Haastattelussa Jouni Virtamo

Metallisydämen haastattelussa oli viimekerralla mm. Ecko-vaatteiden maahantuoja Ville Rekola. Juttu kiinnosti sen verran monia, että päätin jatkaa haastattelujen tekemistä. Tällä kertaa Metallisydämen piinapenkkiin joutuu Jouni Virtamo.

Terve, kukas sinä olet?

Jouni Virtamo, JT Media Oy:n toimitusjohtaja.

Olet ollut perustamassa vaikka kuinka montaa body-alan lehteä, toiminut niissä päätoimittajana, kirjoittanut kirjoja ja vaikka mitä. Kerro hieman työhistoriastasi.

Aloitin keholehdissä vuonna 1978 kehonrakennusliiton lehden Kehonrakentaja päätoimittajana. Sitä ovat seuranneet Atlas, Bodaus-lehti, ProFitness, Urheilijan Ravinto, ProBody ja nyt JT Media Oy:n uudet lehdet CrossTraining Magazine, FitBODY ja helmikuun 5. päivä taipaleensa aloittava MusclePro. JT Media Oy tulee jatkamaan vielä ainakin jääkiekon, jalkapallon ja kamppailulajien erikoislehdillä, projektina on siis kaikkiaan kuuden eri lehden kustantaminen.

Olen kirjoittanut itse tai jonkun toisen kirjoittajan kanssa viisi treenikirjaa, vuonna 1989 ilmestynyt Bodaus (Otava) on niistä kaikkein myydyin. Se oli aikanaan Suomen myydyin urheilukirja, joka oli opaskirja eikä kertonut jostakin urheilutähdestä, kuten Jari Kurri tms. En tiedä, onko sen myyntejä ohitettu vielä nytkään. Viimeisimmän kirjan Monipuolinen kuntosaliharjoittelu (WSOY) kirjoitin vuonna 2009.

Olen myös toiminut aika paljon suomentajana, käännöskirjoja on kaiken kaikkiaan vajaat kymmenen. Nämä ovat kaikki olleet tietokirjoja, olen suomentanut kirjat joko englannista tai ruotsista.

Yhteen aikaan touhusin myös ammattilaisbodikisojen järjestäjänä. Grand Prix –kilpailuja järjestin eri partnerien kanssa vuosina 1989, 1990, 1991 ja 1993. Suurin järjestämäni kisa on kuitenkin vuoden 1992 Mr. Olympia, jonka Englannin Dorian Yates voitti. Kaikki kisat järjestettiin Helsingissä.

Olen ollut myös vuosien varrella osakkaana useassa eri urheiluravinteita myyneessä yhtiössä.

Vuoden 2012 lopulla alkoi ilmestyä uudet lehdet FitBODY ja CrossTrainingMagazine. Nyt helmikuussa pamahtaa kaupan hyllyille uusi MusclePro-lehti. Kerro näistä lehdistä hieman.

FitBODY on pelkästään tavoitteellisesti kuntosaliympäristössä treenaaville tytöille ja naisille suunnattu lehti. CrossTraining Magazine käsittelee toiminnalista harjoittelua ja CrossFitia. MusclePro on täysin bodareilta bodareille kehonrakennuslehti. Aiheena on miesten kehonrakennus. Mike Sirén ottaa lehden kuvat, ja voin sanoa, että hienoja ovat heti ensimmäisen numeron kuvat.

Metallisydän on jo tehnyt cameo-esiintymisen sekä FitBODY:ssa että CrossTrainingMagazinessa. Milloin Metallisydän nähdään MusclePron sivuilla?

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, luultavasti piankin.

Olet tavannut melkoisia nimiä vuosien varrella. Nyt on aika heittää nimiä pöytään ja tehdä meidät muut kateellisiksi. Keitä kaikkia olet oikein tavannut ja kuka on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen?

Arnold Schwanzenegger on varmasti kuuluisin tapaamani henkilö. Tapasin hänet yhdessä Bodaus-lehden toisen perustajan Risto Isohannin kanssa Belgian Bruggessa vuonna 1982. Arnold oli tekemässä CBS-yhtiölle ohjelmaa kehonrakennuksen MM- kisoista. Juttelimme jonkin aikaa, annoimme Arnoldille uuden Atlaksen, jonka kannessa hän oli.

Tapasin Arnoldin uudestaan vuosia myöhemmin Helsingin Planet Hollywood –ravintolan avajaisissa.

Joe ja Ben Weider olivat molemmat erittäin vaikuttavia, samoin Wayne S. DeMilia, joka toimi IFBB Pro Directorina. Ulkomaisista kilpailijoista ovat jääneet mieleen mm. Tom Platz, Albert Beckles, Mike Christian, Rich Gaspari, Mike Quinn, Lee Labrada, Lee Haney, Jusup Wilkosz, Samir Bannout, Ronnie Coleman, Kevin Levrone ja Shawn Ray. Suomalaisista kehonrakentajista olen tuntenut melkein kaikki 1970-luvulta lähtien, maailmanmestari Jorma Räty oli heistä läheisin sekä ihan selkeänä mentorina että myöhemmin yhteistyökumppanina. Boogie Mustonen on kaikkein mukavin ja hauskin suomalaista bodareista.

Kuka on Suomen kaikkien aikojen kovin kehonrakentaja ja miksi?

Jorma Räty, ainoa suomalainen IFBB:n miesten maailmanmestari.

Kuka on suomen seuraava kehonrakennus- tai fitness-ammattilainen?

Ammattilaisstatuksen saaminen on nyt erittäin vaikeaa, jos sääntöjä noudatetaan. Miesten puolella vain Jerry Ossi ja Mika Nyyssölä ovat tällä hetkellä kansainvälistä tasoa, mutta en tiedä, haluaako Nyyssölä edes ammattilaiseksi. Jerry Ossi on tämän hetken ykkönen Suomessa ihan selkeästi.

Olet ollut mukana Suomen body-piireissä julmetun kauan. Tiedät varmasti kaikenlaista valonarkaa tai shokeeraavaa. Kerro jokin hauska tapaus tai kommellus vuosien varrelta jota suuri yleisö ei vielä tiedä.

Olen päättänyt, että alan pienuuden vuoksi ei ole reilua kertoa yksityishenkilöistä mitään heidän henkilöänsä loukkaavaa tai haittaavaa, joten en vastaa tähän mitään. Joitakin ammattilaisten Suomessa aiheuttamia kommelluksia olen Pakkotoistolla kertonut, mutta ne ovat olleet ihan harmitonta juttua.

Mikä on muuttunut kehonrakennuksessa vuosien varrella?

Kun itse aloitin treenaamisen 1970-luvulla, treenaajia oli vähän, kaikki tunsivat toisensa ja olivat kavereita keskenään. Teimme kaikenlaista yhdessä, muutakin kuin harjoittelimme. Se oli sellaista hiukan lapsellisen ihanteellista aikaa, mottomme oli ”terve sielu terveessä ruumiissa”.

Tämä ideaali on tietysti karissut pois kehonrakennuksesta aivan totaalisesti. En näe myöskään entisaikojen yhteishenkeä enää oikeastaan missään. Nykyiset CrossFit-salit ovat hengeltään sellaisia kuin bodisalit 1970-luvulla, me-henki on kova. Valitettavasti myös CrossFit tulee muuttumaan ja menettämään tuon statuksen.

Jos peilaan koko siihen ajanjaksoon, jonka olen kehonrakennuksen parissa työskennellyt, lajiin on tullut monia jotenkin koomisia piirteitä. Tämä koskee sekä harjoittelua että ruokavalioasioita. Lihasten kasvatushan on erittäin yksinkertaista työtä, mutta harjoittelu on nykyisin usein pilkottu jonkinlaiseksi pieneksi piperrykseksi, lähes kaikki perusasiat on unohdettu. Lähes kaikki jonkin kirjekurssin käyneet ovat nykyään valmentajia ja helkkarinmoisia asiantuntijoita, mutta tarvitsevat toki omiin treeneihinsä oman valmentajan erikseen.

Ruokavaliopuolella ongelmana on useimmiten se, että halutaan sekä tiukkuutta että lihasmassaa samaan aikaan. Se on todella vaikea yhtälö ratkaistavaksi.

Itsekin olet treenannut kovaa. Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi sillä saralla?

Treenasin vuosina 1976-1981 suhteellisen kovaa ja sen jälkeen uudestaan vuosina 1983- noin 1990. Tuon jälkeen olen treenannut on ja off –tyyliin, muutamaan kertaan olen jopa trimmannut pahimmat läskit pois.

Kehitin lihasmassaa erittäin helposti, mutta olen aina ollut aivan
liian perso hyvälle ruoalle, jotta kovan lihastiukkuuden saavuttaminen olisi ollut mahdollista. Kilpailin pariin otteeseen Helsingissä salikisoissa, voitin kyllä mm. Suomen mestari Kari Kannisen yhdessä kisassa.

Pituutta minulla on 168 cm, 1990-luvun alkupuolella painoin suht tiukassa treenikunnossa 104 kg. Nykyistä aamupainoa en viitsi julkistaa.

Entä elämässä yleensä?

Olen yrittänyt elää reilusti muita kohtaan ja tehdä joka duunissa parhaani. Siihen nähden olen onnistunut saamaan kehoalalta ällistyttävän määrän vihamiehiä…

Minulla on 16-vuotias poika, joka on lahjakas muusikko. Hänestä olen todella ylpeä ja iloinen joka päivä.

Internet on mullistanut suuresti tiedonsaantia. Omassa nuoruudessani treeniopit ammennettiin alan lehdistä, joita niitäkin oli hankala saada käsiinsä tai otettiin mallia siltä salin isoimmalta ukolta. Pääasiassa kuitenkin opeteltiin itse. Nykypäivänä kaikki tieto on saatavilla muutamalla napin painalluksella. Mitä olet tästä mieltä?

Mitä harjoitustiedon hakemiseen verkosta tulee, en osaa sanoa muuta kuin että kannattaa olla suhteellisen kriittinen. Tämä sama pätee tietysti myös lehtiin ja kirjoihin.

Olet tehnyt satoja haastatteluja, kysynyt tuhansia kysymyksiä. Kysy itseltäsi jotain mitä ajattelet lukijoiden haluavan tietää.

Minä olen työskennellyt toimittajana, jonka tehtävänä on aina toimia taustalla, toimittaja ei ole koskaan jutun clou, vaikka moni toimittaja kyllä valitettavasti niin luuleekin. Sanoisin, että jos blogin lukijat haluavat kysyä minulta jotain, minä voin kyllä vastata.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää Metallisydämen blogin lukijoille?

Toivotan blogin lukijoille loistavaa treenivuotta, hyvä treeni on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Ja yrittäkää pysyä hyvässä kondiksessa, voitte katsoa mallia Metallisydämestä itsestään.

Kommentit (12)
 1. Virtamon keho-lehdet ei oo koskaan mitään kovin kummoisia ollu,enkä usko et musclepro ois poikkeus!tulee olemaan lähes kopio aiemmista hänen tuotoksistaan vain nimi muuttuu!ilmestyy varmaankin vuoden ja sit loppuu.

  1. Metallisydän
   23.1.2013, 08:38

   Niin, no mielipiteitä on monia. Itse olen pitänyt suuresti esimerkiksi ProBodysta ja nyt näistä uusista FitBODY:sta ja CrossTraining Magazinesta. Odotan paljon myös MusclePro:lta…

  2. Jouni Virtamo
   23.1.2013, 14:12

   Anonyymille on pakko kommentoida, että yksikään itse perustamani lehti ei ole kyllä tähän päivään mennessä lopahtanut. Siinä mielessä lausuntosi on hieman outo. Alan kollegoilta kyllä löytyy useita konkurssiin menneitä tuotoksia, ehkä sekoitat minun lehteni niihin.Se, että pidät lehtiä huonoina, on eri asia, mielipiteeseesi olet toki oikeutettu. En ole koskaan ajatellutkaan, että kaikki voisivat pitää samasta tuotteesta, se ei liene realistista.

 2. Hyvää settiä

  1. Metallisydän
   24.1.2013, 20:04

   Eikös vaan olekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *