Metallisydän
Metallisydän

Body positivity?

Body positivity on sanapari, jolla tarkoitetaan jokaisen oikeutta olla tyytyväinen omaan kehoonsa. Valitettavasti se tuntuu useimmiten koskevan vain ylipainoisia.

Body positivity?

Olen kirjoittanut aiheesta aieminkin, mutta päätin palata taas aiheeseen, ihan vaan koska alkoi ärsyttää. Alkoi ärsyttää se, että lihavalle ihmiselle ei ole kenelläkään oikeutta mainita lihavuudesta, eikä sen aiheuttamista terveysriskeistä. Sen sijaan laihalle ihmiselle saa kyllä päivitellä hänen laihuuttaan ja lihaksikkaan ihmisen lihaksia tuntuu olevan oikein velvollisuus yökötellä. Jos ette usko, käykääpäs kurkkaamassa esimerkiksi mitä tahansa Jutta Gustavsbergistä tai Bull Mentulasta tehtyä Iltasanomien juttua ja sen kommentointia.

Kehonrakentajasta kertovaan juttuun on oikeus kysellä että milläköhän napeilla tuollaiseksi kasvetaan, mutta lihavan ihmisen kohdalla jos joku erehtyy kyselemään että milläköhän syömisellä tuollaiseksi on kasvettu, on helvetti irti ja body positiivisuutta huudetaan pää punaisena.

Näkeekö kukaan muu tässä mitään ristiriitaa? Olenko ainoa, joka kokee asetelman jossakin määrin epäreiluksi?
Ei minulla ole mitään body positiivisuutta vastaan. On ihan mahtava juttu, että julkkikset ja roolimallit tuovat esiin, ettei kaikki ole aina täydellistä ja siloista, että huippunäyttelijöilläkin on selluliittia ja se on ihan ok. Se mikä minua tässä(kin) asiassa nyppii, on sen yksipuolisuus. Jos jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on ja tyytyväinen omaan kehoonsa, se oikeus kuuluu koskea yhtälailla langanlaihoja tai lihaksikkaitakin ihmisiä.

Sama juttu kusee tällä hetkellä Suomessa monessa muussakin asiassa. Suvaitsevaisuutta peräänkuulutetaan, mutta vain tiettyyn suuntaan. Mielipiteensä saa sanoa, mutta vain jos se on oikea. Elämä sanavapaassa Suomessa on nykyisin aika hankalaa, aina on joku pahoittamassa mieltään tai lyömässä leimaa otsaan. Lyön vaikka vetoa, että tästäkin tekstistä menee usealle lukijalle herne nenään…

Kuvien vaatteet House of Brandon verkkokaupasta

Jarin New Era lippalakki TÄÄLTÄ ja Better Bodies paita TÄÄLTÄ
Sarin Vila takki TÄÄLTÄ ja Only housut TÄÄLTÄ
Emilian Vimma huppari TÄÄLTÄ ja Vimma housut TÄÄLTÄ
Hyödynnä sinäkin House of Brandonin ystävämyyntien hyvät alennukset!

Kommentit (4)

 1. Nimetön

  Body Positivity nimenomaan tarkoittaa kaikkien kehojen yhtälaista hyväksyntää. Henkilö, joka haukkuu esim. fitnessvartaloita tai laihoja vartaloita ei ole aito body positivityn kannattaja. Kehorauha kuuluu kaikille ja jokaisella tulee olla samat oikeudet ja ja oikeus kehorauhaan riippumatta ulkomuodosta. Sitä on alkuperäinen body positivity.

 2. Johanna

  Oon äärimmäisen samaa mieltä. Muistan niin hyvin teiniajoilta kuinka kaikkien oli ihan hyväksyttävää arvostella mun hoikkaa kroppaa. Esimerkiksi omissa rippijuhlissani kuulin olevani riutunut luuviulu? 😅 Kahvipöydässä kun en haluakkaan ottaa sitä kakkupalaa (ihan vaan koska en pidä siitä), saan kuulla olevani jo ihan tarpeeksi laiha, miksen syö. Ja oman kokemukseni perusteella nämä kommentit tulevat ihmisiltä jotka eivät ole ihan ideaalipainossa – ajatellaanpa miten kävisi jos minä itse kommentoisin heidän muotojaan tai syömisiään samalla tavoin, mihin en todellakaan näe tarvetta? Tällaisten ihmisten seurassa en ikinä pystyisi sanomaan että itseasiassa, oon ääeimmäisen normaalipainoinen 63kiloinen 175 senttinen ihminen ja tyytyväinen tähän 😀

 3. Hanna

  Kirjoittelin itekin aiheesta (http://www.lily.fi/blogit/hannas-steps-and-trainings/mun-keho-mun-saannot ) ja nimenomaan siitä näkökulmasta, että mun pientä ja laihaa kroppaa saa kommentoida, ja kauhistella, mutta ei niitä liikakiloja saa edes katsoa. Saati niitä kehonrakentajia, jotka kyllä omaa silmää miellyttää ainakin 😉 .

  • ala

   Ja toisaalta: äärimmäinen laihuus, anoreksia, ja sairaalloinen liikalihavuus ovat oikeasti vaarallisia tiloja ihmiselle. Mulle itselleni on ihan sama, miltä kukakin näyttää, mutta joskus ihmetyttää, miksi ihmiset tekevät pahaa itelleen ylensyömisellä tai syömättömyydellä. Sama varmaan pätee ylitreenaamiseenkin, mutta sitä harvemmin havaitsee ihan vain ihmisen kroppaa katsomalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.