Bensaa liekkeihin – läskikeskustelu jatkukoon!

Otin aiemmassa tekstissäni kantaa paljon kohuttuun lihavuus-keskusteluun, tuo aikaisempi tekstini löytyy TÄÄLTÄ ja se kannattaa lukea pohjustukseksi kommentteineen. En tietoisesti lähtenyt vastaamaan tekstiin tulleisiin kommentteihin, vaan kirjoitin tekstiin oman mielipiteeni asiasta ja kommentti-osiossa lukijat saivat kertoa omia mielipiteitään täysin vapaasti, sensuroimatta. Lisää kommentteja tuli blogin Facebook-sivulla tekemääni jakoon, nekin kannattaa lukaista läpi, hyviä pointteja puolesta ja vastaan.
Nyt on aika jatkaa muurahaispesän sohimista. Muistakaa, kommenttiboksi on jälleen vapaassa käytössä… ”Läskikohu” jatkukoon!

On hyvin mielenkiintoista, että laihoja ihmisiä voi sanoa laihoiksi, fitness-ihmisten elämäntapaa voi kritisoida ja kehonrakentajia pitää jopa friikkeinä, mutta menepäs sanomaan lihavaa ihmistä lihavaksi tai kyseenalaistaman lihavan ihmisen elämäntavat, niin johan on maailma liekeissä. Jostakin syystä koetaan, että terveellisesti syöminen on oikeutettua kyseenalaistaa, protskudrinkkiä voidaan paheksua ääneen tai jotakuta kehoittaa syömään enemmän pullaa kun tämä on niin laiha… Mutta menepäs kyseenalaistamaan lihavan ihmisen pullan syöminen tai sanomaan että yrittäisit edes syödä vähemmän kun olet niin lihava… ai jai jai, taas liekehtii. Lihavuus on tabu, siitä ei saa puhua, sihen ei saa puuttua, sitä ei saa mainita. Tuo tabu on aika rikkoa.

Korostetaan nyt vielä oikein erikseen sama, mikä jostain syystä tuntui joiltakin menneen edellisessä tekstissä ohi, en puhu sairaudesta tai lääkkeistä johtuvasta liikalihavuudesta, mukaan lukien syömishäiriöt ja masennukset, vaan ihan perinteisestä omaehtoisesta lihavuudesta.

En tarkoita korostaa omaa elintapaani muita paremmaksi, se tuskin sitä on, vaikka sopiikin juuri minulle parhaiten ja minä satun siitä nauttimaan. Me jokainen teemme itse omat valintamme liittyen omaan elämäämme ja kehoomme – ja myös kannamme kehomme sellaisena, millaiseksi se valintojemme perusteella muokkautuu. Luojan kiitos emme ole kaikki samanlaisia, saamme nautintomme eri asioista ja arvostamme eri asioita. Ei kaikkien tarvitse olla fitness-malleja, laihoja tai edes normaalipainoisia, mutta jokaisen olisi hyvä viihtyä omassa kehossaan, kokea olonsa hyväksi.
En väitä, etteikö lihava ihminen voisi tuntea oloaan hyväksi tai viihtyä kehossaan, mutta väitän, että olo voisi olla vielä parempi jos painoa olisi vähemmän. Olen sitä paitsi melko varma, että aika harvassa ovat ne oikeasti lihavat ihmiset, jotka eivät haluaisi olla laihempia jos se olisi mahdollista. Ristiriitaista, eikö? Mistä sitten johtuu, että nämä ihmiset eivät laihduta, vaikka haluaisivat olla laihempia? Siitä että se ei ole helppoa. Paljon helpompaa on jäädä sohvalle.
Se on kuitenkin mahdollista, ihan jokaiselle. Se vaatii paljon, tiettyjä valintoja, kuten terveellistä ruokavaliota, liikuntaa, itsekuria ja pitkäjänteisyyttä. Minulle on turha tulla väittämään että syö oikein ja urheilee paljon, mutta paino ei putoa. Silloin tekee jotain väärin. Oikein suunnitellulla ruokavaliolla ja liikunnalla se paino nimenomaan putoaa, tai sitten kyse on juurikin jostakin sairaudesta, lääkkeestä tai pahimmillaan itsepetoksesta.
Tottakai syitä löytyy, niitä löytyy aina. Ei ehdi lenkille, ei ehdi panostaa ruuanlaittoon, terveellinen ruoka maksaa liikaa, polvi on kipeä jne. Itsekin käytän niitä aina joskus. Näissä on kyse juuri niistä omista valinnoista. Jos haluaa mahduttaa lenkin päivän ohjelmaan, se sinne kyllä mahtuu. Sama koskee ruokakuluja, pois pitää vaan jättää jotain muuta ja tässä kohtaa tullaan siihen priorisointiin. Toisille jotkin asiat ovat tärkeämpiä kuin toisille. On oma valinta, lähteekö lenkille vai istuuko katsomaan Salattuja Elämiä tai ostaako terveellistä ruokaa vai karkkia ja sipsiä. Kyse on valinnoista. Mikä on sinun valintasi?

Kommentit (45)
 1. Komppaan!

 2. Tuohon, että terveellinen ruoka maksaa liikaa.. En ymmärrä.. Oon opiskelija ja ostan aina terveellistä ruokaa. Okei mulla menee rahaa ehkä n. 150-200 e kuukaudessa ruokaan.. Mutta se ei oo paljon, kun saan sillä kuitenkin päivittäiset ruuat !!! Plus kouluruoka tietysti silloin, kun koulua on. Jos ja kun jätän alkoholit ja tupakat kauppaan, niin siinä säästää jo piiitkän pennin!!! Ja jos ostaa kauden mukaisia kasviksia ja hedelmiä yms. niin ei kyllä kallista ole! :DD Kaikkien kannattais ees kokeilla.. Mun mielestä karkit ja jäätelöt on hirveen kalliita. :O Niitä taas en raaski ostaa kuin joskus! Toki jotkut keksipaketit on sen 1,50 niinkuin joku oli aiemman postauksen kommenttiboxissa sanonut.. Mutta hei, sillä saa riisikakkupaketin? Tai Vaasan ruisleipäpusseja ainaki 4??? :O Ei mee mun jakeluun…. 😀

  1. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, terveellisesti voi syödä myös halvalla, sillä itsekin opiskelijana oon pystynyt tähän ihan hyvin. Toki ei välttämättä voi ostaa niin monipuolisesti eri juttuja mutta terveellisiä ruokia silti. Monet ehkä ajattelee terveellisen ruoan olevan niin hirveän kallista, mutta hei terveellien ruoka on muutakin kun niitä pelkkiä superfoodeja yms.

  2. Täällä toinen opiskelija, joka on samaa mieltä 🙂 Itse asiassa tänään kaupassa käydessä pistin merkille, kun takanani oleva asiakas latasi liukuhihnalle mm. pakastepizzaa, kaljaa ja karkkeja. Kiinnitin huomiota, että ostoksemme maksoivat suurinpiirtein saman verran – tosin minä sain viikoksi terveellistä ja monipuolista ruokaa, kun taas tämä takaa tullut asiakas joutuu todennäköisesti käymään huomenna taas ruokaostoksilla…

  3. Jos jätetään ne karkit tms. pois laskuista ja keskitytään ihan ns. ruokaan? Lenkkimakkarapaketti ja iso pussi ranskalaisia ovat per kalori & absoluuttisesti halvempia kuin paketti kunnon paistijauhelihaa, iso pussi pakastevihanneksia jne. ja maistuvat keskivertosuomalaisen suussa paremmilta. Ja tuo oli vielä esimerkki ns. stereotyyppisestä terveellisestä ruoasta. Terveellisen ruoan laittaminen maistuvaksi vaatii enemmän viitseliäisyyttä, roskaruoka on jo itsessään suunniteltu makuhermoja koukuttamaan (suola, rasva, sokeri). Samoin terveellisesti syöminen halvalla vaatii enemmän vaivaa, mm. tarjousten jahtaamista, kausituotteiden hyödyntämistä & niistä perillä pysymistä jne. Ei mitään ydinfysiikkaa, mutta silti ilmeisen vaivalloista aivan liian monille.
   Ei ihme, että kansa lihoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *