Curly Girl -metodi – toimiiko se?

Curly Girl- metodi taitaa olla tämän kevään ehdotomasti kokeiltava hiusjuttu ja saanut useammat suomalaisen kiharapäät innostumaan sitä. Curly Girl- metodissa hoidetaan hiuksia ilman silikonea, sulfaatteja ja kuivattavia alkoholia sisältäviä tuotteita. Metodissa keskitytään kiharan hiuksen kosteuttamiseen hellävaraisilla hoidoilla.

Curly_girl_metodi_toimiiko_se?

Taipusien hiuksien kirous – olisiko Curly Girlista apua?

Minulla on hyvin taipuisat hiukset, joissa hiusten pesun jälkeen on aika lailla kiharaa. Hiukseni ovat sen verran laineikkaat, että luonnollisella lookilla en juurikaan poistu kodin ulkopuolelle. Luonnollisessa tilassa kuivuneena hiukseni ovat taipuisat joistakin kohti ja toisesti kohti suorahkot. Niiden väliin mahtuu epämääräistä pörröistä lainetta. Yleensä suoristan hiukseni tai teen niihin lisää kiharoita suoristus- tai kiharrinraudalla. Viimeisen vuoden aikana kiharat ja 70-luvun otsatukkataivutukset ovat voittaneet hiustyylissäni hiusteni suoristamisen.

Näitä ei Curly Girl -metodi hyväksynyt

Permistä miettiessä

Mietin viime vuoden loppupuolelle loivahkon permanentin ottamista, että säästyisin itse kiharoiden tekemiseltä. Tämä jäi kuitenkin suunnitelman tasolle. Lähden yleensäkin aika helposti kokeilemaan uusia trendejä ja juttuja. Viime vuonna se oli shampoo- ja hoitoainepalat, joita käytin sinnikkäästi yli kuukauden toteamalla, että päänahkani ja hiukseni ei pitäneet niistä. Ilahduin kuitenkin kuullessani Curly Girl-metodista. Olisiko tämä nyt hiusteni pelastus?

Curly Girl – metodi tuntuu monimutkaiselta metodilta – onko se sitä?

Ensilukemalta Curly Girl- metodi tuntuu monimutkaiselta. On kiellettyjä aineita ja hiustenpesu ei vaikuta enää olevan yksinkertainen shampoo-hoitoaine-pyyhe ja hiustenkuivaaja -sarja.

Liityin Facebookin Curly Girl Suomi-ryhmään ja löysin sieltä erittäin selkeät neuvot, miten lähteä kokeilemaan metodia, mitä hiustenhoitoaineita kannattaa hankkia ja miten hoitaa kiharoitaan. Vertaistuessa on aina voimaa ja vinkkejä!

Curly Girl metodiin soveltuvia tuotteita

Curly Girl- metodissa luovutaan shampoosta viimeisen shampoopesun eli Final Washin jälkeen. Jotkut käyttävät silloin tällöin sulfaanitonta shampoota. Sen jälkeen pesut tehdään pelkällä hoitoaineella (usean minuutin ajan, hieroen rasvaa pois päänahasta).

Low-poo, No-poo…ei siis shampoo

Olen aiemmin kokeillut low-poota (eli vähäinen shampoo käyttö) säästellessäni kirkuvan punaiseksi värjättyjäni hiuksia. Minulle useamman päivän väli shampoopesuissa on aina ollut vaikeaa. Olen diagnosoinut itselläni ajoittain olevan päänahan eczema seborrhoicum eli suomeksi taliköhnä (yök, mikä sana). Viime syksynäkin sain raavittua päänahkani auki. Nyt päänahka on ollut hyvässä kunnossa jo pidempään.

 

Toimiko Curly Girl -metodi?

Kotoa shampoo hoitoainekokoelmasta löytyi valmiiksi jo monia Curly Girl -metodiin sopivia tuotteita. Curlsbot on erinomainen sivusto, jossa voi tarkistaa tuotteiden sopivuuden syöttämällä sinne tuotteet ainesosat.

Tein Final Washin ohjeiden mukaisesti. Kahden päivän päästä tein pelkän hoitoainepesun, jonka jälkeen tein hoitoaineella hoidon, laitoin muotovaahdon ja ploppasin hiukset (hiusten “kääriminen” paitaan). Jo illalla minulla oli todella ihanat loivat kiharat ja aamulla ne olivat vielä jäljellä. Mahtavaa!

Sinnittele, sinnittele…

Seuraavana päivänä minun oli jo pakko pestä hiukset, koska ne tuntuivat ikävän rasvaisilta. ” Tiedän, että pitäisi sinnitellä” – ajattelin, mutta päädyin pesemään hiukset uudestaan. Ajattelin kokeilla muotovaahdon sijasta geeliä, joka näytti olevan monen Curly Girl -metodia seuraavan suosikki. Ploppasin hiukset jälleen illalla ja aamulla…minulla oli kuvottavan lähmäiset hiukset, joille ei pystynyt tekemään muuta kuin pesemään ne. Juuret jätin pesemättä, mutta ne oli pakko pestä illalla. Tällä kertaa tein sen sulfaattivapaalla shampoolla. Sitten hoitoaine, muotovaahto ja ploppaus. Aamulla peilistä takaisin katsoi variksenpelätin ja tartuin suoristusrautaa.

Jatkoinko metodia?

Jo metodin aloittamista suunnitellessani veikkasin siskolleni, että kestän kokeilua ehkä viitisen päivää. Oikeassa olin.

Syy, miksi en jatkanut metodia on yksinkertaisesti se, että en viitsi. There, I said it! Huomasin, kuinka paljon minulle merkitsee puhtaat hiukset. Tulen oikeastaan huonolle tuulelle, jos hiukseni tuntuvat liian lähmäisiltä ja likaisilta. Pieni asia, suuri ilon aihe. Voimavarani ovat olleet viimeaikoina muutenkin tiukalla, etten halunnut alkaa tuhlata niitä liiemmin metodin kokeiluun.

Curly_girl_metodi_toimiiko_se

Veikkaan myös, että tyypillinen suomalainen taipusa, suht’ ohut hiukseni ei kovin paljon hyödy Curly Girl-metodista. Oma hiukseni ei ole kovin sileä, mutta ei se ole kovin karheakaan. Täytyy sanoa, että en perehtynyt kovin syvällisesti monenlaisiin kotikonstein tehtäviin hiusanalyyseihin, joista olisi saattanut olla hyötyä metodin jatkamisen suhteen. Curly Girl-metodin alun sanotaan olevan usein haastavaa, kun hiusta opetetaan uuteen. Sinnikkyyttä siis tarvitaan, jota minulta ei nyt löytynyt.

Olisin voinut toki kokeilla eri hoitoaineita ja muotoilutuotteita, mutta en viitsinyt. Huomasin, että en välitä niin paljon kuitenkaan hiuksistani, että jakaisin sinnitellä ja kokeilla kokeilemisen perään, mikä niille toimii. Kokeiltu on hieman, mutta kokeilu jääköön siihen.

Lue myös Teräsmeduusa-blogista kirjoittajan Curly Girl-kokeilusta

Oliko metodin kokeileminen turhaa?

Curly Girl-metodin käyttäjien kuvien ja kertomusten perusteella metodi toimii monelle ja todella hyvin toimiikin. Metodissa tarvitaan aika lailla viitseliäisyyttä ja se sinnikkyyden kera varmasti palkitaan upeilla kiharoilla. Jatkan itse metodia vielä soveltaen kuopuksella, jolla hiuksissa on kunnon luonnonkiharaa, eikä vain laineikkuutta ja taipuisuutta, kuten minulla. Metodista otan itselleni myös vinkit hiusten kosteuden hoitamiseen, mutta Curly Girliä minusta ei kuitenkaan tullut.

Oletko kokeillut Curly Girl- metodia? Miten sinulla on se onnistunut?

Elämää MS-taudin kanssa

p.s. Kerään toukokuun aikana Kiss Goodbye to MS-järjestön kautta varoja MS-taudin tutkimukseen. Lisää keräyksestä löydät täältä ja itse käräykseen pääset tästä linkistä. Kiitos, kun autat!

 

kauneus hiusten-hoito
Kommentit (3)
 1. Kiitos tästä, itsekin monen muun ohella olen halunnut tuota kokeilla, ja tää oli kyllä selvenätävä postaus 🙂

  Hyvää viikonloppua ja aurinkoa!:)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 2. Girly curl?? 😅

  1. mariaisstrong
   6.5.2019, 21:15

   Kiitos oikolukemisesta. Tuon sanahirviön kun on kirjoittanut useamman kerran, sille sokeutuu. Ihme, että siitä ei tullut kirjoitettua useampia variaatiota 😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *