Fitness-maailman tabut

Metallisydän on aiemminkin laukonut totuuksia niin fitneksestä, kehonrakennuksesta kuin monesta muustakin asiasta. Viimeksi rikottiin sitkeitä myyttejä treenaamisen ja ruokavalion ympäriltä ja nyt jatketaan samalla tinkimättömällä linjalla. Tällä kertaa otetaan käsittelyyn fitness-maailman tabut, asiat joista ei saa ääneen puhua…

Kun lukee Suomen eturivin bodarien haastatteluja alan lehdistä, pistää melko pian silmään eräs ruokavalioon liittyvä seikka. Lähes jokainen bodari väittää silmät kirkkaana syövänsä offikaudella samoja ruokia kuin dieetilläkin, ainoastaan isompia määriä. Paskapuhetta. Mä haluan nähdä sen bodarin joka vetää offillakin kanaa ja parsakaalia, mutta vaan isompia määriä. Kyllä se vaan niin on että offilla syödään paljon sellaista mitä ei dieetillä syötäisi, niitä offiruokia vaan ei kukaan jaksa alkaa luetella lehtien haastatteluissa ja katu-uskottavuuskin siinä olisi vaarassa…

Bodarit on kaikki niin helvetin isoja ja lihaksikkaita että mitkään muut vaatteet ei mahdu päälle kuin Gaspin collarit ja hupparit. Höpö höpö. Suomessa on suhteellisen harvassa niin isot bodarit, joille ei vaatekaupoista vaatteita löydy. Saattaa toki olla vaikea löytää paitaa, joka ei olisi hartioista tiukka ja vatsan kohdalta teltta, tai sellaisia farkkuja joihin reidet mahtuisivat, mutta mahdotonta se ei ole. Kyllä miehille löytyy muitakin kuin niitä kuikeloiden slimfit-vaatteita ja muiltakin merkeiltä kuin Gaspilta. Suurin syy Gaspin vaatteiden liikakäyttöön on se, että bodarit haluavat viestittää olevansa bodareita myös vaatetuksellaan. Gaspin vaatteita käyttävät bodarit tuntevat myös tietynlaista yhteenkuuluvuutta ja onhan heillä oma salainen tervehdyskin (miltei huomamaton nyökkäys ja vaimea örähdys).

Fitness-kisaajat ovat ympäri vuoden aina timmejä ja superhoikassa kunnossa. Kisapainoon tulee ehkä pari tarkkaan harkittua kiloa lisää ja siinä paino pysyykin sitten koko vuoden. Ehkä joillakin. On hyvin yleistä, että pitkän ja näännyttävän dieetin jälkeen ruokahalu on valtava ja kroppa kerää itseensä kaiken minkä irti saa. Siihen kun liitetään mahdolliset (fitness-urheilussa ei niin harvinaiset) kilpirauhasongelmat, on soppa valmis ja kilpalavalla niin timmissä kunnossa ollut kisaajamme onkin parin kuukauden kuluttua hivenen isommassa offikunnossa. Tämä ei ole leikin asia, vaan pahimmillaan vakavasti otettava ongelma. Siitä ei kuitenkaan saa puhua.

Kisaaminen fitness-lajeissa ei ole perheeltä pois. Ei tietenkään. Jokaisessa lajissa huippu-urheilija joutuu panostamaan lajiin paljon, erityisesti fitness-lajeissa. Offikaudella kyse on ”vaan” säännöllisestä treenaamisesta ja oikeanlaisesta syömisestä, mutta siinä vaiheessa kun isi tai äiti on kisadieetillä ja tekee viikossa ainakin viisi aamuaerobista ja 10 treeniä, syö kellontarkasti tiettyinä aikoina juuri tietyn määrän punnittuja ruokia ja on kuin väsynyt, nälkäinen ja kiukkuinen zombi kun energiaa ei riitä enää aivotoimintaan. Ei, se ei millään tavalla vaikuta lapsiperheen arkeen.

Sitten se viimeinen ja suurin tabu, eli doping. Kukaan ei sitä myönnä, tietenkään. Mutta kyllä se nyt vaan on valitettava tosiasia että ammattilaisbodarin mittoihin ei kasveta puhtailla keinoilla. Edes kansallisissa kisoissa menestymiseen hyvin harvoin pelkkä kaurapuuro riittää. Kysymystä roinaamisesta kierrellään kuin kissa kuumaa puuroa, selkeää vastausta ei saa, vaan selitetään jotain jostain antidoping-sopimuksesta. Hei haloo! Kehonrakennuksessa ei ole dopingtestejä joten se on ihan sama onko sopimusta olemassa vai ei. Muiden fitness-lajien kohdalla haluan minäkin säilyttää lapsenomaisen uskon puhtaaseen urheiluun, edes useimpien kohdalla.
Onko olemassa muita tabuja tai uskomuksia joista haluatte kuulla totuuden? Kysykää, Metallisydän vastaa!

Kommentit (9)
  1. Potkupalloo ja jäkistä ikäni olen harrastanut ja farkku ongelma on todellista. Jos reisien kohdalta haluat väljyyttä niin vyötäröstä on todella suuret. Reidet ei tarvii todellakaan olla jäätävät pöllit, et ongelmaan törmää. Nyt ostin ensimmäiset gaspin farkut ja olivat hyvät.

    1. Metallisydän
      30.7.2015, 13:35

      Onhan se hankalampaa löytää sopivia farkkuja jos reidet on kunnolla treenatut, mutta ei mahdotonta 🙂

  2. Amen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *