Asenne ratkaisee!

Asenne ratkaisee – vanha klisee, mutta niin totta.
Meitä suomalaisia vaivaa yleinen asenneongelma erityisesti urheilussa. Liian usein kuulee kerrottavan, että urheilija lähtee kisaan ”tekemään parhaansa ja katsomaan mihin se riittää”. Tuo asenne on meihin kasvatettu jo lapsesta. Ei tarvitse voittaa, riittää että tekee parhaansa. Mielestäni ei ole mikään ihme että menestystä ei tule jos voitontahto puuttuu. Sinne kisaan lähdetään voittamaan ja sillä selvä!
Paitsi voitontahtoon, asenne vaikuttaa suuresti myös siihen, millaista arkemme on. Jos yleinen elämänasenne on negatiivinen ja kaikkeen suhtautuu varauksella, ei varmasti hommat suju yhtä hyvin kuin iloisella, innostuneella ja itsevarmalla asenteella. Tämä kaikki pätee myös salitreeniin.
asenne
Jos salille lähtee jo valmiiksi sillä fiiliksellä, että tänään ei kyllä varmaan treeni suju, ei se varmasti sujukaan. Jos taas lähtee salillesillä asenteella, että nyt laitetaan kaikki peliin, saattaa huononakin päivänä treeni lähteä kulkemaan yllättävän hyvin.
Meidän suomalaisten itseä vahättelevä yleisasenne näkyy ajoittain myös kuntosalilla. Vai kuinka monta kertaa teitä on tultu pyytämään varmistamaan sarjaa sillä mielellä, että nyt kyllä kulkee, nyt tehdään ennätyksiä? Aivan varmasti harvemmin kuin toteamalla, että ei se sieltä varmaan kyllä nouse… No perkele ei nouse jos ei edes itse usko siihen!

asenne

Väitän, että asenne ratkaisee tässä tapauksessa myös sen, kuka kehittyy ja kuka ei. Se joka lähtee vahvalla uskolla ja asenteella tekemään ennätyksiä kehittyy varmasti paremmin kuin se, joka lähtee jo valmiiksi epäonnistumaan. Se on ihan sama mitä joku treenikaveri siinä vieressä huutaa, jos itse on jo luovuttanut ennen kuin on edes tankoon koskenut.
Eihän ne ennätysyritykset aina onnistu, vaikka kuinka niihin uskoisi, ei sillä asenteellakaan kuuhun lennetä. Siinä tapauksessa onkin tärkeää miten epäonnistumiseen suhtautuu, taas ratkaisee asenne. ”Ei tää tuu koskaan onnistumaan” vs. ”Saatana, ens kerralla muuten onnistuu!”
Nyt kaikki asenne kohdalleen ja ennätykset paukkumaan!

Kommentit (1)
  1. mulla on useinki se fiilis et ei varmaa tuu hyvää treeniä ja niinä kertoina on saanu väännettyä aivan törkeen hyvät treenit loppujenlopuksi 🙂 toisaalta niinä kertoina en oo ottanu paineita painoista ja en näin ollen oo ottanu paineita siitä miten se rauta liikkuu, silläkin varmaan merkitystä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *