Metallisydän
Metallisydän

Arvostelussa Giant Killerin tarina ja treeniopas

Sain jo jokin aika sitten käsiini Mika Nyyssölän kirjan ja ajatuksena oli nautiskella sen lukemisesta rauhassa pääsiäisen aikana. Eilen illalla otin kirjan käteen ja heittäydyin sohvalle – enkä siitä noussut kuin vessassa käymään ennen kuin kirja oli luettu.

treeniopas

Mika Nyyssölän Giant Killerin tarina ja treeniopas on ensinnäkin ulkoasultaan erittäin tyylikäs kirja, toiseksi se on todella viihdyttävä ja kun asiasisältöäkin on enemmän kuin alan kirjoissa miesmuistiin, voidaan kokonaisuutta kutsua todella onnistuneeksi.

Ulkoasu

Kirjassa luonnollisesti tärkeintä on sen sisältö, mitä sinne on kirjoitettu ja miten se on kirjoitettu. Kuitenkin erityisesti tällaisessa teoksessa, jossa kuvilla on suuri rooli, ja joka kertoo taiteellisesti lahjakkaan tyypin tarinaa, on ulkoasulla normaalia suurempi merkitys. Mika Nyyssölästä kertova kirja ei vaan yksinkertaisesti voisi olla tylsän näköinen, se pilaisi koko lukukokemuksen. Tässä on onneksi onnistuttu erinomaisesti. Kirja näyttää jo ensi vilkaisulla laadukkaalta ja tyylikkäältä. Siinä vuorottelevat sopivasti studiossa otetut ja käsitellyt kuvat, aidoista kilpailutilanteista otetut kuvat ja Mikan itse tekemä taide – ja kaikkea tätä on höystetty erilaisilla käsin kirjoitetuilla iskulauseilla ja muulla rentoa otetta korostavalla koristelulla. Puna-musta-valkoinen värimaailma toimii myös hyvin.

Giant Killerin tarina

Olen seurannut Mikan edesottamuksia jotakuinkin vuoden 2006 loppupuolelta, lähdettyäni seuraamaan Pakkotoisto-foorumilla Mikan kisadieetistä kertovaa Road to GB -projektia. Siitä lähtien Mikan edesottamukset ovat kiinnostaneet ja on tullut seurattua paitsi Mikan blogia, myös Pakkotoiston Mikaa koskevaa ketjuakin. Mikan blogi on muuten toiminut yhtenä innoittajana myös oman blogini aloittamiseen vuosia vuosia sitten.
Tässä tuleekin ehkä se kirjan ainoa, mutta täysin ymmärrettävä puute. Mika on avannut elämäänsä netissä jo aiemmin niin valtavan paljon, että varsinaista uutta tietoa Mikasta henkilönä ei kirjasta ihan muutamia juttuja lukuun ottamatta irronnut. Päin vastoin, joitakin osa-alueita Mikan henkilökohtaisesta elämästä jäi hieman jopa kaipaamaan, joskin on täysin ymmärrettävää ettei kaikkea halua, tai edes saa mahdutettua yhteen kirjaan jaettavaksi kaikelle kansalle.
Sitäpaitsi täytyy muistaa, että vaikka minulla onkin joskus ollut niin paljon ylimääräistä aikaa, että olen ehtinyt lukea Mikan blogin ja Pakkotoiston ketjun alusta loppuun, kaikki eivät ole niin tehneet. Kirjan elämänkerrallinen osuus lapsuusvuosista ensimmäisiin salitreeneihin ja bodarin elämäntapaan luisumiseen on todella viihdyttävää luettavaa. Hymy huulilla sitä luki Mikan toilailuja polkupyörän kanssa tai kouluajoista, jollon heiveröinen poika yhtäkkiä voittikin luokan kiusaajan kädenväännössä…

Todella mielenkiintoista luettavaa ovat myös kisadieeteistä kertovat osuudet ja Giant Killer -lempinimeen johtaneet murskavoitot tuplasti isommista miehistä. Raotetaanpa kirjassa myös kisadieettien raadollista puolta. Vaikka 2006/2007 vuoden Road to GB -projektissa kuvattiinkin kisadieetin raskautta, ei Mika siinäkään paljastanut itkeneensä aamuaerobisen jälkeen suihkussa, ihan vaan koska oli fyysisesti niin väsynyt.
Kirjassa ei kuitenkaan mässäillä kehonrakennuksen kisadieettien rankkuudella, päinvastoin. Koko ajan kirjaa lukiessa välittyy rivien välistä se pilke silmäkulmassa, joka Mikalla on totuttu kaikilla sadoilla netistä löytyvillä videoilla näkemään, Mikan positiivinen asenne elämää kohtaan.

Treeniopas

Mika on jo vuosikausia jakanut tietämystään blogissaan ja videoissaan, eikä tämä kirja tuo siihen poikkeusta. Kirjassa on selkeästi kerrottu Mikan mietteitä ja omakohtaisia kokemuksia ruokavalio-asioista ja lisäravinteista ja yhtenä suurena osuutena kirjassa on Mikan treeniopas.

Myös tähän osioon luo omat haasteensa se valtava tiedon määrä, jonka Mika on jo ennestään netissä jakanut faneilleen. Kirjan treeniopas on kuitenkin varsin onnistunut. Siinä ei tyydytä vain esittelemään liikkeitä toisensa perään, vaan opastetaan luomaan oma treeniohjelma, soveltamaan sitä käytäntöön ja muokkaamaan matkan varrella – taito, joka valitettavan usealta tänä päivänä puuttuu.
Selkeiden liikkeiden suoritusohjeiden lisäksi kirjasta löytyy ohjeet niin voimajaksojen kuin volyymijaksojen rakentamiseen ja niiden jaksottamiseenkin. Uskon että kirjan treenioppaasta aloittelijoiden lisäksi myös kokeneempien treenaajien mahdollista löytää uusia juttuja omaan treeniin.

Lopputuomio

Mika Nyyssölä – Giant Killerin tarina ja treeniopas on tyylikäs ja viihdyttävä, mutta myös asiapitoinen teos, moniulotteinen kuten päähenkilönsäkin. Alan vahvan ammattilaisen Jouni Virtamon teksti höystettynä mm. Tomi Rehellin, Timo Laaksosen ja Jouni Lehtosen upeilla kuvilla ja Mikan omilla kertomuksilla kehonrakennuslavojen takahuoneista ja biologisesta sodankäynnistä itse kilpalavoilla on huikeaa luettavaa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.