Luovuutta sairauden keskeltä – oman albumin julkaiseminen

 

Kuva: A. Veteläinen
Kuva A.Veteläinen

 

Voiko sairauden kääntää voimavaraksi elämään? Sairaus on usein se voimavarasyöppö ja se saattaa tulla esteeksi monelle tulevaisuuden suunnitelmalle. Näin ainakin on ollut minun ja MS-taudin kohdalla. Meillä ei ole kovin paljon mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä elämä tuo loppujen lopuksi meidän eteemme. Haluamme toki uskoa niin ja modernissa hyvinvointiyhteiskunnassamme tuudittaudummenkin usein tietynlaiseen illuusioon elämämme herruudesta.

Ei se taakka vaan sen kantotapa

Siihen, miten suhtaudumme elämän vaikeisiin tilanteisiin, pystymme kuitenkin vaikuttamaan. Taakamme paino ei ole se, mikä meidät murtaa vaan se, miten me kannamme taakan. Vaikka olen itse käynyt kaikki kriisin vaiheet siitä valtavasta surustu kiukkuun ja epätoivoon, olen alusta saakka päättänyt, että MS-tauti ei saa murtaa minua. Sen sijaan, että olisin jäänyt kiukuttelemaan kovin pitkäksi aikaa siitä, kuinka epäreilu elämä on, aloin miettiä a) mitä elämä haluaa kertoa minulle nyt sairauden myötä b) mitä minä voin saada irti tästä (hyvä itsekkyys kannattaa).

 

 

Olen monta monituista vuotta pyöritellyt ajatusta oman musiikin tekemisestä ja julkaisemisesta. Täysin naurettava ajatus! Miksi ihmeessä, miten ja oletko täysin kajahtanuy! Omat salaiset haaveensa saa itse aika hyvin tyrmättyä omien pelkojen kanssa. Entä nyt kun moni asia tuntui menetetyltä sairauden myötä. Olisi nyt aika tehdä jotain, joka vie minut täysin ulos tutusta mukavuusalueesta. Nähtävästi aika siihen oli.

Tarina albumin takana

Viime vuonna juhlimme mieheni kanssa 10-vuotis hääpäivää ja sopivaa lahjaa pohtiessani mieleen tuli ajatus kappaleesta. Olin sairastumisen myötä alkanut kirjoittaa lyriikoiden muotoon ajatuksia sairastumisesta ja tulevaisuudenpeloista.

Ei tule varmaankaan yllätyksenä, että pidän kirjoittamisesta. Se on minulle ollut aina luonteva ilmaisumuoto ja keino käsitellä tunteitani. Sama musiikin kanssa. Olen raapustellut koko ikäni laulujen sanoja, joita en ole loppujen lopuksi viitsinyt edes itselleni laulaa. MS-tautiin sairastuminen viritti jotain sisälläni. Istuin pianon ääreen tapailemaan sointuja ja riimejä. Ensin varoen, harjoitellen ja vähitellen itsevarmuutta saaden.

Sopivasti ja melkein sattumalta lankoni oli alkanut perehtyä musiikin tekemiseen. Hänen avullaan pääsin äänittämään mieheni lahjakappaletta. Aikataulut eivät aloittelijoilla pitänyt, mutta kun loppujen lopuksi saimme nauhotettua kappaleen aloimme pohtia, että voisimmeko saada aikaiseksi jopa albumin. Ensimmäisen kappaleen tekeminen aukaisi jollain tapaa ”luovuuden padon”, josta alkoi syntyä kappale kappaleen jälkeen.

Saattaisit pitää tästä postauksesta: Maria musisoi

Albumin kansi & kuva: A. Veteläinen

Kymmenen biisin verran albumia

Olen nyt tehnyt viime vuoden aikana musiikkia ja saanut äänitettyä esikoisalbumini ” Pirate Town” erittäin taitavan lankoni avulla. Albumin julkaisimme kesäkuun lopussa. Musiikin tekeminen on ollut valtavan terapeuttista ja olen saanut kappaleisiin paljon omia tuntemuksiani elämästäni: niin menneisyydestä kuin tästä hetkestä – ja ajatuksia tulevasta. Haluan ajatella, että koska itse olen saanut käännettyä vastoinkäymiset luovuudeksi ja voimaannuttavaksi asiaksi, olisi se myös kannustusta muille. Musiikki auttaa ainakin minua jaksamaan ja toivon, että kappaleiden sanoista paistaa toivo myös muille. Albumin sanoman voisi tiivistää pariin lauseeseen: Kaikki menee aikanaan ohi vaikka elämässä muu ei ole varmaan kuin epävarmuus-.Sitäkään meidän ei tarvitse käsitellä kuin hetki kerrallaan, koska meillä ei ole kuin juuri tämä hetki.

Albumi on kuunneltavissa/ saatavilla seuraavissa paikoissa:

Keikkailua en ole tehnyt ja musiikin takana olen minä, tietokone ja suurena apuna lankoni. Sitä tekisinkö keikkaa on kinkkinen kysymys, johon tämänhetkisen uupumuksen kanssa vastaan sen olevan melko epätodennäköistä.

Mutta kuka Maria Dance?

Entäs artistinimeni Maria Dance? Mistä moinen?  Halusin tehdä musiikkia omana itsenäni ja omalla nimelläni (no melkein, mutta sukunimi on ehta). Pirate Town ei jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi albumikseni. Seuraava on jo työn alla.

Käykää kuuntelemassa musiikkiani, tukekaa muusikkoa vaikka lataamalla joku biiseistä ja jättäkää myös kommenttia – toivottavasti joku biiseistä puhuttelee (linkit ylempänä tekstissä).

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

 

 

hyvinvointi mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *