Crossfit vs. Fitness

Crossfit ei ole enää mikään uusi muotijutu, vaan paikkansa vakiinnuttanut urheilumuoto. Silti se saa usein paljonkin pilkkaa osakseen fitness-lajien piirissä, erityisesti bodarit eivät tunnu arvostavan crossfittiä juuri ollenkaan. Se ei ole mikään ihme, crossfit on ikään kuin tunkeutunut fitness-lajien kentälle vieden siitä oman siivunsa. Sen sijaan että se olisi otettu vastaan yhtenä uutena mielenkiintoisena lajina, sitä on päätetty lähteä dissaamaan ihan urakalla.

Se ei sinänsä ole mikään ihme, vaikka bodarit ovat olevinaan reiluja ja rentoja tyyppejä, sai bikinifitness ja mens physique ihan samanlaisen vastanoton, vaikka ne ovat ns. ”omia lajeja”. Nyt muutaman vuoden totuttelun jälkeen on ehkä huomattu että ne vaativat ihan yhtälaista panostusta ja omistautumista kuin muutkin fitness-lajit. Sitä kautta ne ovat saaneet ainakin jonkinlaisen hyväksynnän, vaikka edelleen on niitä vanhan koulukunnan jermuja, joiden mielestä alle vain yli 120 kiloiset säikeillä olevat lihaskimput on niitä oikeita bodareita ja muut marjanpoimijoita – ja joiden mielestä crossfit on ja pysyy vitsinä.
Crossfit vs. Fitness
Itsekin olen crossfitille täällä blogissa naureskellut jopa useampaan kertaan, tosin niin olen naureskellut fitness-lajeillekin. Päädyin nyt kuitenkin pohtimaan tuota eroa, ja samankaltaisuuksia fitneksen ja crossfitin välillä…

Liikkeiden hassut nimet joista ulkopuolinen ei tajua mitään ilman sanakirjaa
Crossfitissä noita liikkeitä ja lyhennelmiä on naurettavuuteen saakka. On AMRAP, T2B, RM, THRUSTER ja vaikka mitä. Ja kaikki nämä tapahtuu BOKSILLA. Mistään noista en itse ainakaan tajua mitään ilman netin crossfit-suomi -sanakirjaa. Kaikki tuollaiset lyhenteet ja muu lajikieli luo mystisen salaseurafiiliksen koko lajin ympärille. Kahden crossfittaajan keskustellessa edellisesti WOD:staan, on olo siinä sivussa sama kuin keskellä mandariikikiinaa puhuvia munkkeja.
Mutta onko se fitness sitten kuitenkaan niin erilainen? On fitneksessä ja bodauksessakin omat lyhenteensä ja nimityksensä. On SJMV, VIPARI, GIANTSET, NEGATIIVISET ja vaikka mitä. On jalkapäivä, käsipäivä ja penkkipäivä. Tuskin nekään ihan tuosta vaan aukeaa ihan jokaiselle.

Hassut liikeradat
Crossfitissa yksi hauskimmista jutuista on kippileuat. Ne oikeasti näyttää todella naurettavilta, sitä ei voi yksikään crossfittaajakaan kiistää. Heilutaan ja kieputaan tangossa ja kutsutaan sitä leuanvedoksi, voiko sitä enää vapaaehtoisemmin itsensä naurunalaiseksi tehdä?
No jaa, fitness-lajien uusi hittijuttu on tuntumatreenaaminen, eikä sekään järin tervejärkiseltä ulkopuolisen silmiin vaikuta. Siinä hinkutetaan naurettavan vajaalla liikeradalla ja mahdollisesti jopa ihan hölmössä asennossa samaa liikettä jota jo Arnold aikoinaan on tehnyt huomattavan paljon suuremmilla painoilla ja laajemmalla liikeradalla. Kyllä siitä tuntumatreenaamisestakin saattaa ulkopuolinen aika hassunhauskan vaikutelman saada…

Painojen pudottelu
Crossfitin myötä markkinoille on tullut täysikumiset bumber-painot, sillä crossfittiin ikään kuin kuuluu painotangon tiputtelu jopa suorilta käsiltä. Bodarin silmiin se näyttää elvistelyltä, bodari kun on jo pieenestä kynäniskasta alkaen opetettu noudattamaan salietikettiä johon ei painojen pudeooteleminen kuulu.
Toisaalta, vaikka se kuinka salietikettiin kuuluu, kyllä ne bodaritkin painoja pudottelee. Ei ehkä pään korkeudelta, mutta ainakin kovan maastavedon jälkeen tai tehtyään vinopenkkiä kuudenkympin kässäreillä ja kyllä siinä jytinä kuuluu ja lattia tärähtelee. Ei kai kukaan muuten huomaisi kuinka isoja painoja bodari käyttää…

Ihan hullu treenaaminen
Crossfitissä tehdään ainakin kolme liikettä peräkkäin ja jokaisessa ainakin miljoona toistoa yhteen menoon ja sitä toistetaan ainakin viisi kierrosta. Ei mitään järkeä, pumppuhan siinä pettää ennemmin tai myöhemmin jos ei uupuneena tehtyjen toistojen heikot liikeradat sitten saa aikaan jotain loukkaantumista sitä ennen.
Siinä ei ole mitään järkeä verrattuna fitnesslajeihin, joissa tehdään jalkatreenissäkin vain kolmen liikkeen supersarjoja, jokaisessa sarjassa pari pudotusta ja pakkotoistoa. Pumppu hakkaa ja heikottaa ja silti jatketaan vielä se neljäs supersarja ennen kuin siirrytään viimeistelemään treeni loppuun asti viedyillä pitkillä askelkyykkysarjoilla. Se on kova jätkä joka oksentaa ja jatkaa treeniä siitä huolimatta. Paljon kovempi kuin ne pöhköt crossfittaajat thrustereineen ja amrapeineen…

Kommentit (4)
 1. just pari päivää sitten naureskeltiin ylipäätänsä noille crossfittin/fitneksen liikkeiden nimien hifistelylle: burpee? eikös se oo se yleisliike? ass to grass tai hienommin A2G? siis syväkyykky 😀 ei ne vaan suomalaisittain kuulosta niin hehkeiltä, täytyy turvautua amerikanenglantiin että saadaan toimintaan uskottavuutta? 😀

  1. Jonna / Palasia arjestani
   29.5.2017, 10:53

   Itse olen treenannut crossfittiä kohta neljä vuotta ja liikkeistä käytetään yhtä lailla suomenkielisiä kuin englanninkielisiäkin versioita. Moni meistä seuraa myös jenkkiläistä ohjelmointia ja ottaa treenejä sieltä, joten on huomattavasi helpompaa puhua liikkeiden nimistä englanniksi kuin alkaa vääntämään suomeksi jokaista. Sillä ei siis ole mitään tekemistä uskottavuuden kanssa. Kyllä meilläkin kyykkypäivä on kyykkypäivä eikä squat day 😀
   itse tykkään käyttää lyhenteitä juurikin helppouden vuoksi, esim. chest to bar –> c2b vrt rinta tankoon. Mitä lyhyempi, sen parempi!

 2. Olen ”bodari” eikä meikäläisellä ole crossfitiä vastaan mitään. Jos toisessa lajissa käydään tangossa roikkuen ylhäällä ja alhaalla eritavalla kun sinun lajissa onko se väärin, eikä he kutsu ilmeisesti sitä edes leuanvedoksi.
  En tule enää lukemaan ainuttakaan kirjotustasi.

  1. Metallisydän
   29.8.2017, 16:22

   Tiedän että huumorini on joillekin ihmisille hankalaa ymmärtää, dinä ilmeisesti kuulut heihin. Hauskaa ja huumoritonta loppuelämää sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *