BODY POSITIVE

Lihavuus on ok, sen pitää olla hyväksyttyä ja sallittua. Jokainen saa olla sitä mitä on. Olipa sitten lihava tai laiha. Body positive kampanja on hieno asia. Minun mielestä on mahtavaa, että ihmiset on rohkeasti sitä mitä on, oli sitten muhkuraa kropassa tai ei. Se mikä ei ole hienoa on, että Body positiven hengessä varmasti monet unohtaa terveyden näkökulman suhteessa vartaloonsa, tai ei välttämättä unohda (ei kai sitä nykypäivänä voi unohtaa, kun sitä toitotetaan joka puolella ja koko ajan).

Mungolifen Anna kirjoitti hyvän postauksen aiheesta, tästä pääset siihen.

On hienoa, että ihminen pyrkii hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on. Onko ok kuitenkaan tyytyä tähän, etenkin jos on sitä ylipainoa? Eikö olisi parempi, että rakastaisi itseään niin paljon, että tarjoaisi itselle ja kropalleen vain parasta, pitäen huolen omasta kokonaisvaltaisesta terveydestä ja hyvinvoinnista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että ihminen voi hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ravitsemus, mieli, uni, harrastukset ja sosiaalinen ympäristö on esimerkkejä näistä. Ihmisen pitää olla tyytyväinen näihin osa-alueisiin.

Me ihmiset ollaan niin viisaita, että me tiedetään kuinka meidän pitäisi täällä olla ja elää. Silti se monille meistä ei ole niin itsestään selvää. Lihavat ihmiset tietää yleensä lihavuudesta koituvat terveysriskit, joskus paremmin jopa kuin normaalipainoinen kanssa sisarensa. Silti minua ihmetyttää ja mietityttää, että miksi ollaan niin välinpitämättömiä, ettei nämä riskit kiinnosta. Otetaan se riski, että ollaan mieluummin ylipainoisia ja onnellisia kuin terveempiä ja onnellisia. Samaa mieltä olen myös liiallisen laihuuden ihannoinnin kanssa. Liika on liikaa. Liian laiha kroppa ei ole kaunis, minun mielestäni. Ulkonäkö kysymykset on kuitenkin vain mielipiteitä, mutta liian laiha vartalo ei myöskään ole terve. Tiedän sen, että aina terveys ei kulje käsi kädessä normaalipainon kanssa ja ylipainoinen voi olla ihan terve. Ylipainoinen voi olla onnellinen ja normaalipainoinen voi olla onneton. SILTI ylipainoisilla riski elintapasairauksiin on paljon korkeampi kuin normaalipainoisella. Kyllä minua ainakin kiinnostaa terveyteni, vaikka olenkin normaalipainoinen. Yritän normaalipainostani huolimatta tehdä terveellisiä valintoja arjessa ja sehän se minut juuri pitää siinä normaalipainossa. Valintoja on tehtävä.

Ylipainon aiheuttamia riskejä henkilön terveydelle on tutkittu paljon. Silti nekään ei motivoi kaikkia ihmisiä terveempiin elämäntapoihin. Ja kyllä, tiedän, että ylipainoiset voi ihan yhtä hyvin olla huippukuntoisia, mutta suurentunut riski heillä on sairastua erilaisiin sairauksiin. Ylipainoisia on kaiken lisäksi koko ajan vain enemmän ja enemmän.  Jos sama kehitys jatkuu, lähes joka kolmannen ennustetaan olevan lihava 10 vuoden kuluttua. (Lähde) Miettikää, joka kolmas!!

Minä ihmettelen näitä ihmisiä ketkä hakeutuu vatsalaukun ohitusleikkaukseen laihdutuskeinona, koska mikään muu keino ei toimi. Siis ei toimi?! Eli tarkoittaako se sitä, että tämän ihmisen kroppa ei osaa kuluttaa energiaa, ja vaikka söisit terveellisesti ja ”oikein”, laihtumista ei vaan tapahdu. Vai onko kyse tahdonvoimasta. Ei ole vaan selkärankaa noudattaa terveellistä ja painoa pudottavaa ruokavaliota ja elämäntapaa. Suomessa tehdään vuosittain hurja määrä näitä lihavuusleikkauksia, jopa 1000.

Mitä mieltä te olette?

Kommentit (25)
 1. Sanoit sen mitä ajattelen.

  1. Helena Haapanen
   24.7.2018, 19:01

   Eriarvoistavuus loistaa! Näitä leikkauksia tehdään muutenkin kuin huonojen elintapojen vuoksi! Kannattaisi selvittää taustat ensin!

   1. Ennen mitä mun kannattaisi selvittää taustat. Jos minä selvittäisin ihan kaikkien asioiden taustat perin pohjin ennen kuin alan mistään mitään kirjoittamaan, olisin aikamoinen tietopankki 😀 Kirjoitan blogiini ajatuksiani erilaisista asioista. Minua saa tulla korjaamaan, enkä suutu siitä 🙂

 2. Osteoporoosia odotellessa
  22.7.2018, 22:18

  Periaatteessa ihan samaa mieltä, muutamia ajatuksia kuitenkin heräsi.

  Olen ollut melkein koko ikäni alipainoinen, enkä omasta tahdostani. Olen ruumiinrakenteeltani pitkä ja siroluinen ja geeneiltäni ilmeisesti vielä sellainen, ettei paino nouse ihan helpolla. Mieluummin olisin normaalipainossa, ja olen yrittänyt monta vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti nostaa painoni edes pari kiloa. Tämä kuitenkin tuntuu aivan toivottomalta, sillä vaikka kiinnitän paljon huomiota ruokailuihin, paino junnaa sitkeästi samassa. Toisaalta olen ihan perusterve ja kroppani toimii, joten en aina jaksa ajatella koko asiaa.

  Tämän pohjalta pystyn ymmärtämään, että joku toinen ehkä käy yhtä haastavaa kamppailua, ongelma vaan on päinvastainen.

  Ylipainoa (tai alipainoa) ei pitäisi ihannoida. Pystyn kuitenkin myös ymmärtämään, miten alempiarvoiseksi ja huonommaksi itsensä voi ei-normaalipainoisena tuntea tässä standardi-ihanteiden maailmassa.

  Kuulen omasta ulkomuodostani sekä törkeitä että ihailevia kommentteja. Kavahdan kumpiakin. Ylipainoiset ovat ehkä osanneet pitää paremmin puoliaan siinä suhteessa, että nykyisin ylipainon arvostelu ulkonäkömielessä tuomitaan nähdäkseni aika yksimielisesti, mutta laihalle tuntuu edelleen saavan sanoa mitä vain. Jo se hoikkuuden taivastelu on hämmästyttävää: en itse voisi ikinä tokaista kenellekään, että voi miten sinä olet noin lihava. Tässäkin tekstissä esiintyi ilmaisu: ”Liian laiha kroppa ei ole kaunis, minun mielestäni”. Ok, minä saan silti hyväksyä itseni myös laihana, enhän oikein muutakaan voi. Kuten toteatkin, olisi kuitenkin parempi jos keskustelua käytäisiin terveyden eikä ulkonäön ehdoilla. Ulkokuoren voisi antaa vain olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *