IHMISET KÄRSII, KOIRAT KÄRSII, HELLE TAPPAA!

Nyt on tämän viikkoa saanut lukea turhautumiseen asti iltapäivälehtien otsikoita ja Facebookin eri ryhmistä kauhistelua tämän helteen takia. Yksi viikko vähän kesäisempää meininkiä ja porukka on ihan loppu. Eläimet kärsii ja ihmiset kärsii. Tuntuu, että ihmiset on menneet ihan paniikkiin helteiden takia.  Ollaanko me näin vieraannuttu kesästä? Kauanko näitä helteitä on kestänyt, viikon?

Se on totta, että mummoja tuupertuu helteiden vuoksi. Ikäihmiset ei juo tarpeeksi. Eikä syö. Tai sitten jos juodaan, niin juodaan pelkkää vettä ja suolat huuhtoutuu hikoillessa ja vettä lipittäessä. Se on kuitenkin joka kesäinen ilmiö, että mummoja tuupertuu, tai siis ainakin silloin kuin lämmöt nousevat täällä Suomessa tuonne +25 asteen tienoille. Onhan se myös kropalle raskasta, etenkin jos on jotain perussairauksia. Tottakai on hienoa, että ihmiset välittää ja varoittaa kanssaeläjiään helteen vaaroista. Kyllähän se oikeasti vaaroja tuo arkeen, jos ei pidä itsestään tai eläimistä huolta.

Silti. Jokapäiväinen valitus ja vauhkoaminen lämmöstä on älytöntä. Ihmiset joilla on koira, on ihan hepakassa kun ei pääse lenkille koiran kanssa eikä tiedetä miten koiran kanssa nyt pärjää, koska on niin helle. Joitakin kauhistuttaa se ettei koira pääse lenkille. Se, että koira on vähemmällä liikunnalla muutaman päivän, ei vaurioita koiraa millään tavalla. Koiraa ei pidä juoksuttaa helteessä, eikä tieten tahtoen kävelyttää kuumalla asfaltilla, muutoin koira kyllä pärjää. Joku vertasi koiran asfaltilla kävelyä siihen kun ihminen siinä kävelisi avojaloin. Joo, koiran tassut kestää hiukan enemmän kuin ihmisen tassut. Vai kuinka moni teistä käppäilee -20 asteen pakkasessa avojaloin?

Jos koiralla on kuuma, niin koiraa voi kotona viilentää kotikonstein. Meillä ainakin karvaturri koira, joka on vielä musta, pärjää oikein hyvin. Me viilennetään kaveria suihkussa säännöllisesti. Vaihdetaan vesi normaaliakin useammin, että se pysyy viileänä. Me ei käydä ulkona päiväsaikaan lenkeillä. Ainoastaan pissalla ja sit lepoon. Ei leikitä ylimääräisiä ja viimeinen mitä mies on tehnyt, on että se laittoi pakastimeen pussilakanan ja sillä viilentää koiraa (ja itseään hetkellisesti). Konsteja on monia. Lisäksi tietty uimassa käyminen kuuluu meidän aktiviteetteihin. Miettikääpä miten kulkukoirat pärjää ulkomailla. Siellä helteet on vielä kovempia ja kestää kuukausia, asfaltti polttaa ja merivettä ei tohtisi oikein janoissaan juoda. Lukasta näkee, että helle vaikuttaa siinä, että hän on tyytyväinen lyhyeen lenkkiin illalla ja, että ruoka ei maistu.

Koirat ja ihmiset pärjää, kunhan vain pitää maalaisjärjen touhussa mukana. Syöminen ja juominen on tärkeää. Lisäksi, jos oikein on kuumuudelle herkkä, ei pidä hakeutua keskipäivän paahteeseen tieten tahtoen, eikä helteellä tarvii tehdä mitään ihmeempiä.

Camoon valittajat, kesä on kerran vuodessa. Suomessa se helle kestää yleensä muutaman päivän. Kyllä te kestätte. Kohta on taas kylmää, märkää ja pimeää. Vaihtuu se valituksen aihe ihan pian 😀

Edit. Tänään taitaa jo sataa.

Kommentit (9)
 1. Tää oli ihan paras teksti!
  Meillä Suomessa on kuitenkin aika lokoisat oltavat, voidaan mennä kylmään suihkuun ja juoda hanasta kylmää vettä niin paljon kuin sielu sietää, ja niitä järviäkin suurimmalla osalla Suomessa on ihan nurkan takana mihin voi hypätä viilentymään ihan ilmaiseksi. Perusterveiden ei tarttis juuri valittaa.
  Vanhukset, sairaat ja ulkoduunissa olijat sitten on toinen juttu, mutta monesti ne valittajat on just niitä kenellä pullat ois ihan mukavasti uunissa. Nautitaan nyt kesästä ja liitetään sopeutua siihen mitä luonto ja maailma tarjoaa ja hyvällä syyllä nyt vain chillailla ja huilia kaikki vapaa-aika! 🙂

 2. No en mä tiedä.. Mä taas ymmärrän helteestä vouhottamisen ja valituksen koska ei Suomessa ole totuttu oikeesti että koko kuukausi on hellettä. Ja todellakin sitä yli 30 astetta. Onhan se muutos. Toisaalta suomalaiset rakastavat kesää, valittavat kylmyydestä, varataan matkoja etelän lämpöön. Mutta toisaalta suomalaiset eivät ole tottuneita ns. Ulkomaan lämpöihin/kesään näin pitkän aikaa. Harva etelän matkoillakaan viihtyy kahta viikkoa kauempaa..Mutta tottahan se on maalaisjärki käteen kaikessa. Valitettavasti sitä ei ole kaikilla ja uutisissa asti pitää varoitella ettei lapsia/lemmikkejä jätetä kuumaan autoon.

  1. All gore, All gone
   27.7.2018, 00:01

   Niin ja olisikin kyse vain siitä, että on pikkuisen liian epämukavaa. Tämä on poikkeuksellinen kesä kautta Euroopan ja muuallakin. Tutkijat ovat olleet huolestuneita laajoista metsäpaloista, Japanin helteistä, kuivuudesta. Kaikenlaiset sään ääri-ilmiöt tulevat yleistymään. Kiitos ilmastonmuutoksen. Itse vakavana seuraan kummallisesti käyttäytyvää säätä. Toivottavasti tämä ei yleisty, vaikka olisi hetkellisesti ollutkin hauskin kesä ikinä. Toivottavasti ei jää viimeiseksi hauskaksi kesäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *