Onko ikimuistoisia häitä mahdollista järjestää pienellä budjetilla?

Kesä on häiden juhlinnan kulta-aikaa. Monen tulevan kesän morsiamen häävalmistelut ovat varmasti loppusuoralla. Jokainen pari haluaa omien häidensä olevan ikimuistoiset – upea päivä, jota voi muistella lämmöllä vielä vuosikymmenienkin päästä. Häät maksavat Suomessa keskimäärin 8000-15 000 euroa. Aika iso rahasumma yhden päivän vuoksi. Näin jo pitkää naimisissa olleena tiedän, että niitä ikimuistoisia asioita pitkässä parisuhteessa on jo paljon häiden lisäksi. Häistään varmasti kaikki pariskunnat haluavat joka tapauksessa ikimuistoiset juhlat. Ikimuistoiset häät pienellä budjetilla? Onko se mahdollista toteuttaa?

Me_hirviot_haakakku_erilaiset_haat

Muiden häiden arvostelua

Pääsemme nykyään katselemaan tuntemattomienkin häitä erilaisten televisio-ohjelmien ja blogien kautta. Neljät häät- ohjelmassa (tai Four Weddings) häät laitetaan paremmuusjärjestykseen. Niinpä. Uskaltaisin väittää, että vieraana aivan varmasti mielessään laittaa paremmuusjärjestykseen häitä, joissa on ollut. Myös tämä tieto mielessään hääpari laittaa parastaan suunnitellessaan häitään. Suurella budjetilla saa aikaan vaikka ja mitä. Entä, jos hääbudjetti on pieni? Onko unohtumattomat häät tuhoon tuomittu ajatus?

Saattaisit pitää postauksesta: Hieman ällyä lällyä

Häät maksavat Suomessa keskimäärin 8000-15 000 euroa. Hääpäivä on toki ikimuistoinen ja yksi elämän tärkeimmistä päivistä, mutta raha ei suinkaan ratkaise sitä, ovatko ne ikimuistoiset tai ainutlaatuiset.

Heinäkuussa tulee täyteen 12 vuotta siitä, kun menimme puolisoni kanssa naimisiin. Meille oli alusta alkaen tärkeää, että häistä tulisi juuri meidän näköisemme. Teimme myös päätöksen, että häät eivät saisi olla kalliit. Olimme juuri ottaneet ison asuntolainan ja ylimääräistä rahaa ei ollut.

Lainaa emme halunneet ottaa yhtä päivää varten, joten häät piti pystyä toteuttamaan pienellä budjetilla. Halusimme kuitenkin, että häät olisivat ikimuistoiset niin meille kuin vieraillemme. Käytimme häihimme yhteensä 800 puntaa eli hieman päälle 1000 euroa. Keskimäärin häihin käytettävään budjettiin nähden, meidän budjettimme oli pieni.

Tähän budjettiin kuului:

– Vihkisormukset (Englannissa mies ei saa kihlasormusta. Vihkisormukset ovat yleensä ne sileät sormukset, jotka Suomessa vaihdetaan kihloihin mennessä.

– Minun hääpukuni kaikkine asusteineen ja kenkineen

– Puolisoni solmio ja kengät (hänen kenkänsä olivat kallein yksittäinen asia hääbudetissa)

– Meikki ja hiukset (sisältäen koemeikin ja kampauksen kokeilun)

– Morsiuskimppu, kaasojen rannekukat, sulhasen ja best-manin napinläpikukka

– Taksimatkat

– Maistraatin huonemaksu ja lupapaperit (käännökset)

– Iltajuhlapaikan vuokra ja DJ

– Hääkakku

Toivoimme, että vanhempamme maksaisivat häälahjana pubissa vihkimisen jälkeen syömämme perinteisen pubilounaan ja illan buffet-tarjoilun. Näihinkin olimme varautuneet itse kaiken varalta. Tällöin meidän oma kustannusmäärä olisi ollut kahdesta erillisestä ruokailusta noin 200 euroa.

Musta rockabilly haapuku

Pienen budjetin häiden suunnittelussa tarvitsee hieman luovuutta, rohkeutta ja ehkä hieman pähkähulluuttakin

Aloimme suunnitella häitämme yli vuosi ennen häiden ajankohtaa. Hääpäiväksemme varasimme perjantai 13. päivä heinäkuussa (häiden yleiseen teemaan sopien) paikallisessa maistraatissa. Englannissa maistraattihäät eivät ole koruttomat. Paikallisessa maistraatissa varattavana on toinen toista kauniimpia huoneita ja ei-kirkolliset häät voidaan järjestää myös hotelleissa ja monissa muissa kauniissa ympäristöissä.

Pienen budjetin häiden suunnitteluun kannattaa varata tarpeeksi aikaa ja niiden suunnittelussa tarvitsee hieman luovuutta, rohkeutta ja ehkä hieman pähkähulluuttakin. Tässä muutamia vinkkejä, joilla budjetti pysyy kurissa.

Kutsu vieraiksi vain ne, jotka oikeasti haluat häihisi

Yleisin häiden vierasmäärä on noin 100 henkeä. Meillä häävieraita oli perheemme mukaanlukien hieman yli 20. Halusimme pienet häät, jo sen vuoksi, että se sopi budjettiimme. Koska häät pidettiin Englannissa, minun puolen vieraat joutuivat maksamaan lentoliput ja majoituksen. Sen vuoksi häihin kutsuttiin ja niihin tuli ne, jotka todella on niitä tärkeitä ihmisiä minun elämässäni. Sama puolisoni puolelta.

Perheen lisäksi kutsuimme Englannista vain ihmisiä joiden kanssa vietimme muutenkin aikaa, emme tuttuja tai kaukaisempia sukulaisia.  Harvojen ja valittujen joukko teki päivästä rennon ja todella ikimuistoisen. Suuri väkijoukko ei automaattisesti tee häistä ikimuistoista juhlaa, vaan se saattaa lisätä vain kuluja.

Entä jos joku kutsua ilman jäänyt suuttuu?

Olen itsekin jäänyt ilman ilman kutsua pienistä häistä. Olen jättänyt menemättä häihin, koska emme olleet morsiamen kanssa enää kovin läheisiä kavereita. Tuttuja vain siinä määrin, että en ollut nähnyt hänen tulevaa puolisoaan koskaan. Elämä jatkuu yllättävä kyllä senkin jälkern, kun ei ole osoittautunut hääparin muutamien kymmenien läheisempien ihmisten joukkoon. Ja kaverisuhteetkin jatkuvat, vaikka en ole ollut todistamassa parin hääpäivää.

Uskalla rikkoa rajoja

Se, mikä on ”in” ja trendikästä maksaa. Näinhän markkinatalous toimii. Siksi kannattaakin miettiä, miltä haluat oikeasti häittesi näyttävän. Sillä saattaa jo säästää paljon rahaa, kun valitsee asioita, joista itse pidän, eikä niin, mikä on nyt viimeistä huutoa. Tai mikä on perinteikästi. Kuinka ikimuistoista on käydä häissä hassuttelemassa photo boothissa irtoviiksillä kolmatta kertaa parin vuoden sisään? Tai tuntemassa myötähäpeää sulhasen karaokelaulun aikana, että hän saa ryöstetyn morsiamen takaisin?

Häitä suunnitellessa kannattaa miettiä, mitä minä haluan – ei niinkään sitä, mitä minun pitäisi haluta. Jos viimeisimmät trendit ja perinteet ovat asioita, mitä häistään haluaa, niin sekin on tietysti yhtä oikein.

Tee itsesi näköiset häät

Meille oli tärkeää, että häät olivat meidän näköiset. En lukenut yhtäkään häälehteä ja onneksi siihen aikaan ei ollut edes Pinterestiä, josta olisin voinut ammentaa ideoita. Tuo häiden aikainen ”oma näköisyys” on kyllä muuttunut häistä kuluneen 12 vuoden aikana aika lailla ainakin omalla kohdallani. Häiden ei tarvitse olla tyyliltään ajattomat.

Rockabilly häät mustalla hääpuvulla

Musta on musta must

Minulle oman näköiset häät tarkoittivat myös täysin omannäköisen hääpuvun valintaan. Hääpukuni oli musta, punaisilla asusteilla. Mustan hääpuvun valinta arvelutti minua hetken aikaa (mutta vain pienen hetken). Olisiko mustaan mekkoon pukeutuminen jotenki naimisiinmenoa halveksuva asia (ei)?Mitä muut sanoisivat (ihana ja erilainen hääpuku oli kommentit pääasiassa)? Tuottaisiko musta puku epäonnea avioliittoon (niin syvää taikauskoa en omista). Perinteisestä hääpuvusta poikkeaminen auttaa usein myös sen pienemmän budjetin pitämisessä.

Puolisolle ostettiin hyvälaatuinen tumma puku paria vuotta aiemmin. ” Tämä puku saa nyt kestää häistä hautajaisiin ja kaikkeen juhlaa silta väliltä”- tuumasimme pukua ostaessa. Tuossa tummassa puvussa oli käyty jo yhden häät ja hautajaiset. Puvun kanssa puoliso käytti asusteisiini sointuvaa punaista solmiota ja kenkiä, joissa oli punainen leopardikuvio – samaa punaista sävyä. Ja ei – jo valmiiksi käytetty tumma puku ei tehnyt häistä yhtään vähemmän merkittäviä.

Meille häissämme musta oli ilon ja juhlan väri. Älä siis pukeudu siihen valkoiseen kermakakku-unelmaan, vain siksi, että pitäisi. Jos oikeasti mieluilet vihreää pukua, pukeudu vihreään. Ja valitse se valkoinen pitsimekko, jos niin haluat. Erikoisempia pukuja saattaa löytyä hyvin edullisesti.

Musta hääpuku rockabilly häissä
Ilta tanssittu häitä hikeen saakka

Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Häitä suunnitellessa ensimmäisenä kannattaa miettiä, kuinka tärkeät häät on suhteessa koko elämään? Kannattaako niihin laittaa monia tuhansia euroja vai onko se häiden jälkeinen elämä sitä yhtä päivää tärkeämpää? Kukaan tuskin menee naimisiin erotakseen, mutta täytyy muistaa tosiasia, että avioliitoista noin puolet päättyvät eroon (täällä kirjoittaa yksi siitä joukosta). On niitäkin pariskuntia, jotka maksavat sitä häitä varten otettua kymppitonnin lainaa vielä eronkin jälkeen.

Häiden suunnittelussa kannattaa miettiä, mikä asia tulevissa häissä on tärkeintä? Minulle oli tärkeä näyttää hyvältä ja laitoin aika ison osan budjetista meikkiini. Iltajuhla tanssin, hyvän musiikin ja hauskan ilmapiirin lisäksi oli myös tärkeä ja niihin satsattiin. Halusin hääkimpun, mutta olisin pärjännyt kyllä ilmankin sitä. Siksi valitsin morsiuskimpun tilalta vaatimattomamman ja pienemmän morsiusneitojen kukkakimpun, jonka ansioista säästin paljon rahaa.

Pienen budjetit häihin tarvitaan viitseliäisyyttä ja pitkää pinnaa

Pienemmän budjetit häissä kannattaa juosta tarjousten perässä, kierrellä ja kysellä ja surffailla netissä. Tilasin hääpukuni alushameineen netistä. Hääpukuni oli kolmas puku, jonka tilasin. Joukkoon mahtui huteja, jotka palautin.

Halusin häiden värimaailmaan sopivia konfetteja. Niitä en löytänyt budjettiin sopivalla hinnalla. Leikkaisin itse tuntikausia pieniä sydämiä silkkipaperista ja askartelin niille kotelot. Sain melkoisen rakon käteeni.

Halusin hääkutsuihin tietyn fontin. Sitäkin metsästin tovin (muistetaan, että se oli 12 vuotta sitten).

Onnea kaikille!

Onnea jo valmiiksi kaikille ensi kesän hääpareille. Olipa tulevat häänne isolla tai pienellä budjetilla tehty, itse tai suunnittelijan avulla, perinteiset tai rajoja rikkovat. Kestäköön hääpäivänänne sanottu ”tahdon” läpi loppuelämän.

Elämää MS-taudin kanssa

Seuraatko blogia jo somessa?

Instagramissa @mariaisstrongblog ja Facebookiin tästä

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Mitä kaikkien tulisi tietää fatiikista eli äärimmäisestä uupumuksesta?

Mitä, jos olisin sairastunut MS-tautiin Englanissa asuessani?

Asia, mikä MS-taudissa ärsyttää eniten

hyvinvointi parisuhde
Kommentit (3)
  1. Tämä postaus olisi melkein voinut olla meidän häistä! Meillä myös maistraattihäät, perjantai ja 13.päivä heinäkuuta, vuosi kylläkin 2012 😀 Mulla lähes samanlainen musta mekko, rinnassa vaan isohko punainen sydän ja miehellä musta kiltti. Vieraita taisi olla 23 ja jatkojuhlat oli meidän lempiravintolassa, jossa molempien vanhemmat maksoivat ruuat ym. Paljon tuli ihmettelyä ulkopuolisilta ihmisiltä tuosta hääpäivän valinnasta ja mustista häävaatteista, mutta oli just eikä melkein meidän näköiset häät. Ja meille tuo 13.päivä ja perjantai on edelleen aina juhlapäivä ja onnenpäivä <3

    1. mariaisstrong
      4.4.2019, 07:44

      Kiitos kommentista! Teidän häät kuulostaa upeilta 😍

  2. Ihanaa että ootte saanut ja ehtinyt viettää rauhassa häitä ja vielä monta ihanaa vuotta sen jälkeen ennenkun olet sairastunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *