Kehonrakentajalegenda avautuu dopingista

Eilisessä tekstissäni kerroin omista ajatuksistani ja mielipiteistäni dopingista fitness-lajeissa. Nyt on aika päästää ääneen todellinen asiantuntija, kuusinkertainen kehonrakennuksen Mr. Olympia -voittaja Dorian Yates.

Dorian_Yates

Alkuperäinen lähde: Express.co.ukvapaasti suomentanut Metallisydän

”En ole koskaan nähnyt kehonrakennusta urheilusivuilla, eikä sitä pidetä urheiluna, rehellisesti sanottuna dopingin takia.
Steroideja käytetään, ne ovat olennainen osa ammattilaiskehonrakennusta. Toki niitä käytetään myös muissa urheilulajeissa. Lähes kaikissa lajeissa, joissa tarvitaan lihasten kasvua, voimaa tai nopeutta, käytetään steroideja. Ei ehkä yhtä paljon ja avoimesti, mutta käytetään.
Kehonrakennuksen amatöörikisoissa ja MM-kisoissa tehdään doping-testejä, mutta ammattilaispuolella ei ole doping-testausta. Se johtuu siitä, että jos maksat siitä, että pääset katsomaan jonkun juoksevan 100 metriä alle 10 sekuntiin, et halua maksaa samaa hintaa nähdäksesi jonkun juoksevan 100 metriä 10,5 sekuntiin tai 11 sekuntiin. Sama koskee ammattilaiskehonrakennusta, jossa fysiikat ovat kehittyneet sille tasolle, että kilpaileminen ilman anabolisia steroideja ei olisi mahdollista.

Testaaminen on hyvin vaikeaa. Testattavat tietävät kuinka kauan aineet näkyvät testeissä ja miten käyttää erilaisia yhdisteitä, joita oikeaan aikaan ottamalla testin saa näyttämään negatiivista. On niin paljon tapoja huijata doping-testissä, että mielestäni olisi rehellisempää jättää testit tekemättä.

Doping-testit ovat vain tapa väittää yleisölle, että urheilu on puhdasta, tehdäänhän siinä doping-testejä. Mutta luuleeko kukaan ihan oikeasti että Olympialaisissa ei käytetä dopingia, koska niissä testataan? Nniissä lajeissa on niin kova kilpailu ja urheilijat niin voitontahtoisia, että tekevät mitä tahansa saadakseen etumatkaa.
Samaan törmää ihan missä tahansa, esimerkiksi liikemaailmassa. Jos liikemaailmassa voi tehdä jotain millä saat etua kilpailijoihin nähden, niin varmasti myös tehdään.

dorian_yates_bulked_up_by_xenonophile-d654bif

Doping-aineet ovat olleet olemassa ja niitä on käytetty 50-luvulta lähtien. Ne olivat mukana lajissa jo ennen kuin minä tulin mukaan. Jos halusin kilpailla lajissa samalla tasolla muiden kanssa, minun oli tehtävä valinta.
En minä dopingia keksinyt. Kyse oli vain siitä, aioinko käyttää vai en, ja minä päätin kokeilla jonkin aikaa. Lupasin itselleni, että jos menestystä ei tule, lopetan steroidien käyttämisen.
Laji on muuttunut paljon niistä ajoista kun minä aloitin. Nykyisin steroidit ovat levinneet niin laajalle, että nuoret miehet käyttävät niitä pelkästään ulkonäöllisistä syistä samoin kuin nuoret naiset rintaimplantteja ja botoxia.
Silloin kun minä tutustuin doping-aineisiin, ne olivat ainoastaan ihmisille, jotka tiesivät mitä ne olivat ja miten niitä sai. Nyt doping on levinnyt niin laajalle, että suurimmalla osalla käyttäjistä ei ole minkäänlaista halua kilpailla. He näkevät aineet vain oikotienä parempaan ulkonäköön nopeammin.

1600yates5

Suoraan sanottuna, minun mielestäni on jokaisen oma asia käyttääkö vai ei.
Steroideilla on kaksi haittapuolta, ensimmäinen on mahdolliset terveydelliset haitat ja toinen on se, että ihmiset kovin helposti mitätöivät kaiken kovan työn jonka olet kehityksesi eteen tehnyt pelkkänä steroidien vaikutuksena. Eihän se niin ole. Maailmassa on miljoonia steroidien käyttäjiä, mutta ei miljoonia Mr. Olympialta näyttäviä.
Kyllä steroidit antavat tietyn edun, mutta vuosien ja vuosien rankka työ, uhraukset ja dieetit ovat tie tuohon kuntoon, sen mitätöiminen pelkästään steroidien vaikutuksena on yksi niiden käyttämisen suurimmista haittapuolista.
Pelkät steroidit eivät tee kenestäkään mestaria. Viimeisimmän arvion mukaan Briteissä on yli 100 000 steroidien käyttäjää, mutta jostakin syystä meillä ei ole 100 000 Mr. Olympiaa tallustelemassa ympäri Britanniaa.

dorian-yates-1992-mr-olympia

Kun aloitin aineiden käytön, marssin suoraan lääkäriin, jolle kerroin aloittaneeni steroidien käytön ja kilpailemisen. Ensin alkuun lääkäri oli luonnollisesti ajatusta vastaan, kunnes näki minut TV:ssä World Gamesissa ja ymmärsi minun olevan vakavissani ja aikovani tehdä kilpailemisesta uran itselleni.
Hän kertoi ettei voi kirjoittaa minulle reseptejä, mutta pyysi minua tulemaan tarkastukseen kahden kuukauden välein, jotta hän voi tarkkailla ettei mikään mene vikaan. Minusta se on hyvä neuvo kenelle tahansa, joka harkitsee aineiden käyttöä. Ole vastuullinen jos aiot käyttää ja tarkkaile terveyttäsi.

DorianYates-594675

On olemasssa lukemattomia steroideja vaarallisempia asioita. En väitä, etteikö steroidien käyttämisessä olisi terveysriskejä, erityisesti jos niitä käytetään suuria määriä. Tottakai käyttö voi vahingoittaa sinua, mutta oikein käytettynä terveydelliset haitat tulevat lähinnä pitkällä aikavälillä. Steroidien käyttö on kuin tupakointi, jos poltat 20 savuketta päivässä vuoden verran, sillä tuskin on suurta vaikutusta terveyteesi. Mutta jos poltat saman verran 10 tai 15 vuotta, me kaikki tiedämme seuraukset. Itse laittaisin steroidien käytön samaan lokeroon, joskaan en pidä sitä yhtä pahana kuin tupakointia.
Jotkut ihmiset käyttävät valtavia määriä steroideja luullen, että se auttaa heidät tavoitteisiinsa nopeammin. Se ei toimi niin. On ihmisiä joilla on terveysongelmia lyhyellä aikavälillä ja ihmisiä joilla on terveysongelmia pitkällä aikavälillä, kuten riski sydänkohtaukseen. Sama koskee tupakan polttamista.
Naiset käyvät rintaleikkauksissa ottamassa silikonia, siinä on myös omat vaaransa, leikkauksessa voi tulla komplikaatioita. Sama juttu on nuorilla miehillä, jotka käyttävät steroideja saavuttaakseen unelmavartalonsa. Minun aikanani kukaan ei olisi edes harkinnut steroidien käyttämistä vain ulkonäön vuoksi, niitä käytettiin ainoastaan jos tähdättiin kilpailuihin.
30 vuotta sitten kun minä aloitin, steroideja käytettiin hyvin pienessä piirissä, suurin osa ihmisistä ei edes tiennyt mitä steroidit olivat. Nykyisin niiden käyttö on niin yleistä, että kaikki tietävät siitä. Ei tarvitse kuin katsoa muotimaailmaa tai kulttuuria. Nykyisin jokainen hip hop artistikin on kovassa kunnossa vatsalihaksineen ja tiukkoinen vartaloineen. Toisin oli 20 vuotta sitten.”

Kommentit (5)
 1. ”Yates sanoo marssineensa lääkärin luokse aloitettuaan aineiden käytön. Lääkäri kertoi pystyvänsä kirjoittamaan mitä tahansa reseptejä, mutta komensi Yatesin myös veritesteihin kahden kuukauden välien, jotta kehonrakentajan terveyttä pystyttiin tarkkailemaan.” Kirjoittaa iltalehti.
  ”Hän kertoi ettei voi kirjoittaa minulle reseptejä, mutta pyysi minua tulemaan tarkastukseen kahden kuukauden välein, jotta hän voi tarkkailla ettei mikään mene vikaan.” Kirjoittaa metallisydän.
  ”So he said I can’t prescribe you anything but come to me every two months and we can do the blood checks and check if anything is going wrong.” Kirjoittaa express.co.uk.
  Tässä taas näkee iltalehden laadun…

  1. Metallisydän
   1.8.2015, 00:12

   Hehe 😀 Pieni väärinymmärrys Iltalehden toimittajalla 😀 😀

 2. Mikko Karmila
  31.7.2015, 20:45

  Mikäli joku haluaa kroppansa tuhota roinaamalla, olkoon tuo hänen oma valintansa.
  Älkööt kukaan roinaaja kuvitelko että hänen saavutuksiaan kunnioitetaan tipan vertaa, roinaajat on lähinnä komiikkaa kansalle.
  Miksikö ?
  Jos joku on niin pohjattoman tyhmä että tuhoaa terveytensä roinaamalla, ei sille voi kun nauraa …
  Ja niille äitin pikku neropateille ….
  Kaikki roinaaminen jättää jälkensä soluihin, oli käyttö lyhyen aikajaksoon tai pidemmän ajanjakson versio, lukekaa läksynne lääketieteestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *