Metallisydän
Metallisydän

Itsenäisyys, itsenäisyyspäivä, itsenäisyyspäivän juhlat, mielenosoitus, huliganismi

Viikonloppuna vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää. Tänä vuonna siihen liittyi paljon muutakin kuin kynttilän sytyttäminen ikkunalle ja linnan juhlien katsomista. Tänä vuonna tulin enemmänkin pohtineeksi mistä syystä tuota itsenäisyyspäivää vietetään.

Itsenäisyyspäivä_palavat_itsenäisyyspäivän_kynttilät_kynttilä_Suome_+lippu_+pöydällä

Molemmat isoisäni olivat sotiemme veteraaneja. Molemmat olivat antaneet oman panoksensa itsenäisyytemme puolesta, sotineet isänmaan puolesta. Mutta mitä se itsenäisyys oikeastaan tarkoittaa? Silloin isovanhemmillemme se tarkoitti vapautta, omanarvontuntoa, omaa valtiota joka ei sortunut ison hurjan naapurimaan vallan alle. Mutta mitä se tarkoittaa nyt? Osaammeko arvostaa asiaa jota emme oikeastaan ymmärrä? Onko tämä taas niitä asioita joita emme arvosta ennen kuin olemme vaarassa menettää sen?

Itsenäisyyspäivää on Suomessa juhlistettu vuosittaisella Presidentin vastaanotolla, jonne on joka vuosi kutsuttu merkkihenkilöitä eri elämänaloilta. Tänä vuonna vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampereella presidentinlinnan ollessa remontissa. ”Linnan juhlat” olivat siis tänä vuonna poikkeukselliset. Samoin tuntuivat olevan poikkeukselliset myös mielenosoitukset, ”varjojuhlat”, jotka ovat myös jossain määrin kuuluneet jollakin tavalla itsenäisyyspäivän viettämiseen. Aiemmin ne eivät ole kuitenkaan olleet ihan tämän mittakaavan riehumista.

Pöyristyneenä seurasin itsenäisyyspäivän vastaanoton ohella uutisointia mielenosoituksista Tamperetalon ulkopuolella.

Jotenkin haluan uskoa että alunperin edes jollakulla on ollut jokin aatteellinen syy kiakkovierasjuhlien järjestämisen takana. Tuskin. Ja vaikka olisikin ollut, niin väittäisin että suurin osa Tampereella riehuneista ”mielenosoittajista” ei tiennyt, tai ainakaan ymmärtänyt, minkä periaatteen puolesta paikkoja särkivät, aitoja kaatoivat ja hevosia mailoilla hakkasivat. Mutta olihan se hienoa saada jostain ”oikeutus” pukeutua Timo Jutila -naamariin ja alkaa riehua kännissä hakaten jääkiekkomailalla paikkoja paskaksi.

Haluaisin kyllä tietää mikä oikeuttaa hakkaamaan jääkiekkomailoilla nayteikkunoita rikki, hettelemään poliiseja kivillä ja hakkaamaan hevosia. Sekö on isänmaallista? Sekö edesauttaa ”puolustamaan tasa-arvoista yhteiskuntaa, oikeutta ja vapautta”? Tällaisesta toiminnastako sotaveteraanimme olisivat ylpeitä? Näiden yhteiskunnan toivojen sossurahojen tai opintotukien takiako he isänmaatamme puolustivat?

1466286_624810827561212_731683199_n

Minussa tuollainen toiminta saa aikaan ainoastaan halun sallia poliisille suuremman oikeuden käyttää voimakeinoja riehuvia vandaaleja kohtaan.

Suomessa jokaisella on mahdollisuus opiskella, hankkia itselleen ammatti, opiskella lisää ja halutessaan hakeutua korkeaankin asemaan yhteiskunnassa ja päästä oikeasti vaikuttamaan asioihin. Toki jos ei viitsi, voi vetää pussillisen kaljaa ja lähteä riehumaan kaupungille muiden nahjusten kanssa ja oikeuttaa riehumisensa yhteiskunnan epäreiluudella.

Kommentit (10)

 1. pettynyt

  Samaa mieltä! Aivan naurettavaa touhua. Olisivat silloin hyökänneet mailojensa kanssa kun suomi antoi miljardi paketteja kreikalle eikä nyt kun juhlitaan itsenäisyyttä joka on niihin verrattuna pieni summa! No suomi on naurettava maa ja kaipa tollasilla lukiolais pelleillä ei nykyään oo mitään tekemistä. Menisivät töihin nii ei jäis aikaa rikkoa ikkunoita.

  • Metallisydän

   Niinpä. Kyllä mun mielestä joka vuosi pitää itsenäisyyspäivän juhlat järjestää, ei se ole työttömien tuista tai lukiolaisten opintorahoista pois…

 2. Puuha-Pete

  Täytyy sanoa et kuulin aamulla Silver Gynisen haastattelun, jos oma tyttö olisi laukonut tuollaista niin olisin hävennyt silmät päästä. Oma vanhin tyttö on saman ikäinen kuin tuo hemmo ja jotain on kyllä mennyt pahasti pieleen. Kaikki kunnioitus toki muille skeittareille mut….

  • Metallisydän

   Toisaalta mun mielestä on jollakin tavalla hienoa että Silver sanoi mielipiteensä rehellisesti, ei laukonut latteuksia vaan sanoi mitä asioista ajatteli. Siitä voidaan kuitenkin olla montaa mieltä olisiko kuitenkin ollut vielä parempi pitää se suu kokonaan kiinni…

 3. Monna

  Hyvä kirjoitus!!
  Pisti todella vihaksi toi toiminta! Ei mitään järkeä, ei mitään kunnioitusta! Ja tosiaan kuten sanoit, aiheutti varmasti vain suurimmalle osalle reaktion, että poliisille lisää valtaa tällaisia vandaaleja (idiootteja) kohtaan!
  Ja ihan mielenkiinnosta, ois kiva tietää mitähän Jutila tykkäsi kun hänen naamansa pistettiin tällaiseen soppaan mukaan.. 😉

  • Metallisydän

   Samaa muuten ajattelin, oli varmaan Jutila todella imarreltu…

 4. minni

  Tänään aamulla autoillessa kuulin kun radiossa haastateltiin jotain nuorta (ehkä 16-vuotiasta) jantteria ja siltä kysyttiin että mitä tämä Suomen itsenäisyys ja itsenäisyyspäivä hänelle merkitsee. Tyyppi vastaa ”ei mitään, siis sehän on jotain historiaa?”. Sitä myötähäpeän määrää, tai ihan aidon häpeän määrää. Nyt kiukuttaa ettei miusta tule historian opettajaa että pääsisin takomaan noiden taliaivoijen päähän edes jotain. Oma ukki oli myös veteraani ja kyllä vähän pahalta tuntuu kun nykyajan somenuoret ei tajua pitää suutaan kiinni edes radiossa kun ei ole mitään järkevää sanottavaa aiheesta. Huhhuh!

  • Metallisydän

   Itsenäistyminen ja Suomen sodat jäävät koko ajan kaukaisemmiksi kun ”omaa kosketuspintaa” ei enää ole. Itselleni asia on siltäkin osalta merkityksellinen että molemmat isoisäni tosiaan olivat sotaveteraaneja ja sitäkautta nuo asiat koskettivat jollakin muullakin tasolla kuin sanoina kirjan sivuilla. Liian monille suomalaisille oman maan historia on lähes merkityksetöntä, pakkopullaa jota on koulussa luettava…

 5. t2

  Vapaakasvatus näkyy hyvin näitten n.2kymppisten nuorten käytöksessä yleisesti ottaen vähän kaikkialla.kun ei ole koskaan mitään rajoja asetettu niin käyttäydytään miten lystää.oikeuksia heillä tuntuu vain olevan mutta ei minkäänlaisia velvollisuuksia.no joku ne rajat heille jossain vaiheessa näyttää ja Se ei välttämättä ole heille kovin kivutonta.

  • Metallisydän

   Tuohon samaan ilmiöön törmään päivittäin työssäni. Oikeudet ovat kyllä hyvin tiedossa, mutta velvollisuuksista luistetaan niin paljon kuin mahdollista. Se ei kuitenkaan ole aina kyseisten nuorten oma syy, vaan rajattoman ”kasvatuksen” tulosta. Ja ei, rajojen asettaminen ja niihin tottuminen ei tosiaankaan ole kivutonta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.