Ei leikkirahaa

Muistan vielä parin vuoden takaisen kriisini kun Emilia aloitti päiväkodin. Kriisi se oli tottakai Emiliallekin, mutta erityisesti se taisi olla sitä isille.

Ne ensimmäiset kerrat, kun Emilia jäi päiväkotiin itkien isin tai äidin perään, mursivat sydämen. Istuin autossa kyyneleet poskilla ennen kuin lähdin ajamaan töihin. Tuntui kamalalta ikään kuin hylätä oma lapsi vieraiden ihmisten hoitoon. Ei mennyt kuitenkaan kuin muutamia päiviä kun eroitkut jäivät (ihan molemmilta) ja Emilia alkoi viihtyä päiväkodissa, tuli jopa niitä päiviä, joina Emilia ei olisi millään malttanut lähteä iltapäivällä kotiin, kun päiväkodissa oli niin kiva leikkiä ja touhuta.

En voisi olla kiitollisempi niille ihanille ja lempeille päiväkodin tädeille, jotka ottivat silloin pari vuotta sitten Emilian vastaan, lohduttivat ja ottivat syliin – ja opastivat leikkeihin muiden lasten kanssa. Tädeille, jotka jaksoivat lohduttaa aina jos ikävä iski ja ihan oikeasti välittää. Tädeille, jotka saivat Emilian tuntemaan olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi, aamu toisensa perään.
Yhtä lailla olen kiitollinen tädeille, jotka nyt kahden vuoden kuluttua ottavat Emilian joka aamu iloisina vastaan, jaksavat pukea kurahousuja ja riisua kauluria, kuunnella hassuja juttuja ja opastaa askarteluissa ja muissa päivän puuhissa, sekä opettaa valtavia määriä uusia taitoja. Pienen tytön isänä en sen arvokkaampaa työtä tiedä, kuin lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja. On aivan ensiarvoisen tärkeää että aamuisin voin jättää oman rakkaan lapseni iloisten, luotettavien ja välittävien alansa ammattilaisten hoitoon, vailla minkäänlaista huolta.
Ensimmäisten päiväkotiaamujen eroitkuista on siirrytty riemukkaisiin iltapäivän jälleennäkemisiin ja kertomuksiin siitä, mitä kaikkea mahtavaa on taas päivän aikana tehty.

Ei leikkirahaa

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten työ on vaativaa, mutta palkat laahaavat perässä. Lastentarhanopettajan työ vaatii korkean koulutuksen, mutta palkka ei ole sen mukainen. Myös lastenhoitajilla ja muilla varhaiskasvatuksen työntekijöillä on käsittämättömän pieni palkka. Lapset ja koko varhaiskasvatus kärsii.

leikkirahaa

#eileikkirahaa on kansanliike, joka vaatii lastentarhanopettajille ja koko alalle tuntuvia palkankorotuksia. Itse haluan kantaa korteni kekoon, tuoda tätä kansanliikettä ihmisten tietoisuuteen, jotta tätä uskomattoman arvokasta työtä tekevät ihmiset saisivat ansaitsemansa palkan työstään. Se on lasten etu, se on meidän vanhempien etu, se on kaikkien etu.
Osoita sinäkin tukesi, Ei leikkirahaa Facebook-ryhmä löytyy TÄÄLTÄ ja Ei leikkirahaa löytyy myös Instagramista

Kommentit (23)
 1. Lastentarhanopettaja
  20.4.2018, 18:26

  Kiitos tuestasi!
  Vielä korjauksena haluaisin sanoa, että me emme ole tätejä, vaan varhaiskasvatuksen ammattilaisia 😉

  1. Metallisydän
   20.4.2018, 18:29

   Tiedän, tarhatäti on meidän Emilian kanssa puheessa käytettävä nimitys. Toivottavasti sitä ei kukaan koe loukkaavana 🙂

 2. Kyllä sen aika moni kokee ammattitaitoa vähättelevänä. Miksi tädille vaaditaan korkeaa koulutusra, miksi vaaditaan lisää liksaa, kun kuka tahansa täti on aina ennenkin hoitanut lapset…
  Lapsille ei ole mikään ongelma sanoa vaikka ope (sen lisäksi, että arkisissa keskusteluissa varmaankin puhutaan ihmisistä nimillä). Ihan eri fiilis sanassa kuin ”tädissä”!

  1. Metallisydän
   20.4.2018, 19:39

   Ettei nyt vaan olis hiukan herkkähipiäistä… Meidän kolmevuotias (alle kahden kun meni tarhaan) kutsuu tarhatätejä tädeiksi niin en ole kyllä kokenut tarvetta korjata tai alkaa opettaa muuhun. Itse en koe sen millään lailla vähättelevän varhaiskasvatuksen ammattilaisia, vaan tekevän heistä lapselle tutumpia ja helpommin lähestyttäviä. Tuon ikäiselle sedät on setiä, tädit on tätejä ja tarhassa olevat tädit on tarhatätejä.
   Itse olen lastensuojelun ammattilainen, koulutukseltani yhteisöpedagogi ja ammattinimikkeeltäni vastaava ohjaaja. Välillä sitä kuulee olevansa ohjaaja, välillä hoitsu, välillä vitun kusipää. Ei se nimitys ammattitaitoani vähennä, oli se kuinka oikein tai väärin tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *