Älä laihduta -päivä? – Kyllä muuten laihdutan!

Tänään herätellään ihmisiä laihdutuskuureiltaan muistamaan, että ei sillä vaa’an lukemalla oikeasti niin kauhean suurta merkitystä ole…

Laihduttaminen on meikäläiselle tuttua puuhaa, se on ikään kuin osa harrastusta, osa elämäntapaa – enkä näe siinä mitään väärää. Ehkä sen takia, että vaikka oma painoni onkin ”jojoillut” aika monta kertaa niin ylös kuin alaspäinkin, se on ollut suunniteltua eikä ole mennyt liiallisuuksiin. Toki aikani fitness-kuplassa vietettyäni olen nyt jälkeenpäin hieman kyseenalaistanut muutaman vuoden takaisen touhun järkevyyttä, silloin kun laskin ihan jokaisen suupalan.
Olen tälläkin hetkellä laihdutuskuurilla, tai ainakin itse kutsun sitä sellaiseksi. Tällä kertaa se ei kuitenkaan ole elämää vakavampaa, kuten monet ovat varmasti blogia lukemalla huomanneet. Tällä dieetillä on välillä maistunut Omar-munkit, välillä irtokarkit ja välillä molemmat yhtä aikaa. Silti painon suunta on ollut pääasiassa laskusuhdanteinen.

Itse en koekaan laihduttamista sinänsä ongelmaksi. Laihduttaa voi järkevästi tai homman voi viedä yli, ihan kuin kaikissa muissakin asioissa. Syömishäiriöliitto, joka on Älä laihduta -päivän takana, on hyvällä asialla. Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Tavoite on, että edes yhtenä päivänä vuodessa jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on.
Ajatus päivän taustalla on siis hyvä, mutta samalla asiaa kärjistetään mielestäni hiukan liian paljon ja laihduttamista demonisoidaan.

”Laihduttamiseen liittyvistä riskeistä puhutaan vähän, vaikka laihduttaminen tapahtuu usein kovin epätervein keinoin: paastotaan, pantataan, rääkätään kehoa ja mieltä. Tästä syystä laihduttamisen onnistumisprosentti on huono, ja suurin osa paljon painoaan pudottavista saa kilonsa takaisin. Laihduttaminen voi olla myös pakkomielteenomaista ja aiheuttaa jatkuvaa syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunnetta. Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön.” Lähde: Syömishäiriöliiton nettisivut

Kyllä, tuo kaikki pitää paikkansa, mutta asiaa ei voi yleistää. Laihduttamisen voi toteuttaa myös järkevästi ja terveellisesti, rääkkäämättä kehoa ja mieltä. Laihtua voi pysyvästi ja ilman pakkomielteitä, epäonnistumisentunteita tai ajautumatta syömishäiriöön. Kyse on paljon siitä, mitkä ovat motivaattorit laihduttamisen taustalla ja miten laihduttamisen toteuttaa.
Omia laihduttamisiani on kyseenalaistettu useaan kertaan vuosien varrella, ihmetelty miksi oikein laihdutan ja todettu ettei minulla ole siihen tarvetta. Kenellä sitten on oikeus laihduttaa? Onko siihen oikeus vain reilusti ylipainoisilla, eikä oikeastaan heilläkään? Miksi joku pahoittaa mielensä minun laihduttamisestani?

”Hyvinvointi kuuluu kaikille. Paino ja laihuus eivät ole ensisijaisia terveiden elintapojen mittareita. Hyvä olo ja hyvä mieli, jaksaminen sekä muut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kertovat ”mittarit” kertovat terveydestä enemmän.” Lähde: Syömishäiriöliiton nettisivut

Laihduttaminen aina silloin tällöin kuuluu oleellisena osana harrastukseeni, vaikka en fitness-lajeissa kilpailla aiokaan. Samalla siitä on muodostunut osa elämäntapaani. Välillä syödään enemmän ja välillä vähemmän, ihan kulloistenkin tavoitteiden mukaan. Itse koen oman oloni, mielialani ja yleisen jaksamiseni huomattavasti paremmaksi ollessani kireämmässä kunnossa. En laihduta vaa’an lukeman takia, en muiden asettamien ulkonäköpaineiden takia, enkä edes housujen jalkaan mahtumisen takia. Laihdutan oman hyvän oloni takia ja aion jatkaa dieettiäni kaikessa rauhassa ja hyvällä omalla tunnolla myös tänään.

On hyvä muistaa, että me olemme kaikki erilaisia ja meille kaikille ei sovi samat asiat. Kenenkään ei ole pakko laihduttaa, mutta sallitaan se kuitenkin niille, jotka niin haluavat tehdä. Joka tapauksessa, hyvää Älä laihduta -päivää kaikille!

Kommentit (1)
  1. Tosi hyvin kirjoitettu ja avattu ”älä laihduta” -päivän tarkoitusta, samalla tuoden esiin omia mielipiteitä painonhallinnasta. Helppoa luettavaa ilman turhaa provokaatiota 🙂 Viimevuotinen teksti taisi saada liian monet niskakarvat pystyyn 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *