Miksi menisit päivystykseen?

Olen lukenut taas monia päivityksiä ja artikkeleita siitä, miten päivystyspoliklinikat alkavat taas ruuhkautua kun epidemiat ovat alkaneet jylläämään. Liikkeellä on ripulia, oksentelua ja kuumetta. Tuttavani päivitti asian napakasti omaan Facebook feediinsä: Ripuli lähtee ripuloimalla ja kuumeeseen voi ottaa kuumelääkettä. Aamen.

Nykypäivänä ihmiset tuntuu ajattelevan, että koskaan ei saisi olla kipeä ja jos ollaan kipeitä niin silloin pitää mennä lääkäriin heti välittömästi, sitä vartenhan ne lääkärit on. Jos vähänkin johonkin kolottaa, niin syy on saatava selville. Ihmisen elimistö ja koko kroppa on sellainen, että välillä saattaa kolottaa sinne sun tänne, eikä aina syytä saada selville. Eikä todellakaan tarvitsekaan saada. Pitää sietää niitä tuntemuksia mitä kroppa joskus antaa. Hetkellinen polvikipu, päänsärky tai muutaman päivän kuume ei välttämättä vielä kieli mistään vakavasta, vaikka Google voi sinulle melko pahan diagnoosin antaakin.

ripuliyrjo

Jos sinulla on ripuli-oksennustauti, ei tauti lähde sillä pois, että raahaudut niillä vähäisillä voimillasi päivystykseen lääkärin eteen, tai pikemminkin sinne odotusaulaan tartuttamaan muita. Lääkäri ei voi asentaa mitään tulppaa kumpaankaan päähän, että oireilu loppuisi. Tauti menee ohi itsestään. Ainut mitä sinä voit tehdä on se, että juot riittävästi nesteitä, vaikka ne kaikki ylös aina tulisikin, kyllä sieltä jotain aina kuitenkin imeytyy. Apteekista on myös saatavilla moneen vaivaan itsehoitotuotteita, joista voi olla apua. Muutaman päivän yrjöily tai ripulointi ei perustervettä ihmistä vaadi menemään päivystykseen.

Mutta entäs jos se on sitä influessaa?

Liikkeellä on nyt tosiaan myös sitä influenssaa ja ihan perinteistä flunssaakin. Jos sinulla on kuumetta, ota kuumelääkettä, jos sinun lapsella on kuumetta, anna kuumelääkettä. Vaikka kuumeilu johtuisi influenssasta, oireenmukainenhoito yleensä riittää. Se, että sinulla todetaan influenssa testien avulla, ei muuta mitään. Kuumetta se silti pitää ja vetää voimat heikoksi. Lääkäri ei pysty tätäkään tautia sormia napsauttamalla poistamaan. Yleensä lääkärin ohje on, että ota kuumelääkettä ja juo riittävästi nestettä ja ennen kaikkea lepää.

Jos kuitenkin päätät lähteä päivystykseen, niin ota muutama seikka huomioon. Et todennäköisesti ole yksin liikkeellä. Joudut varmasti odottamaan tunnin jos toisenkin ennen kuin edes näet lääkäriä. Sinut voidaan ohjata myös sairaanhoitajan vastaanotolle. Vuodepaikkoja tuskin on saatavilla samaisesta syystä; siellä on varmasti raihnaisempiakin potilaita joille ne paikat on varattu. Päivystyksessä ei myöskään ole ruokatarjoilua. Juotavaa voi saada mutta se on yleensä sitten ihan vaan vettä. Eli jos kuumeilet tai oksentelet niin ota juomista mukaasi. Tippakanyyleja ei viritellä kaikille automaattisesti. Vessat ovat yleisiä vessoja. Eristyshuoneita on hyvin rajoitetusti, kaikille niitä ei riitä. Eli ole valmis ripuloimaan ja oksentelemaan yleisessä odotusaulan vessassa, jos päivystykseen hakeudut tämän vaivan vuoksi.

Nämä muutamat seikat huomioiden ainakin itse jäisin herkästi kotiin sairastamaan, kyllä siellä on mukavampi olla. Jos tauti pitkittyy, niin yleensä päivystyksillä on olemassa omat puhelinneuvonnat joista voi saada langanpäähän sairaanhoitajan, joka voi tilanteesi vielä erikseen arvioida, jos tuntuu sille, että et selviä.

ripuliyrjo1

 

Kommentit (20)
  1. Ah ihana teksti. Aamen. Onnellista uutta vuotta Noora!

  2. hyvä teksti jälleen kerran! 🙂 itse joutunut ramppaamaan päivystyksessä pahojen kipujen kanssa kun sinne kehoitettu tulemaan herkästi takaisin, mutta ei siellä istuskelu kovin mukavaa ole. onneksi meillä kanta-hämeessä on ainakin ihanat lääkärit ja hoitajat ollu aina hoitamassa. jos päivystyksestä olisi huono kokemus niin kynnys lähteä olisi paljon suurempi. vaikea kuvitella että joku oikeesti menee sinne flunssan takia? tai mahataudin jollei ole kuivumisen vaaraa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *