Mansikkapilvi
Mansikkapilvi

LIHAVAN KIUSAAMINEN OPETUSTILANTEESSA

Jouduin sivusta seuraamaan tällä viikolla ylipainoisen törkeää syrjintää, tai en tiedä voiko sitä jo sanoa jopa kiusaamiseksi. Kyse oli aikuisista ihmisistä. Asia heitettiin ilmoille huumorin varjolla, ihmisen suusta, joka oli opettaja. Kyseessä oli + 20 vuotiaat nuoret ja heidän opettajansa. Oltiin siis autokoulussa ja käytiin läpi sitä, että kuinka takapenkin matkustajan paino muuttuu kolaritilanteessa äkkipysähdyksessä, jos hänellä ei ole turvavöitä käytössä. Paikalla oli erikokoisia ihmisiä, osa laihempia ja osa kookkaampia. En voinut kuvitellakaan, että autokoulussa kenenkään painolla on oikeasti mitään merkitystä, mutta niin vain näköjään oli.

Opettajahenkilö pyysi ensiksi vaa’alle mallin mitoissa olevaa nuorta naista. Vaaka muutti painon siis niihin lukemiin millä voimalla henkilö sinkoutuisi henkilöauton takapenkiltä etupenkkiläisten niskaan äkkipysähdyksessä, tietyssä nopeudessa. Seuraavaksi opettaja pyysi sormella osoittaen vaa’alle tämän ylipainoisen. Henkilö kysyi erikseen vielä ai, että minäkö? Tämä tyyppi meni vaa’alle, koska pyydettiin. En tiedä miten siitä olisi voinut kieltäytyäkään. Vaaka näytti erroria ja porukka nauroi, ylipainoinen mukaan lukien. Mitä muutakaan hän olisi voinut tuossa tilanteessa tehdä?

Tajusin heti, että tämä ei nyt ihan mennyt oikein. Opettaja perusteli tätä esimerkin valintaansa sillä, kun on kerrankin porukassa mukana tuollainen…. eikä hän päättänyt lausettaan. Olisi nyt edes sanonut, että miehen kokoinen mies, mutta ei. Niin tosiaan, kyseessä oli nuorehko mies.

Mulle tuli saman tien ihan hirveä olo tuosta tilanteesta. Jäin pohtimaan tilannetta ja puhuin siitä vielä miehellenikin kotona. Hänkin oli järkyttynyt. MIKSI IHMEESSÄ TYYPPI PITI SAADA VAA’ALLE? Muuntovaaka varmasti näyttäisi isoja lukemia, jos se näytti jo hentoisen naisen kohdalla monia satoja kiloja.

Minä tahdon uskoa, että tämän opettajan tarkoituksena ei ollut kiusata varsinaisesti ketään, mutta siihen se meni. Siinä naurettiin henkilön ylipainolle, nostettiin hänet framille oikein tieten tahtoen, että hahaha, kone näyttää erroria sun kohdalla. Huoh, niin lapsellista ja junttimaista touhua. Mä toivon todella, että tälle nuorelle miehelle ei jäänyt tästä tilanteesta mitään hampaan koloon. Toivottavasti hänen itsetuntonsa on vahva ja kestää tuollaisen moukkamaisen käyttäytymisen. Mua hävettää niin paljon sen opettajan puolesta.

Koska en voi jättää tätä asiaa tähän, aion kirjoittaa palautetta myös tuohon autokouluun, että näin ei saa toimia! Ei uskoisi, että tällaisesta pitää oikeasti huomauttaa vielä nykypäivänä ja etenkin ihmiselle, joka on vuosia tehnyt opetustyötä nuorten parissa.

Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia?

Kommentit (17)

 1. Nimetön

  Piti oikein tarkistaa kesken lukemisen että luinko siis tosiaan blogipostausta vai keskustelufoorumin trolliviestiä – siis ihanko todella tällaista tapahtuu edelleen, kaikista syrjinnänvastaisista kampanjoista huolimatta?!? Uskoni ihmiskuntaan alkaa loppua.

  1. Noora

   Jep, munkin mielestä aika uskomaton juttu.

  2. Pinja

   Laita ihmeessä palautetta. Mielestäni ylipäänsä tökeröä autokoulun opettajalta käskeä minkä tahansa kokoista oppilastaan vaa’alle, vaikka kyseessä onkin havainnollistava opetustapahtuma. Paremmin tilanne olisi mennyt, jos opettaja ois ensimmäisenä ite hypännyt vaa’alle ja sen jälkeen oppilaat ois saanut halutessaan mahdollisuuden käydä kattomassa omat lukemansa. Ei noin, että määrätään joukosta joku kaikkien eteen vaa’alle ja sit vielä naureskellaan. Kyllähän nyt varmaan maalaisjärjellä voi päätellä, ilman liikemäärän säilymislain sen kummempaa analysointia, että suurempi massa jysähtää takapenkiltä suuremmalla voimalla.

   1. Noora

    Joo laitoin, ehdottomasti laitoin. Nimenomaan, olisi käyttänyt itseään esimerkkinä. Loput me oltaisiin osattu itse päätellä.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *