Käytkö väärin numero kakkosella? – Squatty Potty arvio

Me länsimaiset ihmisethän käydään väärin wc:ssä – sillä numero kakkosella. Tämä minulle selvisi vähän kuin vahingossa. Tämä tapahtui, kun meidän perheen kuopukselle hankittiin Ikean pieni muovinen lasten jakkara itsenäistä käsien pesua ja pöntölle menoa varten. Muovinen koroke oli jäänyt pöntön eteen ja kokeilin asioimista laittaen jalkani sille. Sehän oli huomattavasti helpompaa kuin istua jalat hieman roikkuen, juuri ja juuri varpaat lattiaan koskien. Pikkujakkaroita hommattiin molempien wc-pönttöjemme läheisyyteen ja itse käytän jakkaraa aina. Eron huomaa kun käy asioilla muualla kuin kotona. Länsimainen tapa ei ole anatomisesti hyvä.

Kyykäten terveellisempää

Internetin ihmeellinen maailma (ja oma huono muistini) kertoi, että monissa Aasian ja Afrikan maissa kakataan kyykäten. Sille on länsimaiset naureskellut, mutta itse asiassa heidän tapansa on meidän länsimaista tapaamme parempi  terveydelle. Tai ainakin suolen terveydelle. Kyykkääminen on luonnollisempi tapa kakata. 

Perinteisellä wc-pöntöllä istuessa ”Paksusuolen loppupäässä oleva sulkijalihas pysyy nimittäin jännittyneenä, kun istumme ikään kuin tuolilla. Kyykkyasennossa lihas pääsee rentoutumaan ja paksusuolen sisältö kulkeutuu helpommin peräsuoleen asti” ( Cool Stuffin sivulta Squatty Pottysta). Näin kyykyasento edistää suolen tyhjenemistä. Monet eliminoimiseen liittyvät vaivat, kuten ummetus, turvotus, peräpukamat, lantiolihasten heikkous ja ärtyvä suoli, saattavat helpottua  kyykkämällä eliminoimisesta.

Suolelle Squatty Potty

MS-taudissa suolen- ja rakon toimintahäiriöt ovat yleisiä. Minulla niitä on jo jonkin verran. Senkin takia oikeanlainen pöntöllä käynti on tullut yhä tärkeämmäksi. Hyvästi länsimainen tapa – meillä kyykätään (tai ainakin minä kyykkään).

Vaikka Ikean muovikorokkeet ovat olleet melko hyviä tähän saakka, pieni lisä korokkeeseen olisi ollut tervetullut lisä. Näin kuvio astui Squatty Potty.

Squatty Potty on muovinen koroke, joka mahdollistaa kyykkäämiskulman meidän länsimaisilla wc-pöntöillä. Tilasin ensin isompi kokoisen (eli korkeamman) Squatty Pottyn. Siinä pääsi todella mukavaan kyykkäyskulmaan, mutta se oli myös liian jyrkkä kulma jaloilleni. Pöntöllä istumisen jälkeen jalkani olivat kipeät. Isompi koko meni vaihtoon ja tilalle tuli pienempi 7 tuuman Squatty Potty – tämä koko toimii.  Isoa plussaa Squatty Pottyssa on myös sen siisti säilytys. Sen saa työnnettyä istuimen alle käyttöjen välissä – ja näin se ei häiritse niitä, jotka sitä eivät käytä.

Suoli ja minä suosittelemme

Suomessa Squatty Pottya myy Cool Stuff– nettiliike. Jos ensin haluaa testata kyykkäämistä ilman suurempaa investoitia niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan Ikean pientä, 4 euron muovijakkaraa  ja siitä siirtymään ”järeämpiin aseisiin”. Cool Stuff-verkkokaupassa Squatty Potty maksaa 34,90 euroa ja tähän mennessä voin sanoa, että se on hintansa väärti. Sujuva suolen tyhjennys on nimittäin aika tärkeä juttu ihan jokaiselle- kun näin tarkemmin sitä ajattelee!

Onko Squatty Potty sinulle jo tuttu juttu?

hyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *