdään. Silloin ajatus karkaa epäolennaisiin, kuten miltä näytän ja miltä tuo toinen näyttää. Ymmärrän että aina ei tohdi kanssatreenaajia häiritä, koska heistä eivät kaikki välttämättä ole asiakaspalvelijoita, mutta korttia hankkiessa kannattaa rohkeasti tehdä selväksi että kuntosali ei ole tuttu entuudestaan. Jos henkilökunta nakkelee siinä vaiheessa niskojaan, kannattaa sellaiselta salilta lähteä nostelemaan punttinsa muualle 🙂
  Peilit eivät koskaan ole itseäni kammottaneet, mutta nekin ovat saleilla yleensä siksi että tuovat tilan tunnelmaa ja ovat mielestäni hyvänä apuna liikkeiden suorittamisessa. Omalla salillani on mielestäni mahdollisuus kääntyä poispäin peileistä liikkeitä tehdessä jos ei tahdo omaa itseään seurailla 🙂 Jos taas muut käyttävät peilejä toisten vakoiluun, on ongelma heidän, ei minun.

 11. Jenna

  Olen ainakin kuullut, että Muuramessa joku heitettiin salilta ulos koska se oli liian lihava sinne…Öö tosi törkeetä:/ Ja sitten joku mainos kerran oli, että ”Haluatko näyttää valaalta vai merenneidolta tänä kesänä?”…
  Mun mielestä tosi ilkeetä, että lihavia jotenki pidetään vähempiarvoisina. Jokainen aloittaa jostain pisteestä kuitenkin.

 12. Ansku

  Itse lihavana ymmärrän täysin tuon idean. Kun massaa tai lähinnä rasvaa on liikaa on se kynnys salille menemiselle suurempi. Itsekin olen käynyt salilla viikottain. Olen tututustunut erilaisiin saleihin ja haistellut ilmapiirejä. Koska sitä omaa rasvaa on olemassa liikaa, en viihdy salilla jossa käyttäjät ovat suurimmaksi osaksi tosi hyväkuntoisia. Hyvä sali on sellainen jossa on mukana myös ihan tavallisen näköistäkin porukkaa. Omaa itsetuntoa e kohota se että olen ainoa jolla ei paikat ole kohdallaan.
  Peilittömyyttä tosin ihmettelen. Minä kun en niitä peilejä käytä itseni tai muiden ”ihasteluun” vaan liikeratojen seurantaan. Muutama peili oikeassa kohdassa on aina ihan paikallaan.

 13. Paula

  Justiinsa. Kahtokaapa voimanostajia, miehiä ja naisia, ei siellä olla fitnes-mitoissa. On isomahaa, paksuniskaa, leveitä harteita, läskiäkin. Ja rautaa nousee! Enpä ole vielä nähnyt yhtään fitnesmimmiä vetämässä maasta toistasataa kiloa, enkä penkkaamassa satasta.

 14. Nimetön

  Tiivistit niiin mun ajatukset kun luin ekan kerran ko salista! Fatshaming on tuomittu jo aikojen alussa, ja kenenekään liikakiloista ei saa huomauttaa. Sen sijaan fitshaming on jatkuvasti hyväksyttävämpää, ja muiden laihuudesta saa huomauttaa. Se on järkyttävää.

 15. Onko lihavuus tabu? Saako muita kritisoida? – Metallisydän

  […] Kuntosali jonne ei pullukat pääse? […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.