Haimonni

Tein eilen mahtilöydön Prisman palvelutiskiltä. Ostin sieltä kalaa. Seiti ei enää maistu ja oon haaveillu kuhasta jo pitkään. Ainut stoppi kuhan ostolle on sen aika korkea kilohinta, tais olla lähemmäks 30€/kg. Kuhan vieressä tiskillä makas samanmoisia vaaleita kalafileitä, hintalappu kertoi kalan olevan Pangasiusta, haimonnia, kuulostaa pelottavalle :D. Kyselin sitten myyjältä, että minkäslainen kala se tämä pangasius on. Kuulema ihan niin kuin ahven tai kuha, ei oo ruotoja, tulee jostain tuolta kaukaa. Rohkea rokan syö ja yks file pakettiin kiitos! Hinta ei ollu paha ollenkaan, 9,90€/kg. Tänään sitten paistoin kalan pannulla. Vähän kuivattua tilliä päälle ja tuoreen sitruunan mehua. Ja oli hyvää! Siis tosi hyvää. Ei tietoakaan seitin mausta. Ehkä hiukan mauttomampi kuin kotimainen kuha tai ahven mutta menee!

Suosittelen siis pangasiusta kaikille kalan ystäville.

Ravintoarvot pannulla paistetulla haimonnilla seuraavanlaiset:
123kcal/100g
Hiilareita < 0,1g/100g
Rasvaa 6,8g/100g
Proteiinia 15,8g/100g

Eli eipä juuri valittamista 🙂

Nyt jatkan sohvalla köllöttelyä. Aamulla salille ja illaks harkkaan ja yöks taas narikkaan töihin.

Nähdään!

Kommentit (15)
  1. Kannattaa googlettaa aiheesta hieman lisää, niin selviää miksi vietnamista lennätetty kalafile on halvempi kuin kuha. Minä en suosittelisi pangasiusta kenellekään vastuulliselle kuluttajalle, kotimaista meri- ja järvikalaa kyllä. Ostin viikolla haukufilettä hintaan 8,90e/kg, talous tykkää! Ikävä tosiasia, mutta kaupassa myydään paljon sellaista joka ei ole kestävällä pohjalla. On meistä kiinni mitä arvostamme 🙂

    1. Samaa mieltä yllä olevan anonyymin kanssa. Kerran maistoin pangasiusta ja olihan se maku ihan ok, ei siinä mitään. Mutta noi kaukaa lennätetyt kalat on monesti sitten muista syistä vähemmän hyviä…

    2. On se hyvä että täällä jaetaan noita linkkejä mutta ei sitä nyt yksittäistä ihmistä siitä tarvii ristiinnaulita jos on kerran jotain kalaa ostanut. Kysynyt vielä myyjältä siitä lisätietoa.Kaupoissa myydään myös erittäin paljon asioita, joiden eettisyys on niin ja näin. En minäkään lihaa syö mutta eipä tulisi mieleenkään tulla syyttelemään muita sen syömisestä tai laittamaan linkkejä johonkin animalian sivuille 😀

      1. That’s way more clever than I was exgiptenc. Thanks!

    3. Niin ja itse luin, että WWF oli saanu ton kalan jollekin listalle, että nykyään se on eettisempää tonkin kalan tuottaminen kuin ennen. Ja jos sitä ylipäänsä tänne asti raijataan tuoda tuota kalaa, niin parempi kai se on, että sen joku ostaa ja syö, kuin että se heitettäis roskiin.

    4. Ikävää, ettei Mari ihan ymmärtänyt eroa tiedon jakamisella ja ristiinnaulitsemilla. Tarkoitus ei ollut syyttää tai moittia, vaan antaa lisää ajateltavaa asiasta. Moni lukee blogeja hyvin kritiikittömästi ja bloggaajat toimivat esimerkkinä, joten keskustelu aiheesta on ihan hyväksi laajemmassakin merkityksessä. Jos kalalle on vastuullisen pyynnin/kasvatuksen MSC tai ASC-sertifikaatti, sitä varmasti mainostetaan koska se on kaupalle kilpailuetu. Vain osa pangasiuksesta on ”vihreällä listalla”, koska on mahdotonta valvoa kaikkea kasvatusta. Lähikala on edelleen lähikala, jota kannattaa suosioa sertifikaatista huolimatta. Mitä tulee roskiin heittämiseen: kysyntä lisää tarjontaa. Jos kukaan ei osta, sitä ei kannata myöskään myydä. Kun tuotetta ostetaan, sitä tulee tarjolle lisää. Nooran ajatus on kyllä hyvä, mutta valitettavasti se ei toimi. Jonkinlainen poikkeus on punaisen hintalapun tuotteet, koska niiden toimintaperiaate on hieman erilainen. T: Ensimmäinen nimetön kommentoija

    5. Se on ihan oma ongelma jos ei mediakriittisyys funaa tai on joku pakkomielle nysvätä sen pilkun kanssa. Sen oman nimen voi ihan hyvin anonyyminäkin sinne kommentin loppuun laittaa. Hyvää loppuelämää, tuollaisten kanssa jankkaaminen on sama ku hakkais päätä seinään. 🙂

  2. ihania noi sun kissat! tai kissa 😀

    1. Molemmat on ihania <3 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *