Metallisydän
Metallisydän

Aloittelijan treeniopas – lisäravinteiden ABC

Aloittelijan treeniopas on aloittelijoille tarkoitettu artikkelisarja. Sarjan artikkeleissa paneudutaan tuloksekkaan treenaamisen eri osa-alueisiin, aloittelijan lähtökohdista. Aloittelijan treeniopas on edennyt jo kolmanteen osaansa. Aiemmissa osissa on käsitelty itse treenaamista ja ruokavaliota, nyt on lisäravinteiden vuoro.

lisaravinteiden-abc (1)

Niin aloittelija kuin kokeneempikin treenaaja saattaa helposti eksyä kaikkien niiden jauheiden ja kapseleiden, erilaisten proteiinien ja hiilihydraattien, rasvanpolttajien ja testobuustereiden sekä mitä ihmeellisempien lyhenteiden joukkoon. Ennen yhdenkään purkin tai pussukan ostamista onkin hyvä tietää edes perusteet lisäravinteiden ihmeellisestä maailmasta, siihen tämä lisäravinteiden ABC on erinomainen apuväline.
Itse käytän melko paljon lisäravinteita ja olenkin vahvasti sitä mieltä, että lisäravinteista on huomattavaa apua treeniin, palautumiseen ja kehittymiseen. Siis nimenomaan apua, ensiarvoisen tärkeää on muistaa, että tärkeimmät osa-alueet ovat oikeanlainen treeni ja ruokavalio sekä riittävä lepo ja lihashuolto. Lisäravinteet ovat sitten tuon oikeanlaisen ruokavalion lisä, eikä niillä kuulu korvata kiinteää ruokaa.

Suosikit
Huippulaatua Manninen Nutraceuticals:lta

Lisäravinteita on kuitenkin todella paljon. Mikä niistä on oikeasti tärkeää, mistä on apua, mikä toimii?  Ja mihin aloittelijan kannattaa rahansa laittaa, lisäravinteet kun myös maksavat jonkin verran?
Ensimmäinen ja tärkein lisäravinne tuloksellisen treenaamisen tueksi on palautusjuoma.
Palautusjuoma sisältää sekä hiilihydraatteja että proteiineja. Hiilihydraatit täyttävät tyhjentyneet energiavarastot ja proteiinit toimivat lihasten rakennusaineina. Treenin lopussa hörpitty palautusjuoma edesauttaa treenistä palautumista ja antaa keholle tarvittavat rakennusaineet.
Anabolic overdrive 2
Korkealaatuinen ja herkullinen Anabolic Overdrive 2 palautusjuomajauhe (Manninen Nutraceuticals)

Toinen aloittelijalle sopiva ja ihan tärkeäkin lisäravinne on lisäproteiini.
Vaikka ruokavalio olisi monipuolinen ja terveellinen, saattaa se silti kaivata proteiinilisää, joka on helppo ottaa proteiinijauhoista. Lihas tarvitsee kehittyäkseen paitsi sopivan määrän rasitusta ja lepoa, myös säännöllisesti rakennusainetta. Voileipää huomattavasti parempi välipala onkin esimerkiksi heraproteiinidrinkki.
HydroISO
Korkealaatuinen hydralisoitu heraproteiini-isolaatti HydroISO (Manninen Nutraceuticals)

Erilaiset vitamiinit ja hivenaineet ovat myös tärkeässä roolissa kun kehoa aletaan rasittaa aiempaa enemmän. Jotta saadaan flunssa pidettyä loitolla, on tärkeää turvata vitamiinien ja tärkeiden rasvahappojen saanti. Alkuun pääsee vaikka jollakin laadukkaalla monivitamiinilla, jota voi sitten höystää jatkossa vaikka C- ja D-vitamiinilla sekä kalaöljykapseleilla.
Vitamiinit
D-vitamiini, monivitamiini, C-vitamiini, sinkki, magnesiumsitraatti ja omega3 (EBN)

Suunnattoman suosittuja ovat nykypäivänä erilaiset ennen treeniä nautittavat treenilaturit ja treenin aikana juotavat intratuotteet. Ihan aloittelija ei niitä vielä tarvitse, mutta kun harjoittelu etenee ja intoa sekä mielenkiintoa riittää, voi harkita esimerkiksi aminohappojuomaa treenin aikana nautiskeltavaksi. Myöhemmin kun aloittelijavaihe on jäänyt jo taakse ja treenaaminen on edistynyt, voi alkaa ottaa selvää kreatiineista, glutamiineista, beta-alaniineista, erilaisten proteiinien ja hiilihydraattien eroista ja muista hiukan hifimmistä asioista. Siihen asti palkkarilla, lisäproteiinilla ja vitamiineilla pärjää vallan mainiosti.
Erikoistuotteet2
Aminohapposekoitus EAA+, kreatiini ja treenilaturit SHOCK3D, MANIA! ja PREZONE (Manninen NUtraceuticals)

Kommentit (4)

 1. Mikko

  Vähän ohi tästä aiheesta, mutta mitä mieltä olet salihanskoista ? Käytötkö / oletko käyttänyt 🙂

 2. Mari

  Mietin että tarvitseeko fyysistä työtä (raksa) tekevä, 3 kertaa/viikko salitreenin lisäksi jotain aerobista tai enemmän salikertoja? Lämmittelynä juoksen aina 15-30 min. Tavoite olisi nyt toistaiseksi ainakin laihtua ja päästä parempaan kuntoon.

  • Metallisydän

   Jos kehitystä tavoittelet lihasmassan suhteen, suosittelisin lisäämään salitreeniä, jos taas päätavoite on polttaa rasvaa, kannattaa panostaa aerobiseen treeniin enemmän. Tuo kolme salitreeniä viikkoon on aika vähän jos kehitystä tavoitellaan 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.