Alien Covenant – elokuvasarjan pohjakosketus

SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA
Olen kasvanut Alien-elokuvien maailmassa. Ensimmäinen Alien-elokuva, Ridley Scottin ohjaama Alien kahdeksas matkustaja on itseasiassa tehty jo vuotta ennen syntymääni, eikä sinänsä osunut ihan uutuutena omalle katsontalistalleni. Oma hyppyni Alien-elokuvien maailmaan tapahtuikin vasta siinä joskus pikkukakkosten ja muiden jälkeen toisen, James Cameronin ohjaaman Aliens:n myötä.

Aliens osui nuoren Jarin elokuvahermoon ja nousi ehdottomien suosikkielokuvien joukkoon Terminator 2:n ja Burtonin Batmanin rinnalle. Olipa Aliens-juliste pitkään huoneeni seinälläkin, hyviä unia tuli katseltua Alienin valvovan silmän alla 😀
Pikkuhiljaa Alien-elokuvasarja on kasvanut. Aika pian tuon suosikiksi nousseen Aliens:n jälkeen tuli katsottua alkuperäinen Ridley Scott:n ohjaama Alien, josta pidin myös suuresti. Sen painostava jännitys oli käsin kosketeltavaa noin 10-vuotiaalle pojalle. Kolmas Alien-elokuva vei sarjaa eteenpäin – ja tietyllä tavalla päätti koko sarjan Ripleyn uhratessa itsensä elokuvan lopussa. Siihen elokuvasarjan olisi suonut loppuvankin. Neljäs osa Alien Resurrection oli kyllä kelpo toimintaelokuva, mutta kloonauksineen lähinnä ärsyttävä keinotekoisuudessaan.

Kun sarjaa muutama vuosi sitten heräteltiin uudelleen henkiin Prometheuksen ja nyt Covenantin myötä, olin hyvin kaksijakoisella mielellä. Toisaalta odotukset olivat kovat, olisihan mahdollista että alkuperäisen Alienin ohjaaja Ridley Scott saavuttaisi jotain alkuperäistä, palauttaisi elokuvasarjan sen alkuperäisille linjoilleen…

No Prometheus oli pettymys, mutta toisaalta se taustoitti hieman alkuperäistä elokuvasarjaa. Siinä esiteltiin yli-ihmiset ja luotiin ensimmäinen kosketus Alieneihin. Prometheuksella oli ansionsa, se loi tietynlaista mystiikkaa elokuvasarjan alkumetreille, jätti kysymyksiä joihin Covenantin odotettiin ainakin jossain määrin vastaavan. No Covenantissa mentiin sitten pohjalle ja kolisten.
NYT SEURAA JUONIPALJASTUKSIA ALIEN COVENANTISTA
Alien Covenant ei vastaa Prometheuksen avaamiin kysymyksiin. Mielenkiintoisiksi luodut yli-ihmiset motiiveineen ohitetaan olankohautuksella eikä mitään uusia kysymysmerkkejä nosteta ilmoille. Covenant on tylsä ja ennalta arvattava. Se ei luo jännitettä, eikä sen henkilöhahmoista juurikaan välitä. Ihan sama ketkä miehistön jäsenistä kuolevat ja ketkä eivät. Kaiken kukkuraksi se vie pohjan koko Alien-sarjalta.

Mielestäni suuri osa kiehtovuutta Alien-elokuvissa on ollut tuo mystinen, älykäs ja äärettömän vihamielinen laji, jonka edustajan Weyland Corporation on pyrkinyt saamaan haltuunsa hinnalla millä hyvänsä. No nyt sitten paljastetaan että trallallaa tuo Alien, kasvoihin tarrautuvine örkkeineen, meidän kaikkien tuntemassa muodossa on ihmisen luoman Androidin jalostama kehitelmä. Siis ei jumalauta, tuolta koko elokuvasarjan kivijalalta viedään pohja kertomalla että se ei olekaan oikeastaan oma lajinsa, vaan robotin yksin ollessaan kehittelemä kyhäelmä.
Ja loppuun vielä yksi paljastus. Lopussa Walter ei ole Walter. Walter on David, joskin sitäkin osasi jokainen tyhmempikin elokuvia katsonut odottaa jo siinä vaiheessa kun hippitukka sai lähteä.

Yhteenveto
Alien on loistava
Aliens on mahtava
Alien3 on hyvä
Alien Resurrection on kohtalainen
Prometheus on huono
Covenant on paska
(Alien vs. Predatorit on roskaa joka ei edes tähän elokuvasarjaan kuulu)

Kommentit (2)
  1. A vs P on paskaa mutta Predator on huippu. Jos ei muuten niin pelkästään Arskan hauisten vuoksi

    1. Metallisydän
      30.5.2017, 11:12

      Joo alkuperäinen Predator on rautaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *