Lepopäivä

Nyt on lauantai ja mulla on virallisesti lepopäivä kaikista treeneistä. Valkkukin laittoi viestiä päivällä, että muista, nyt on hyvin ansaittu lepopäivä. Mutta mitenkä maltat levätä kun oot just saanu sen draivin päälle?

Lepopäivänä voi vaikka pullistella peilin edessä ja katella miten ne lihakset kasvaakaan :D :D
Lepopäivänä voi vaikka pullistella peilin edessä ja katella miten ne lihakset kasvaakaan 😀 😀

En usko, että yhden päivän levolla se draivi katoaa mihinkään. Ajatuksen tasolla tunnun silti olevani koko ajan salilla, eli pää ei lepää, mutta kroppa kyllä. Ootan taas niin paljon huomista treeniä ja sitä kun saan valuttaa hikeä ja tuntea sen ihanan kamalan tuskan tunteen kropassa. Niin, vaikka se on kamalaa, niin se on myös älyttömän ihanaa. Ja silloin kun se tuntuu kamalalle, niin tiedän, että jotain hyvää tapahtuu mun kropassa.

lepopäivä4Mutta mihinkä niitä lepopäiviä tarvitaan?

Tietenkin siihen, että se kroppa ja lihakset palautuisivat parhaalla mahdollisella tavalla siitä kovasta treenistä. Kun käyt vetämässä kovan treenin jollekin lihasryhmälle, niin siellä treenattavassa lihaksessahan tapahtuu semmoisia hyvänlaatuisia lihasvaurioita, solut menee hajalle. Levossa ollessa elimistö sitten korjaa nämä vauriot. Tämä tarkoittaa sitten sitä, että kun ne vauriot on korjattu, niin se lihas on tällöin taas himpun verran vahvempi, kestävämpi. Eli levossa ne lihakset kasvaa ja kehittyy, ei varsinaisesti siellä salilla.

lepopäivä3Levon, etenkin nukkumisen aikana kroppa tuottaa luontaisesti kasvuhormonia ja testosteronia, jotka ovat edellytyksenä lihasten kasvulle ja kehitykselle. Unen aikana kortisolihormoni, eli nimenomaan se stressihormoni ja insuliinitaso laskee ja kun näiden hormonien määrät elimistössä laskevat, niin samalla vähenee kropan ja elimistön passiivinen kuormitus. Eli jos kortisolitasot on jatkuvasti koholla, eli toisinsanoen jos kroppa on jatkuvassa stressitilassa, kehityskin hidastuu. Kroppa joutuu taistelemaan tätä stressiä vastaan, eikä näin ollen voi optimaalisesti kehittää (eli palauttaa) niitä treenattuja lihaksia.

Miettikääpä mitä lepäämättömyys tekee sille kovasti treenatulle lihakselle, jossa treeni toisensa jälkeen vaan hajotetaan niitä soluja, vaikka esimerkkinä kovat jalkatreenit?! Jalat ei välttämättä palaudu kunnolla ollenkaan ja sitten seuraavan kerran kun menet taas tekemään jalkatreenin, voikin sattua vaikka loukkaantuminen, esim. revähdys lihaksessa. Näin se kroppa sitten ”pakottaa” omistajansa lepoon. Ja ai että sitten kiukuttaa kun joutuu  ”pakkolepoon”.

Painonpudottajilla jos kenellä tuo levon ja riittävän unen saannin merkitys korostuu. Paino saattaa junnata paikoillaan pitkäänkin, jos kroppa käy ylikieroksilla. Elimistön stressitila hidastaa aineenvaihduntaa huomattavasti. Itse huomasin tämän dietin aikana. Jos oli mennyt muutama yö lyhyemmillä unilla, niin paino ei välttämättä ollut tullut tietyn aikavälin aikana alas juuri ollenkaan, mutta sitten kun sait nukkua (tai kun kroppa antoi nukkua) kunnon unet (mulle se tarkoittaa n.8h), niin paino oli saattanut humpsahtaa jopa kilon alaspäin.

lepopäivä1Levon ei tietenkään tartte tarkoittaa sitä, että makaisit kotisohvalla X-asennossa koko päivän ja skippaisit vaikka kavereiden näkemiset, kun sulla nyt sattuu olemaan se lepopäivä. Lepoa on myös se, että saat arkeesi muutakin sisältöä kuin ne treenit ja työn tai opiskelun. Kroppa voi hyvin, kun pää voi hyvin. Itsehän olen tänään heittäytynyt jopa niin villiksi, että siivosin! Pesin ihan muutaman ikkunankin. Lepopäivän kunniaksi ajattelin myös sytytellä illalla kynttilöitä puhtaaseen kotiin ja laittaa saunan päälle. Saunassa ajattelin nostaa jalat kattoa kohti ja vain olla.

Lepopäivä vaatii välillä asennoitumista, mutta onneksi huomenna tämä hullutus on jo ohi 😉

lepopäivä

 

 

Kommentit (5)
 1. piakaroliina
  27.9.2014, 19:58

  Mä oon jo tehnyt tän viikon salitreenit ja on jo fiilis et huomenna vois mennä taas salille 😀 No onneks pääsen spinningiin! Tosin ehkä saattaa johtua kans siitä, että en pääse ens viikolla salille, ku oon kurssilla Ilomantsissa (eikä mulla oo autoa et ajaisin Mantsin keskustaan salille ;D). No pääsenpähän lenkkeilemään mitä nyt kääpien opiskelulta ehkä kerkeän !

  1. Mulla tosiaan huomenna vielä yks treeni edessä, onneks 😀 En kestäis jos ”joutuis” olemaan salilta poikessa kaks päivää, nyt ku rauta on kuumaa, niin pitää takoa 😀

   No juu, sulla kans varmaan sali-innostusta boostaa se, kun tiiät ettet pääse sinne vaikka haluaisit. Mut ajattele nyt niin, että maksimoit lihastenkasvun viikon aikana 😀 Tsemppiä salittomuuden viikolle 😉

 2. Kiva, kun päivityksiä tulee tiuhaan 😉 Koitan saada sulta inspistä taas omiin touhuihini.

  1. On ollu pitkästä aikaa olevinaan jotain asiaakin ja itseasiassa tää on tällä hetkellä taas sika hauskaa tää päivittely! Juttuideoita vaan pulppuaa mieleen 😉

   Kävin tsekkaa pitkästä aikaa sun blogia, hitsi mimmi on kutistunu. Tsemppiä nyt siihen ylläpitoon, sehän se on hankalinta! Ja jos mun blogi vaan millään tavalla motivoi niin pitää mun ahkerasti siis päivitellä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *