Mansikkapilvi
Mansikkapilvi

LIHAVAN KIUSAAMINEN OPETUSTILANTEESSA

Jouduin sivusta seuraamaan tällä viikolla ylipainoisen törkeää syrjintää, tai en tiedä voiko sitä jo sanoa jopa kiusaamiseksi. Kyse oli aikuisista ihmisistä. Asia heitettiin ilmoille huumorin varjolla, ihmisen suusta, joka oli opettaja. Kyseessä oli + 20 vuotiaat nuoret ja heidän opettajansa. Oltiin siis autokoulussa ja käytiin läpi sitä, että kuinka takapenkin matkustajan paino muuttuu kolaritilanteessa äkkipysähdyksessä, jos hänellä ei ole turvavöitä käytössä. Paikalla oli erikokoisia ihmisiä, osa laihempia ja osa kookkaampia. En voinut kuvitellakaan, että autokoulussa kenenkään painolla on oikeasti mitään merkitystä, mutta niin vain näköjään oli.

Opettajahenkilö pyysi ensiksi vaa’alle mallin mitoissa olevaa nuorta naista. Vaaka muutti painon siis niihin lukemiin millä voimalla henkilö sinkoutuisi henkilöauton takapenkiltä etupenkkiläisten niskaan äkkipysähdyksessä, tietyssä nopeudessa. Seuraavaksi opettaja pyysi sormella osoittaen vaa’alle tämän ylipainoisen. Henkilö kysyi erikseen vielä ai, että minäkö? Tämä tyyppi meni vaa’alle, koska pyydettiin. En tiedä miten siitä olisi voinut kieltäytyäkään. Vaaka näytti erroria ja porukka nauroi, ylipainoinen mukaan lukien. Mitä muutakaan hän olisi voinut tuossa tilanteessa tehdä?

Tajusin heti, että tämä ei nyt ihan mennyt oikein. Opettaja perusteli tätä esimerkin valintaansa sillä, kun on kerrankin porukassa mukana tuollainen…. eikä hän päättänyt lausettaan. Olisi nyt edes sanonut, että miehen kokoinen mies, mutta ei. Niin tosiaan, kyseessä oli nuorehko mies.

Mulle tuli saman tien ihan hirveä olo tuosta tilanteesta. Jäin pohtimaan tilannetta ja puhuin siitä vielä miehellenikin kotona. Hänkin oli järkyttynyt. MIKSI IHMEESSÄ TYYPPI PITI SAADA VAA’ALLE? Muuntovaaka varmasti näyttäisi isoja lukemia, jos se näytti jo hentoisen naisen kohdalla monia satoja kiloja.

Minä tahdon uskoa, että tämän opettajan tarkoituksena ei ollut kiusata varsinaisesti ketään, mutta siihen se meni. Siinä naurettiin henkilön ylipainolle, nostettiin hänet framille oikein tieten tahtoen, että hahaha, kone näyttää erroria sun kohdalla. Huoh, niin lapsellista ja junttimaista touhua. Mä toivon todella, että tälle nuorelle miehelle ei jäänyt tästä tilanteesta mitään hampaan koloon. Toivottavasti hänen itsetuntonsa on vahva ja kestää tuollaisen moukkamaisen käyttäytymisen. Mua hävettää niin paljon sen opettajan puolesta.

Koska en voi jättää tätä asiaa tähän, aion kirjoittaa palautetta myös tuohon autokouluun, että näin ei saa toimia! Ei uskoisi, että tällaisesta pitää oikeasti huomauttaa vielä nykypäivänä ja etenkin ihmiselle, joka on vuosia tehnyt opetustyötä nuorten parissa.

Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia?

Kommentit (17)

 1. Nimetön

  Piti oikein tarkistaa kesken lukemisen että luinko siis tosiaan blogipostausta vai keskustelufoorumin trolliviestiä – siis ihanko todella tällaista tapahtuu edelleen, kaikista syrjinnänvastaisista kampanjoista huolimatta?!? Uskoni ihmiskuntaan alkaa loppua.

  • Noora

   Jep, munkin mielestä aika uskomaton juttu.

 2. Pinja

  Laita ihmeessä palautetta. Mielestäni ylipäänsä tökeröä autokoulun opettajalta käskeä minkä tahansa kokoista oppilastaan vaa’alle, vaikka kyseessä onkin havainnollistava opetustapahtuma. Paremmin tilanne olisi mennyt, jos opettaja ois ensimmäisenä ite hypännyt vaa’alle ja sen jälkeen oppilaat ois saanut halutessaan mahdollisuuden käydä kattomassa omat lukemansa. Ei noin, että määrätään joukosta joku kaikkien eteen vaa’alle ja sit vielä naureskellaan. Kyllähän nyt varmaan maalaisjärjellä voi päätellä, ilman liikemäärän säilymislain sen kummempaa analysointia, että suurempi massa jysähtää takapenkiltä suuremmalla voimalla.

  • Noora

   Joo laitoin, ehdottomasti laitoin. Nimenomaan, olisi käyttänyt itseään esimerkkinä. Loput me oltaisiin osattu itse päätellä.

 3. Jenni

  Oli kyllä todella inhottavasti tehty! Tuo on suorastaan kiusaamista. Miksi ihmeessä tarvitsee edes ihmisten painoja mittailla, ihan eri asia jos joku haluaa vapaaehtoisesti mennä punnittavaksi. Toivotaan tosiaan, että naurun kohteella olevalla on hyvä itsetunto, tuommosilla kommenteilla vaan monesti sattuu olemaan kauaskantoiset seuraukset. Tosi hyvä kun annoit autokoululle palautetta ja toivottavasti ottavat opikseen, että näin ei saa toimia.

  • Noora

   Niin minunkin mielestä ja yhtä yllättynyt tästä se mieskin oli, kun häntä siihen vaa’alle pyydettiin.

 4. Janette

  Jos nyt vain jatkaisit elämääsi etkä kiillottelisi kilpeäsi. Tuossa tilanteessa ei ollut mitään kiusaamista, luepas uudelleen.

  • miranda

   Kyllä on tunteeton jos ei tuota pidä kiusaamisena. Tuollainen käytös ei ole oikein missään. Aika julma maailmankuva sulla

  • Nimetön

   Kyllä toi ihan kiusaamiselta mun korvaan kuulostaa. Olen itse kokenut juuri ylipainosta aiheutuvaa jatkuvaa kiusaamista nuorena, niin että arvstan todella paljon jos joku oikeasti antaa tällaisesta palautetta, koska välittää. 🙂

  • Noora

   Janette, tässä ei ole millään tapaa kyse nyt minusta. Lueppas uudelleen…

  • Tanja

   Janette,kyllä tuo oli selvää kiusaamista. Opettaja tiesi tasan tarkkaan mitä tapahtuu. Ei ole asiallista.

 5. Imppa

  Pöyristyttävää toimintaa autokoululta! Hyvä, että laitoit palautetta. Kiinnostaa tietää, miten autokoulu vastaa.

  • Noora

   Joo, katsotaan vastaavatko.

 6. Häh

  Häääh. Meillä vastaavassa tilanteessa opettaja otti esimerkiksi käsilaukun, ja puhui jotenkin että kun erityisesti monesti naisilla tuntuu olevan monenlaista tavaraa mukana – ja kysyi sitten että missä niitä laukkuja yleensä säilytellään autossa. Punnittiin sitten erään osallistujan laukku ja katsottiin kuinka painava siitä tulee sekä käsiteltiin sitä, missä niitä laukkuja olisi parasta pitää ajon aikana. Mielestäni tämä oli paljon parempi ja hyödyllinen tapa käsitellä asiaa – muistan edelleen että takakontin lisäksi paras vaihtoehto on takapenkin jalkatilassa. Erit. kännykkäaikana on varmasti ihan paikallaan puhua niistä kaikenmaailman irrallista tavaroista (kännykät, laukut ja muu roina mi varmaan itseltäkin löytyy lojumasta) siellä autossa…

  Ja kyllähän tuo on ihan silkkaa kiusaamista, kun tiedossa on että jo normaali vaaka näyttää isoja lukemia. Tuskin montaa normaalipainoistakaan kiinnostaisi astua edes normaalille vaa’alle muiden tuijottaessa ja arvostellessa?

  • Noora

   No onpa teillä toimittu paljon fiksummin tuossa opetustilanteessa. Kyllä mua edelleenkin ihmetyttää tän opettajan toiminta.

 7. Elina

  Tosi hyvä että laitoit palautetta ja olisit voinut tännekin julkaista autokoulun nimen! Tökeröä toimintaa.

  • Noora

   Toivon, että he ottavat myös opikseen. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.