Ollaanko me muka liian ahneita?

Oon miettinyt, että otanko tän aiheen esille blogissani vai en. Aihe toki sivuaa blogini muitakin samantyylisiä aiheita mutta sitten on tavallaan melko syvällistä pohdintaa. Tai no syvällistä ja syvällistä mutta kantaaottavaa ja mielipiteitä jakavaa. Mutta mikäpä täällä mun blogissa ei muutenkin olisi jo sellaista.

kaikkeekivaa7

Aihe koskettaa sairaanhoitajien työtä ja työn vaativaa palkkausta. Haluan tuoda oman mielipiteeni esille. Oon seurannut nyt tätä kampanjointia sivusta ja lueskellut ihmisten mielipiteitä asiasta. Asia, kuten tottakai kuuluu, jakaa mielipiteitä.

On nimittäin perustettu adressi joka kantaa nimeä Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta. Adressilla pyritään saamaan sairaanhoitajien lähtöpalkka 3000€. Mun mielestä ihan kohtuullinen vaatimus. Monet ihmiset sitten kommentoivat aihetta, että samaan syssyyn voisi vaatia lähihoitajillekin lisää palkkaa. Toki, niin varmasti voisikin ja samalla tavalla hekin ansaitsisivat työstään enemmän mutta nyt on kyse sairaanhoitajista.

Adressin pohjustusteksti on erittäin asiallinen ja täynnä asiaa. Suomen sairaanhoitajien palkkataso on todella paljon huonompi kuin monessa muussa maassa, jopa 1000-2000€/kuukaudessa. Silti suomessa sairaanhoitajien työ on paljon osallistuvampaa kuin monissa muissa verrokkimaissa. Sellaiset päivittäiset toimenpiteet mitä potilaille tehdään päivittäin suomessa sairaanhoitajien toimesta, tehdään muissa maissa vain lääkärin toimesta. Esimerkkinä katetrointi. Englannissa lääkärit katetroivat kun taas täällä suomessa sen tekevät hoitajat. Olen nähnyt lääkärin katetroivan vain sellaista potilasta, yleensä miestä, jolle katetrin laittaminen ei onnistu ilman ohjainta.

kaikkeekivaa8

Johtopäätöksenä me sairaanhoitajat olemme sitä mieltä, että suomalaisen sairaanhoitajan palkkataso on liian alhainen. Pelkäämme, että alalle ei hakeudu tarpeeksi uutta väkeä ja alalla jo olevatkin harkitsevat alan vaihtoa tai muuttavat ulkomaille töihin. Pelkkä kiitollisuus sairaanhoitajan työtämme kohtaan ei riitä, vaan vaadimme peruspalkkaan tuntuvan korotuksen. Mielestämme suomalaisen sairaanhoitajan peruspalkka tulisi alkaa Kolmosella! Tällöin olisimme koulutustamme ja ammattitaitoamme vastaavalla palkkatasolla, joka on myös vertailukelpoinen muiden maiden sairaanhoitajien palkkojen kanssa, sekä muiden vastaavan koulutuksen ja jopa alempien koulutusten omaavien kanssa. (Kursivoidut tekstinpätkät Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta adressista)

Tuo on totta, että pelkkä kiitollisuus työstä ei riitä. Etenkin kun sitä kiitollisuutta esimiehiltä tai potilailta tulee erittäin harvoin, sitäpaitsi kiitollisuudella et voi mennä ruokakauppaan maksamaan ruokaostoksiasi, et voi sanoa kassalla, että sain tänään kaksi kertaa kiitoksia hoidosta ja kerran erittäin paljon kiitoksia hyvästä hoidosta, mitä sillä saa? Sillä ei saa mitään.

Tutkiskelin tuossa esimerkiksi hätäkeskuspäivystäjän palkkoja. Keskipalkka 3800€. Jep, toki työ on vastuullista ja siitä kuuluu saada kunnon korvaus. No, entäs meidän työ? Meidän työssä hoitajat annostelevat lääkkeet potilaille, me annamme ne potilaille. Me laitamme tipan ja seuraamme potilaan vointia. Reagoimme siihen jos potilaan vointi äkisti muuttuu. Järjestämme potilaalle jatkohoitopaikan ja tilailemme kyydit. Varmistamme, että potilas pärjää kotona ja jos ei pärjää järjestämme kotihoidon paikalle.

Minun mielestäni hoitajien palkka ei millään tapaa kohtaa työn vaativuuden kanssa. Kyseessä on kuitenkin ihmisten terveys ja joskus jopa ihmisten henki. Ei ole pitkä aika kun työvuorossa oli elvytys. Olin niin ylpeä siitä porukasta joka potilasta hoiti. Hommat meni kuten pitääkin ja potilas saatiin elolle. Jokainen hoitaja tiesi mitä tilanteessa piti tehdä. Tilanteessa oli mukana yksi lääkäri ja useampi sairaanhoitaja. Jokainen tiesi mitä tehdä. Pelastimme porukalla sen ihmisen hengen.  Siitä tulee kiitollinen olo tätä työtä kohtaan. Kiitollinen olo siitä, että saa vaikuttaa niin radikaalisti toisen ihmisen elämään. Rakastan työtäni ja haluaisin tehdä tätä aina.

Mutta jostain syystä olen alkanut miettimään, että olisiko jotain muuta työtä jota voisin tehdä. Joku työ missä ei vaadittaisi niin paljon ja palkan saisi ns. helpommalla. Niitäkin ammatteja on. Toki haluaisin saada myös henkisen tyytyväisyyden siitä työstä jota teen. Pelkkä kuukausittainen palkka ei siihen riitä. Mutta kyllä se motivoi ihan eri tavalla tekemään työnsä erityisen hyvin jos kokee palkan vastaavan sitä työnkuvaa. Kiirettä ja sitä riittämöttömyyden tunnetta tässä työssä sietäisi paljon paremmin kun työn vaativuus ja palkka kohtaisi edes jollain tasolla.

Tänä päivänä sairaanhoitajalta vaaditaan hyvää lääkehoidon koulutusta ja osaamista. Tätä varten ovat tulleetkin viiden vuoden välein tapahtuvat lääkekoulutukset ja laajat suonensisäisen lääkehoidon tentit LOVE (ja Akutologia tehohoidossa, päivystyksessä ja leikkaussaleissa), joilla varmistetaan sairaanhoitajien hyvä lääkehoidon osaaminen. Sairaanhoitajat kykenevät vastuulliseen lääkehoitoon ja hoitotyöhön. Vastuuta lääkehoidosta ja potilaan hoidosta on siirtynyt yhä enemmissä määrin hoitajille. He joutuvat itsenäisesti tekemään päätöksiä potilaan hoidosta ja lääkityksestä, sekä tekemään arvioita ja ottamaan vastuuta potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta. Vastuuta lääkäreiltä on siirtynyt paljon sairaanhoitajille esim. päivystyshoitajat, leikkaussaleissa anestesiahoitajat ja leikkaushoitajat, tehohoitajat vastaavat pitkälti itsenäisesti potilaan hoidosta ja lääkityksestä verrattuna muihin maihin.

Itse olen siis kirjoittanut adressin. Adressin voit myös sinä kirjoittaa, klikkaat vain seuraavaa linkkiä ->  Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta.

Mutta mielipiteitähän asia jakaa. Jostain keskustelupalstalta luin jonkun henkilön mielipiteen asiaan ja hänen mielestään insinöörit tekevät paljon vastuullisempaa työtä kuin sairaanhoitajat. Toki, kaikkien ammateilla ja työllä on merkityksensä. Jos ei olisi roskakuskeja hukkuisimme roskiin, jos ei olisi siivoojia julkisetpaikat olisi aika kauhessa kunnossa. Jollei olisi leipureita, ei kaupoissa olisi myytävää. Jokaisella työllä on merkityksensä tämän yhteiskunnan pyörimisen kannalta. Kuitenkin se vastuu joka hoitajilla on, eli vastuu ihmishengestä on melko suuri kannettavaksi harteillaan. Kyllä, hoitajatkin kantavat vastuun potilaidensa hengestä lääkäreiden ohella. Monesti sanotaan, että vastuu potilaasta on lääkärillä, kuitenkin ei ole kerta eikä kaksi kun lääkärit kysyvät meiltä hoitajilta, että mitähän tehdä tämän potilaan kanssa. Ei ole harvinainen asia, että hoitaja luettelee lääkärille mitä labroja tilataan ja mitä labrojen jälkeen ja ketä konsultoida tarvittaessa. Sitten lääkäri vaan kirjaa hoitajan neuvomat ohjeet omalla nimellään koneelle ja ”ottaa vastuun” niistä. Niin. Voisimme yhtälailla olla hiljaa ja antaa lääkäreiden toteuttaa ajatuksensa, joita ei aina ole potilaan hoidon suhteen. Sitten me vaan hoitajina toteuttaisimme lääkärien määräyksiä, joita ei siis aina ole.  Tai joskus määräykset ovat todella räikeästi kirjattu väärin. Hoitajien pitää olla ns. tuplatarkistajia. Aina et voi olla 100% varma, että lääkäri on kirjannut hoito-ohjeen oikein ja sun pitää tietää asioista jotta tiedät ja osaat reagoida jos määräys on väärin. Et voi vaan sokeasti luottaa siihen, mitä se lääkäri, eli olevinaan se joka tietää ja vastaa asioista määrää kunkin potilaan kohdalle.

kaikkeekivaa6

Keskustelupalstoja lukiessa tulee olo, että me hoitajat emme siis tee muuta kuin toteutamme lääkäreiden määräyksiä, no juu. Teemmehän me sitäkin. Meidän vaan on tiedettävä sitten miten niitä määräyksiä lähdetään toteuttamaan. Kytketään potilas erilaisiin vointia helpottaviin laitteisiin; hengitystätukeviin laitteisiin, verenkiertoa seuraaviin laitteisiin. Meidän pitää kasata instrumenttipöydät ja hakea välineet. Monet lääkärit eivät tiedä monestakaan laitteesta juuri mitään. He tietävät, että tietyssä tilanteessa kytketään potilas tiettyyn laitteeseen mutta siinä se, eivät he silti välttämättä sitä osaisi itse tehdä. Eivätkä lääkärit seuraa jatkuvasti potilaan vointia hänen rinnallaan. Monesti lääkärit käyvät pyörähtämässä potilaan luona ja lähtevät sitten pois. Sitten jos potilaan vointi huononee, hoitaja siihen reagoi ensimmäisenä. Lääkäri ei siihen välttämättä hetkessä edes tule paikalle.

En nyt halua tässä tehdä mitään vastakkainasettelua minkään ammattiryhmien välille. Olen vain sitä mieltä, että sairaanhoitajan työn vaativuuteen nähden palkkamme saisi olla korkeampi.

Tähän loppuun haluan laittaa pystyyn pienen arvonnan. Sain itse pari avainkaulanauhaa, jotka voin laittaa työssä kaulaani, perinteistä hoitsun asua virkistämään. Katsokaa miten söpön ihanat. Noi vaahtokarkit tekisi mieli syödä.

kaikkeekivaa1

Avainkaulanauhoissa on turvalukko, eli jos joku potilas päättäisi kiskaista kaulanauhasta, niin turvalukko antaa periksi ja nauha aukeaa. Kaulanauhat on kotimaista käsityötä.

kaikkeekivaa kaikkeekivaa2

Voitte käydä katselemassa valikoimaa Kaikkee kivaa sivuilta.

Jätä kommenttia aiheesta ja toimiva s.postiosoite. Arvon voittajan täällä sivuilla 24.4.2016. 🙂

kaikkeekivaa3

Kommentit (193)
 1. Kyllä todellakin pitäisi lähtöpalkkana olla tuo 3000e/kk. Olisi kohtuullista, että siitä kaikesta jäisi käteenkin jotain. Tyytyväinen voi olla niin monessa työssä, jossa saa käydä syömässä ja vessassa ilman soivien kellojen vahtimista jne., eli sikäli vaihtoehtoja varmasti on. Minusta tämä sairaanhoitajien palkkaus on ihan käsittämätön asia työhön ja työaikoihin nähden.

  Tässä nyt muutama hajanainen ajatus – iltavuoroon kiire nääs. Osallistun arvontaan ja haluaisin tuon keltapinkin. 🙂

  1. Niinpä, olisi aika luksusta jopa ettei tartteis kesken ruoan pompata takaisin sinne työn äärelle 🙂

  2. Joulukuussa-15 valmistunut sh ilmoittautuu kisaan ja sanon asiaan vielä kommenttia! 🙂 Oon ollut nyt töissä kirurgisilla osastoilla jossa potilaat ovat syystä jos toisesta kriittisesti heikossa kunnossa ja vaativat sairaanhoitajan osaavaa hoitoa. Tarkkailu, kivunhoito, kuntoutus, lääkärin konsultointi, erilaiset toimenpiteet ja moni muu asia ovat potilaan kuntoutumisessa ja hoidossa erittäin tärkeitä elementtejä, joilla turvataan parhaimmillaan ihmisen tulevaisuus. Sairaanhoitajalla on mielettömän suuri vastuu useasta ihmisestä samaan aikaan ja kiire on välillä mieletön. Hikeä saa pyyhkiä otsalta usein. Samaiseen aikaan kiireen kanssa annat kuitenkin aikaa kaikille potilaille, auttaen myös kollegoita ja seuraten sydän sykkyrällä kriittisessä tilassa olevia.

   Välillä tuntuu ettei mikään riitä, että minun työpanos ei vaan yksinkertaisesti riitä, uskoen että ehkä seuraava päivä on rauhallisempi. Kyllä tää vaan on rankka työ josta maksetaan liian vähän. Välillä ihan huvittaa kun miettii näitä taukojenkin pitämistä. Sana ”ruokatauko” on välillä aika kaukana tauosta, kun hypit välillä hoitamassa asioita osastolla. 😀

   Paljon ihania asioita tapahtuu kun näet oman työsi vaikuttavan jonkun ihmisen elämään niin paljon, mutta välillä piinaa se riittämättömyyden tunne. Kliseisesti sanottuna tätä työtä ei voi tehdä pelkästään rahasta, mutta palkan saaminen lämmittää silloin kun tiedät raataneesi töitä lähes kolmen kuukauden edestä. Eli vaadittu peruspalkka on ehdottomasti perusteltu ja kuuluisi sairaanhoitajalle jo koulutuksen pituuden/ haastavuuden sekä työn vaativuuden vuoksi.

   Kiitos sinulle kun otit kantaa blogissasi ja saat keskustelua heräteltyä! 🙂 Sisar hentovalkoiset tulisi olla enemmän yhtä ja osata vaatia enemmän arvostusta palkan kautta!

  3. Jaksaa jaksaa, vaan jaksaako?
   19.4.2016, 03:27

   Joitakin ei vaan ole opetettu jakamaan nallekarkkeja tasan, niin aina siinä sit joku joutuu tyytymään vähempään.. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/totuus-kansanedustajien-palkkioista-nousseet-lahes-kaksi-tuhatta-euroa-2000-luvulla/5839870

   Itse vasta valmistuneena saikkarina olen jo nyt alkanut miettimään onko työstä maksettava palkka sen stressin, kiireen ja väsymyksen arvoista. Tällä hetkellä vielä erityisen kuormittava tilanne menossa, ja porukkaa alkaa olemaan loppuun palamisen partaalla..

  4. Sini Mikkola
   19.4.2016, 16:58

   Jaan kanssasi sairaanhoitajana samat ajatukset! Osallistun tässä samalla arvontaan.

 2. Kerttu Klemetti
  14.4.2016, 13:14

  Joo tommonen kaulanauha olisi kiva ja tarpeellinenkin itselleni. Lh-opiskelijana ja sijaisuuksia tekevänä tulisi kyllä kovaan käyttöön eikä jäisi hyllyn perälle pölyntymään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *