USKALLATKO ANTAA HYLÄTYN OPISKELIJALLESI?

Viime aikoina on mediasta saanut lukea siitä, miten hoitajat nykypäivänä ovat osaamattomia ja soveltumattomia alalle. Pystyn allekirjoittamaan tämän myös itse. Työuran aikana olen nähnyt erilaisia hoitajia, niin nuoria kuin vanhempiakin. Kaikista ei vain ole tälle alalle ja siihen pitäisi puuttua jo ennen kuin opiskelijat valmistuu.

Olen itse ohjannut muutamia opiskelijoita urani aikana. Kerran olen joutunut harjoittelun hylkäämään. Tai itseasiassa puutuin siihen jo hyvin aikaisessa vaiheessa, ennen harjoittelun päättymistä ja arviointia. Näin kuuluisi mielestäni jokaisen harjoittelun ohjaajan tehdäkin, jos havaitsee opiskelijassaan jotain sellaista mitä miettii. Oli se sitten osaamistaso tai yleinen soveltuvuus alalle. Siitä pitäisi puhua heti, eikä vasta harjoittelun arviointitilanteessa, tai vaihtoehtoisesti ei puhuta ollenkaan.

Jos opiskelija pääsee jokaisesta harjoittelusta läpi, ja hänelle sanotaan, että hyvin menee kyllä se siitä ja vielä on aikaa oppia, käy niin, että opiskelija luottaa näihin arviointeihin mitä hänestä tehdään eri harjoittelujaksoilla ja hän ajattelee, että tämä mitä tiedän, teen tai osaan riittää. Usein se ei kuitenkaan riitä ja ohjaajat puhuvat opiskelijoista sitten muuta kollegoilleen.

Jokaisen ohjaajan vastuu ja velvollisuus on puuttua näihin tilanteisiin jos havaitaan, että opiskelijan osaamistaso ei ole vielä riittävä esimerkiksi valmistumisen kynnyksellä. Miettikääpä tilannetta, jossa opiskelija on käytännössä rimaa hipoen päässyt harjoittelut läpi, mutta hänelle on annettu ymmärtää, että hän on hyvä ja osaava. Kun hän valmistuu ja menee töihin jonnekin osastolle on pulassa niin tämä juuri valmistunut opiskelija kuin myös hänen kollegansa.

Nimittäin kollegaan pitäisi pystyä luottamaan. Sinä ohjaajana valmistat tätä opiskelijaa siihen, että jonain päivänä hän on mahdollisesti vertaisenasi työskentelemässä samalla osastolla kuin sinä.

Se on totta, että sairaanhoitajaopinnot eivät tee kenestäkään valmista hoitajaa. Koulutus antaa valmiudet kehittää itseään ja se antaa valmiudet lähteä jostain liikkeelle. Siltikin joistain opiskelijoista näkee sen, että osaaminen ei ole vielä sillä tasolla, että työelämä olisi seuraava askel. Ei. Joistain opiskelijoista myös näkee sen, että vaikka ehkä osaamista olisi, on henkilössä jotain muuta mikä ei sovellu terveydenhuoltoalalle.

Miksi opiskelijoiden ohjaajat kuitenkin päästävät tällaisia opiskelijoita harjoitteluista läpi? Miksi he eivät puutu tähän? Pelätäänkö liikaa sitä, että puuttumalla tähän osaamiseen aiheutetaan opiskelijalle jotain traumoja? Enemmän traumoja aiheuttaa se kun osaamaton vastavalmistunut pukee työvaatteet päälle ja astuu työelämään.

Yhtenä lenkkinä tässä ketjussa on myös harjoitteluiden ohjaavat opettajat. Myös heidän vastuullaan on opiskelijan kehittyminen. Jos harjoittelupaikasta tulee palautetta opiskelijasta, vaihtoehto ei ole se, että opiskelija lopettaa siinä paikassa harjoittelun ja etsii uuden, missä harjoittelu tullaan hyväksymään. Tällä tavalla ongelma lakaistaan vain maton alle ja jossain vaiheessa se sitten todennäköisesti kostautuu, jollekin. Ammattikorkeakouluilla ei voi olla niin suuri rahanhimo silmissä, että opiskelijat valmistuu ihan vain sen takia aikataulussa, että koulut saavat opiskelijoista korvauksensa. Ajallaan valmistuva opiskelija = rahaa koululle.

Vaikeneminen ei auta

Opiskelijalle ei tarvitse olla julma. Asioista voi puhua kehittävästi ja sillä tavalla, että opiskelija kestää tuon palautteen. Asioista on kuitenkin puhuttava. Vaikeneminen ei hyödytä ketään. Se tuo alallemme vain osaamattomia sairaanhoitajia ja sitä kautta suuremman mahdollisuuden sille, että esimerkiksi jonkinlainen hoitovirhe tulee tapahtumaan.

Millainen vastuu sinun mielestäsi ohjaavilla sairaanhoitajilla on?

Kommentit (5)
  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olisin vielä kaivannut konkreettisia esimerkkejä hylkäämiselle.

  2. Moi, mielenkiinnosta luin, pystytkö yhtään kertomaan esimerkkejä ( ilman yksityiskohtia) millaisia osaamattomuuksia opiskelijoista on tullut?

    Yt. Sh vm. 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *