Metallisydän
Metallisydän

Asuisitko 6 kk yksin erämokissä jos saisit miljoonan?

”Ajan tuhlaaminen on tärkeä osa elämää.” Tätä filosofiaa noudattaessani ja Facebookissa surffaillessani sattui vastaan tulemaan kuvitteellinen kilpailu, jossa haastettiin ihmisiä miettimään pystyisivätkö he olemaan puoli vuotta yksin pienessä mökissä ilman nettiä, puhelinta, televisiota tai muitakaan viihdykkeitä, palkkiona olisi miljoona euroa. Vaikka haaste oli vain kuvitteellinen, aloin pohtia tuota haastetta hieman syvemmin…

haaste

Haaste

Haaste on mielenkiintoinen ja ensimmäinen reaktio on varmasti lähes kaikilla että kyllä, tottakai pystyisin! Uskallan kuitenkin väittää, että aniharva selviäisi haasteesta.

Ruoka ja juoma

Vaikka kuvassa ei sitä mainita, en usko että tässä kuvitteellisessa haasteessa olisi tarkoitus itse metsästämällä ja kalastamalla hankkia ruokaa pöytään puoleksi vuodeksi. Juokseva vesi mainitaan, mutta uskon että kauppaan kuuluisi myös kattavat ruokavarastot tuoksi puoleksi vuodeksi, pelkillä marjoilla ja metsän sienillä ei siis ole tarkoitus kuutta kuukautta selvitä.

Ajanviete

Vaikka ainakin itselleni ajatus kiireettömästä ja rennosta ajanjaksosta kuulostaa houkuttelevalta, uskon että viikkokin olisi minulle tarpeeksi. Aktiivisena ihmisenä olisin jo toisena päivänä viritellyt koivuhalkoa leuanvetotangoksi johonkin ja etsinyt puupölliä jota nostella. Useamman päivän jälkeen alkaisi pääkoppa poksahdella ja leppoisa lekottelu tuntua tuskalliselta.
Oma haasteensa tässä on kaikkien nykyajan elektronisten vempeleiden puuttuminen. Miten osaisi olla puoli vuotta ilman nettiä ja puhelinta kun ilman niitä ei selviä edes vessareissusta?

Yksinäisyys, eristyneisyys

Nyt päästään siihen suurimpaan haasteeseen ainakin minun kohdallani. Vaikka silloin tällöin nautin omasta ajasta, ihan yksin olemisesta, en varmasti kestäisi sitä puolta vuotta. Ajatus etten voisi ollaläheisiini yhteydessä viikkoon tuntuu mahdottomalta, saati sitten puoli vuotta. Ei keskusteluyhteyttä, ei mitään. Kyllä siinä varmasti alkaisi lentopallo kiinnostaa keskustelukumppanina jo tuossakin ajassa…

Ei, kyllä minun on myönnettävä, että minusta ei olisi olemaan puolta vuotta yksin eristyksissä pienessä erämökissä. Se miljoona jäisi saamatta. Mitenkäs teidän kävisi? Houkuttaisiko rahasumma edes yrittämään? Kuinka pitkään kestäisitte ilman muita ihmisiä, ilman somea, ilman puhelinta, ilman Metallisydämen blogia?

Kommentit (6)

 1. Hanna

  Tiukkaa tekisi, mutta mä uskoisin selviäväni! Lukisin paljon kirjoja ja kirjoittaisin myös itse. Luulen että en kaipaisi niinkään älylaitteita mutta vaikeinta olisi olla erossa läheisistä. Tuo miltsi kuitenkin motivoisi sen verran että veikkaan että sen kiilto silmissä pystyisin haasteeseen 😀

 2. Skydi

  ”Nykyisin 27-vuotias Kimmo Frisk vietti vuonna 2011 puoli vuotta kaivinkoneessa.” Palkintona oli 34 000€ arvoinen kaivuri. Ei kannata aliarvioida ihmisten kahjousastetta😜. Kyllä multa varmaan onnistuisi tuo mökissä asuminen.

 3. Tuuli

  Riippuu siitä, mitkä olisivat tarkat reunaehdot. Jos saisin roudata mukanani valtava läjän kirjoja, treenivälineet ja kissat seuraksi, epäilen ettei tekisi tiukkaakaan. Toki tärkeää olisi myös lupaus/tieto siitä, että jos ulkomaailmassa oikeasti tapahtuu jotain merkittävää (läheisen sairastuminen tai vastaava), siitä tiedotettaisiin. Juu, olen erakkoluonne :D.

 4. Dim

  En väitä että olisi helppoa, mutta miljoonan kiilto silmissä uskon että pystyisin. Ainakin nyt vielä kun olen lapseton. Hankalinta olisi kun ei tietäisi miten läheisillä menee. Reunaehtona olisi minullakin se, että jos jotain oikeasti vakavaa tapahtuu ulkomaailmassa, saan siitä tiedon, niin voisin ehkä luottaa siihen että läheisillä on kaikki hyvin ellei toisin ilmoiteta. Välillä olisi varmasti todella tylsää mutta viihdyn hyvin itsekseni, käyttäisin ajan lukemiseen, opiskeluun, treenaamiseen (kehonpainolla ym. mikä mahdollista olisi) ja luonnossa liikkumiseen (ei kai se olisi kiellettyä?). Sillä miljoonalla eurolla voisin tehdä niin isoja haaveilemiani muutoksia elämääni, että siitä saisi aika paljon voimaa jatkaa.

 5. \../

  Tuo juokseva vesi on jo sellainen bonus, että jo sen voimalla jaksais 😀 Toki vuodenaikakin tuollaisessa vaikuttaisi; kesällä luulisi ajan menevän joutuisammin. Mielenkiintoinen pohdinta.

 6. heini

  Kerran olen ollut kolme kuukautta erossa miehestäni, mutta silloin puhuimme skypessä/puhelimessa usein jopa monta tuntia päivässä. Mikään rahasumma ei ole sen arvoista, että olisin erossa puolisostani puoli vuotta ilman mitään yhteydenpitoa. Sinkkuna ollessani olisin uskonut tästä haasteesta selviäväni, ja epäilemättä olisin ottanut haasteen vastaan. Veikkaisin että sillonkin olisin päätöstä useaan kertaan katunut, vaikka olisin miljoona taskussa kotiin lähtenytkin. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.