Metallisydän
Metallisydän

Bodari ja muna

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto
Tunnettu tosiasia on, että bodarin paras ystävä on muna. Eikä ihme, sillä muna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, bodarille tärkeää proteiiniakin löytyy valtavat määrät! Asiansa osaava bodari valitsee vielä luomumunan, sillä bodari jos kuka osaa arvostaa munassaan puhtautta ja lisäaineettomuutta. Nyt jätetään kuitenkin ravintoainevalistus vähemmälle ja tarkastellaan hieman miten bodari käyttää munaansa…

2013

Muna on hyvin monikäyttöinen ja bodarit melkoisen kekseliäitä munankäyttäjiä, huhujen mukaan munaa voi maustaa jopa greipillä… Jätetään tällä kertaa kuitenkin greipit ja muut höysteet, sekä erilaiset monimutkaiset ruuanlaittoreseptit pois, pidetään muna paljaana ja maistellaan sitä ilman sen kummempia lisukkeita.
Kaikki tuntevat munan kolme olomuotoa, raaka, paistettu ja keitetty. Todellinen HC-tosibodari juo luonnollisesti luomumunansa raakana juomalasista kuin Rocky ikään. Yhdellä kulauksella tarvittavat proteiinit, hyvänlaatuiset rasvat ja vitamiinit, helppoa ja nopeaa. Senkun rikkoo munat lasiin ja hörppää menemään. Riskinä tässä on kuitenkin se, että tottumattomalle raaka muna kurkussa saattaa aiheuttaa kyökkäys-refleksin…

20150920_163354 20150920_163405

Siinä tapauksessa kannattaa rikkoa luomumunat lasin sijaan paistinpannulle ja paistaa niistä munakas, melkein yhtä helppoa ja yksinkertaista ja perhanan hyvää! Munakkaan voi tehdä useammalla eri tavalla, itse rikon luomumunat pannulle niin, että keltuaiset rikkoutuvat, ripottelen hiukan suolaa päälle ja annan paistua jonkin aikaa miedolla lämmöllä. Kun munakas alkaa hyytyä, taitan sen kaksin kerroin, sammutan levyn ja annan hautua vielä jonkin aikaa. Namskis! Herkullinen ateria on valmis!

20150920_162510 20150920_162625 20150920_162734 20150920_162715 20150920_163617

Kolmas munan olomuoto on keitetty. Moni maallikko voi kuvittella, että munan keittäminen on yksinkertaista. Ei sinne päinkään! Olen kerännyt tähän muutaman huippukokin tavat keittää munia:
Delia Smith:
– Napauta munan paksumpaan, tylppään päähän reikä neulalla (jotta muna ei halkea), laita poreilevaan veteen TASAN minuutiksi, ota astia lämmöltä ja anna hautua 5-6 minuuttia riippuen siitä haluatko valkuaisen olevan hyytelömäistä vai kiinteämpää.
Giorgio Locatelli (Michelinin tähti Locanda Locatelli 2003):
– Munaa on pidettävä pyörivässä liikkeessä, siis vesipyörteessä koko keiton ajan jotta keltuainen on juuri keskellä munaa. Locatellin munan keittoaika on kuusi minuuttia.
Antonio Carluccio (Commendatore dell’ Ordine al Merito della Repubblica Italiana 1998 ansioituneesta työstä italialaisen keittotaidon edistämiseksi):
– Munaa on keitettävä kolme minuuttia ja annettava seistä vedessä 30 sekuntia.
Michel Roux (Kolme Michelinin tähteä Le Gavroche 1982):
– Muna laitetaan runsaaseen kylmään veteen keskilämmölle ja kun vesi alkaa kiehua lasketaan 60 sekuntia medium-munaa varten.
Harold McGee (Kirjailija ja kemisti, erikoistunut ruokaan ja sen historiaan):
– Keitä munaa 3-5 minuuttia hymyilevässä vedessä.
Metallisydän (Ansioitunut blogin pitäjä ja munamestari):
– Laske iso kattila noin puolilleen vettä, asettele hellävaroen kattila täyteen kananmunia (itse keitän yleensä 30 kerralla) ja laita levylle. Kun vesi alkaa kiehua, anna kiehua 10 minuuttia. Ota pois levyltä, kaada kiehuva vesi pois ja laske kylmää tilalle. Kaada lämmennyt vesi pois ja laske kylmää tilalle. Toista niin usein että vesi ei enää juurikaan lämpene, ts. munat ovat jäähtyneet.

20150920_225436 20150920_162157 20150920_16224120150920_230557

On se kumma jos ei näillä eväillä ala luomumuna maistua!

Jos kaipaat lisää monipuolisempia munankäyttötapoja ja reseptejä, niitä löytyy osoitteesta http://tottamunasta.fi/ 

Lisää tietoa luomumunista löydät helposti sivustolta http://www.luomunasta.fi/luomu/

Ei muuta kuin muna käteen ja kokkaamaan!

Kommentit (13)

 1. Jassu

  Hei. Mitä mieltä oot munien terveellisyydestä? Montako munaa päivässä uskaltaa syödä?

  • Metallisydän

   Onhan nuo uusimmat tutkimukset kumonneet aiemmat uskomukset kananmunien kolesterolia nostavasta vaikutuksesta. Muna on päinvastoin melkoisen terveellinen paketti ja itse syön useamman munan joka päivä.

 2. Meeri

  http://www.maaseutumedia.fi/munaeggspress-ulkokananmunat-viedaan-kasista/
  Ja muihin muniin en enää koske! 😀 Munataksille suuntaan taas huomenna..

  • Metallisydän

   Ei varmasti huono valinta!

 3. Vesku

  Itse käytin reilun vuoden ajan JOKA PÄIVÄ yhteensä 4 keltuaista per vuorokausi. Eli aamulla 2 munaa keltuaisineen ja sit 6 munan pelkät valkuaiset ja iltapalalla sama. Kävin 2kk sitten mittauttamassa huvikseni yleisesti veriarvot ja huono kolesteroli oli 4.8!
  Nyt tällä viikolla uusi testi ja 2kk olen ollut täysin ilman keltuaisia. Jos arvot ovat pudonneet niin en todellakaan aio käyttää keltuaisia jatkossa ja suosittelen kaikkien käymään testissä jotka käyttävät reilusti keltuaisia 🙂
  Onko sitten hyvempi paha käyttää 2 keltuaista päivässä ja arvot suureksi vaikka 4 vuoden käytöllä? Mutta ehkä se ei kaikille nosta tuota arvoa. Sen verran vielä, että olen 33-vuotias, terve ja normaalipainoinen.
  Kirjoittelen tänne jahka on muutoksia poisjättämisellä. Voihan se olla, että 2kk ei kerkeä paljoa arvot laskea tai sitten ei laske ollenkaan..
  Paljon muuten metallipumpulla on LDL -kolesteroli?

  • Metallisydän

   Jännä juttu, sillä tutkimusten mukaan kananmunilla ei pitäisi olla kolesterolia nostavaa vaikutusta… Kerro ihmeessä miten arvojen käy 🙂
   Omia arvoja ei ole tullut pitkiin aikoihin mittailtua, voisikin käydä verikokeilla 🙂 Muutama vuosi sitten arvot oli oikein hyvät 🙂

  • Vesku

   Moro!
   Eli tänään sain tulokset. Entinen kolesteroli LDL oli 4,8 ja nyt 2kk keltuaisettoman kauden jälkeen arvo oli 3,6. Nyt kun vielä jatkan samaa rataa, niin uskon, että parin kuukauden jälkeen arvot ovat parhaat mahdolliset. Nyt siis tiedän, että ainakin itsellä keltuaiset nostaa huonoa kolesterolia. Väärässä omalla kohdallani on tutkimus, jonka mukaan keltuaiset eivät nostaisi arvoja. Suosittelen siis kaikille mittauttamista…nopea homma.

  • Metallisydän

   Oho! Mä olin ihan varma että noihin tutkimuksiin olis voinut luottaa. Laitappa tietoa miten kävi jos vielä parin kuukauden päästä on laskeneet…

  • Vesku

   Joo minäpä laitan tänne sitten tietoa, kun tulee tätä blogia kuitenkin aktiivisesti seurattua 😉

 4. MikkoKona

  Kaurapuuroa ja kevyesti paistettu muna, hieman jopa vetelän oloinen ja raejuustoa & banaania päälle ! Parasta 😉

  • Metallisydän

   Hmmm… mielenkiintoinen yhdistelmä, kokeiluun menee! 😀

  • MikkoKona

   Kerro miten kokeilu meni 🙂 Itsellä tapana paistaa muna mikrossa ja sitten heitän puuron päälle, ei siis saa paistaa kypsäksi vaan hieman vetelän oloinen, kyllä se pannullakin onnistuu.

 5. Mirkku

  Puurohiutaleita, munaa, vettä. Sekoitus ja mikroon. Heleppoo, kuin heinän teko.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.