Uskallatko olla ottamatta influenssarokotusta?

Olin pitkään rokotetta vastaan kapinoiva. Ajattelin, että olen perusterve, en kuulu riskiryhmään ja jos sairastun influenssaan, niin elimistöni kyllä hoitelee taudin. Enkä sitä paitsi ole koskaan ennenkään rokotetta ottanut joten miksi nytkään.

Joensuussa työskennellessäni influessarokotuksesta pyrittiin tekemään pakollinen hoitohenkilökunnalle. Influessaa voi nimittäin kantaa myös oireettomana ja samalla sitten tietenkin levittää sitä eteenpäin. Huonolla tuurilla tartuttaisin taudin sellaiseen henkilöön jolla ei ole puolustuskykyä taistella tautia vastaan. Joillekin tauti voi olla kuolemaksi, joka vuosi influenssaan kuolee useita ihmisiä, tehohoitoon joutuu vielä useampi, jopa perusterveitä. En tuolloin ehkä käsittänyt juuri tuota kohtaa. Vaikka ehkä oma kroppani saattaisikin jaksaa taistella influenssaa vastaan, niin jonkun toisen elimistö ei ehkä ole niin vahva ja taudin saadessaan hän saattaa siihen menehtyä.

Kuitenkin tuolla edellisessä työpaikassa, tai oikeastaan koko talossa oli rokotuksen suhteen pakottava ilmapiiri. En tykkää kun joku tulee määräämään mitä minun pitää ottaa elimistööni tai asettaa sen asian suhteen ehtoja jollen tee niin kuin joku käskee. Halusin kieltäytyä ja kieltäydyinkin rokotuksesta. Viimeisimpänä vuotena otin rokotteen vastentahtoisesti ja alistettuna. Ärsytti.

Nyt täällä Jyväskylässä alkoi viime viikolla henkilökunnan rokotukset. Millään osastolla ei ole pakottamismentaliteetti ollut käytössä. Esimiehet toivovat, että henkilökunta rokotteen ottaa mutta ketään ei pakoteta, rokotteen ottaminen olisi siis vain suotavaa. Vanha kapinallinen minussa ei nostanut päätään. Ehkä ennemminkin päinvastoin, olen kannustanut muitakin ottamaan rokotuksen ja puhunut rokotteen puolesta.

Olen nähnyt miten kovana tauti voi kovimmillaan iskeä päälle. Joka vuosi influenssaan kuolee ihmisiä. Vaarassa menehtyä ovat etenkin lapset ja ikäihmiset sekä sellaiset ihmiset joilla on jokin hankala perussairaus. Jos influenssa itsessään ei ole se joka kaataa petiin, on jälkitaudit usein todella pahoja.

Influenssarokotteella on useita hyötyjä

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu

 • terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä
 • lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä
 • ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Influenssarokote vähentää

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa (https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote).

Niin. Vaikka olet ottanut rokotteen, voit silti sairastua influenssaan. Yleensä tauti kuitenkin tällöin on lievempi. Oireet eivät ole niin kovia ja se menee nopeammin ohi. Perus nuhaflunssalta influenssarokote ei suojaa. Eli voit saada tavallisen flunssan ihan entiseen malliin.

influenssarokote

Influessassa ihmiselle nousee nopeasti korkea kuume, yleensä 40 asteeseen se kipuaa. Olo on todella voipunut, lihaksia särkee ja voi olla yskää ja hengenahdistusta. Tauti menee ohi itsestään, jos vain malttaa olla vuodelevossa viikon tai kaksi. Tämä siis perusterveellä ihmisellä. Joskus influenssa jättää jälkeensä esimerkiksi keuhkokuumeen ja tämä voi vaatia sairaalassa annettavan suonensisäisen antibiootin.

Monet aikuiset pelkäävät rokotteen ottamista. Muistissa on varmasti eräs rokote ja sen sivuvaikutuksina tuoma narkolepsia, johon osa rokotetuista sairastui. Tässä nykyisessä influenssarokotteessa ei ole käytetty mitään tehosteaineita, vain suoloja ja puhdistettua vettä. Rokote sisältää viruksen pinta-antigeeneja, eli periaatteessa elimistöösi rokotetaan influenssavirusta mutta vain kuollutta muotoa, ja tämä ei voi aiheuttaa sinulle influenssaa.

Jos arkailet influenssarokotteen ottamista, niin mieti sitä, että otathan sinä myös muut rokotteet joita suositellaan. Samalla tavalla rokotat myös lapsesi. On olemassa rota-virus-rokote joka suojaa lastasi ja sinua rota-virukselta. On olemassa rokote hinkuyskää, kurkkumätää ja poliota vastaan. Miksi et sitten ottaisi samalla tavalla rokotetta influenssaa vastaan? Haluatko tietoisesti riskeerata lapsesi tai oman terveytesi? Influenssarokotteen saa omasta apteekista reseptillä ja sen hinta on 11€. Mielestäni pieni hinta siitä, että vältyt influenssalta ja estät taudin levittämisen ympärilläsi oleviin ihmisiin. Vaikka sinä jaksaisit taistella influenssaa vastaan, jaksaako saman taistelun käydä läpi myös muut läheisesi?

Kommentit (14)
 1. Niin jokaisen oma asia ottaako rokotteen. Itse otin ja olen ottanut monta kertaa, vaikka pohdinkin aina ottamista. Tulee liikuttua aika paljon ihmisten ilmoilla. Seuraava pikki tulee olemaan TBE tehoste piikki.

 2. Itse en aio ottaa ainuttakaan turhaa rokotetta enää. Osallistuin nuorena HPV-rokotetutkimukseen jossa sai ilmaisen HPV ja hepatiitti-B rokotteet. HPV-rokoteesta huolimatta sain CIN-3 tason solumuutoksia jotka poltettiin pois kahteen kertaan koska uusiutuivat. Influenssarokote tehoaa vain murto-osaan juuri sillä hetkellä liikkeellä olevista viruksista mutta vuosittain virus muuttuu joten rokote ei anna välttämättä edes vuoden mittaista suojaa.

  1. HPV-rokotehan suojaa vain tiettyjä papilloomaviruksia vastaan, eikä minkään rokotteen teho ole 100% varma. Influenssarokote tehoaa vain A- ja B-virusta vastaan, jotka ovat yleisesti ”pahimmat” influenssan aiheuttajat, tarkoittaen sitä että niiden johdosta hoidetaan eniten tartunnan saaneita ihmisiä sairaalassa. Oireet saattavat olla rajut nuorella perusterveelläkin ihmisellä. Muut virukset eivät useimmiten aiheuta niin rajuja oireita tai jälkitauteja. Ja jos on ottanut rokotteen, ja silti sairastuu A- tai B-viruksen aiheuttamaan influenssaan, niin oireet ovat yleensä lievemmät kuin rokottamattomalla. Totta on, että virus muuntuu. Sen takia joka vuosi pitää ottaa uusi rokote, joka on kehitetty muuttunutta viruskantaa vastaan.

  2. HPV-suojaa tietyiltä HPV:lta ja niiden aiheuttamilta muutoksilta, ei kaikilta eikä niiden aiheuttama suoja muutenkaan ole 100%. Ei voi syyttää rokotetta siitä että saa sellaisen viruksen aiheuttaman taudin, jota vastaan kyseinen rokote ei välttämättä edes ole. Turhia rokotteita ei oo olemassakaan, ne kaikki suojaa oikeesti vaarallisilta taudeilta. Henkkoht olen sitä mieltä, että on itsekästä olla ottamassa influenssarokotetta… Jos suuri osa porukasta ees viitsisi ottaa sen, suojattaisiin samalla niitä jotka eniten sitä suojaa tarvii, varsinkin, kun rokotteen teho ei ole ihan 100%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *