Sä oot laihtunut, näytätpä hyvälle!

Tuo lause joka kohottaa naisen itsetuntoa. Hitsi se huomas, mahtavaa! Vai onko se sittenkään hyvä lause? Pitääkö laihtumista kommentoida positiiviseen sävyyn? Onko laihtuminen aina hyvä asia josta pitää kehua? Hyvä tyttö hienoa! Oot puputtanut vähemmän sitä suklaata ja käynyt enemmän lenkillä, wau!

Sairaanhoitajan urallani oon hoitanut muutamia syömishäiriötä sairastavia tyttöjä, naisia. Kysyin heiltä, että mistä sairaus sai alkunsa. Eräs heistä sanoi, että oli sairastunut vatsatautiin ja sen seurauksena kropasta oli lähtenyt muutamia kiloja pois. Joku tuttu oli sitten kommentoinut, että näytätpäs hyvälle ja tän tytön päähän oli jääny vaan ajatus siitä, että hän näyttää hyvälle kun hän laihtuu. Ehkä ihan viaton kommentti ”Näytät hyvälle, ootko laihtunut” voi laukaista tosiaan pahimmassa tapauksessa syömishäiriön.

Muistan sen myös tarkkaan miten näille syömishäiriöisille ei missään tapauksessa kannattanut sanoa edistymisestä tyyliin vau, oot lihonut! Ei missään tapauksessa. Heidän mielessään se lihominen on aina vaan huono asia ja tarkoittaa vaan rasvan kertymistä kroppaan. Piti siis keksiä joku toinen tapa kehua edistymistä, eli paranemista. Sanoin sitten, että näytätpä terveelle ja paljon paremmalle nyt! Niin, terveemmälle he tosiaan näyttivät. Pienikin painon muutos normaalimpaan suuntaan sai nämä naiset näyttämään terveemmille, minun silmissä paremmalle.

No jos sitten saat kehun, että oot laihtunut ja näytät hyvälle niin mitä siitä pitää päätellä? Että aiemmin olin lihava ja epämiellyttävän näköinen tämän kehujan mielestä? Jos vielä laihduttaisin, niin näytänkö silloin siis vieläkin paremmalta? Mitenkä paljon pitää laihduttaa, että olisin parhaimmilani?

Voiko laihtumisen jättää kokonaan kommentoimatta? Mitä jos ei vaan sano mitään?

oonhyvä

Kommentit (10)
 1. laiha ja arvostettu
  15.12.2015, 11:36

  Itse muutin takasin suomeen muutaman kuukauden ulkomailla asumisen jälkeen, olin siellä ollessani muuttanut elämäntapojani ja hullua kyllä en itse huomannut omaa muutostani. Olin laihtunut kuulemma ihan älyttömästi ja itse huomasin ainoastaan että kaula tuntui kireämmälle ja vanhat housut tuntui löysiltä jaloissa. Joka tapauksessa näin ystäviäni kun tulin suomeen ja kaikki innoissaan totesivat minun olleen kuihtunut tai pienentynyt ihan älyttömästi. Se kohensi ainakin omaa mieltäni sillä sitä olin tavoitellut mutten vaan itse huomannut. Eräs ystäväni sanoi minulle; Ootsä kyllä laihtunu ja pienentynyt tosi paljon mutta ei sussa aikasemminkaan mitää vikaa ollut :D. Huomasin että monen teki varmasti mieli sanoa jotain minulle muuttuneesta ulkonäöstäni mutta monikaan ei varmasti kehdannut tai kokenut sitä sopivaksi. Itselleni tuli kuitenkin hyvä mieli koska moni kehui niin että se kuulosti vaan kivalta, kunnes eräs ihminen jota en ole voinut sietää vuosiin tokaisi minulle että olen laihtunut ihan helvetisti ja ainakin 20 kiloa on lähteny akasta ynnä muuta. Asiahan ei sinänsä haitannut mutta juuri tuon laihtumisen jälkeen kyseinen ihminen alkoi olla todella mukava mua kohtaan? Aikaisemmin oli vaan vituillut tai sitten ei noteerannut mua mitenkään mutta nyt kun laihduin oon parempi ihminen ja ansaitsen huomiota? 😀 okei..

  1. Eli sen huomoioimisenkin voi tehdä asiallisella tavalla eikä siten, että loukkaa ihmisen aiempaa olemusta. Okei 🙂

   Ja jännä huomio tuo, että ”kelpaat” nyt sille vittuilijallekin. Laihduit ja oot parempi ihminen, silleenhän se nyt ei voi mitenkään olla. Mikähän siinä, vitsi, käys kuule kysyy siltä suoraan! 😀 Ja tuu sit kertoo mulle!

 2. Voihan sitä kanssaolijaa huomioida ihan vaan sanomalla ”näytätpä hyvältä!” ilman sen kummempia kommentteja painon muutoksista. Ja voi kommentoida vaikkei tyyppi olisi juuri viime näkemästä muuttunut. Kohottaa sekin itsetuntoa ja antaa paremman mielen… Tarviiko kehumiseen aina jonkin muutoksen?! Toisen huomioimista kehuminen kun kumminkin on.

  1. No tää on hyvä! Nimenomaan. Näytät hyvälle. Riippumatta siitä ootko tiputtanut kiloja vai kerännyt niitä. Mä ite aina välillä sanon kavereille jos ne jotenkin erityisen ihanasti hehkuu, että ootpa kaunis tänään ja mä tosiaan tarkoitan sitä. Musta on ihanaa huomioida ympärillä olevia ihmisiä ihan vaan vaikka tuolleen. 🙂 Ja nimenomaan. Ei sitä laihtumista itsessään varmasti tarvii kehua, että hitsi hyvin oot LAIHTUNUT vaan, et just näytätpä hyvälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *